
Japonya’daki Mie Üniversitesi’nden bilim insanları, Down sendromuna neden olan fazla kromozomu hücrelerden silmeyi başardı. CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen çalışma, dikkat çekti.
Japonya'da Mie Üniversitesi'nden araştırmacılar, CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisini kullanarak yaptıkları önemli bir atılımla dünya basınında geniş yankı uyandırdı.
Hücrelerin DNA'sında belirli hedef bölgeleri tanıyıp makas gibi keserek genetik bilgiyi değiştirme imkanı sunan "CRISPR-Cas9" gen düzenleme teknolojisi, Down sendromu tedavi sürecinde dikkat çeken bir sonucu gözler önüne serdi.
DOWN SENDROMLU HÜCRELERDEKİ FAZLADAN 21. KROMOZOMU ÇIKARMAYI BAŞARDI
Araştırmacılar, CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisini kullanarak Down sendromlu hücrelerdeki fazladan 21. kromozomu çıkarmayı başardı. CRISPR-Cas9 sistemini, hücrelerde yalnızca fazla olan kromozomu tanıyacak şekilde özelleştiren araştırma ekibinin lideri Ryotaro Hashizume, "CRISPR sistemimizi yalnızca ekstra kromozomu hedef alacak şekilde tasarladık. Amacımız fazla genetik materyali temizlemek ve hücrenin gen ifadesinin normale dönüp dönmediğini gözlemlemekti" değerlendirmesinde bulundu.
Fazla kromozomun çıkarılması hakkında konuşan Hashizume, "Bu, çok umut verici bir sonuç. Farklılaşmış hücrelerde bile kromozom düzeltmesi sağladık. Bu, yöntemin farklı doku türlerinde de kullanılabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
YAN ETKİ RİSKLERİ MEVCUT
Araştırmacılar, kılavuz molekülleri yalnızca fazla kromozoma bağlanacak şekilde hassaslaştırmayı hedeflerken söz konusu yöntem tam olarak Down sendromuna çözüm olarak adlandırılamıyor. Konuya dair büyük bir adım attıklarına dikkat çeken Hashizume, "Kesinlik çok önemli. Sistemin yalnızca fazla kromozomu hedeflediğinden emin olmalıyız. Ayrıca bu hücrelerin gerçek biyolojik ortamda uzun vadeli davranışlarını da takip edeceğiz" diye konuştu.


BİR YORUM YAPIN 0