Hastalığının 'doktoru' olacak

Yedi aylıkken hemofili hastalığı teşhisi konulan Mehmet Can Uğur, kendisi gibi bu hastalıktan müzdarip olanlara çare olmak için doktor olacak.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yapmaya başlayan 29 yaşındaki Uğur, hastalığının mesleği haline geldiğini söylüyor.

Küçük yaştan beri hastanede yaşamak durumunda kalan Mehmet Uğur, “Hastalığım nedeniyle hemofili camiasının içinde büyüdüm. Benimle aynı kaderi paylaşan insanlar var. Bundan sonraki meslek yaşamımda da hemofili hastalarına daha faydalı olmak için hematoloji uzmanı olmak istiyorum. Doktor olmam bana büyük avantaj sağlıyor. Hastalığımın kitabi yönününü de öğrenmiş oldum”  dedi.

Hemofilinin ciddi riskler taşıyan bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Uğur, Türkiye'de 7 bin hemofili hastası olduğunun altını çizdi.

HEMOFİLİ NEDİR?

İnsan vücudunda oluşabilecek bir travma sırasında kanamayı engelleyen pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerin olması gerekenden daha az sayıda olması durumudur. Mekanizma bu sebeple tamamlanamaz ve pıhtılaşmanın gerçekleşemez. Temel olarak kadınlar taşıyıcı, erkekler ise hasta olarak dünyaya geliyor. Hastalığın tedavisinde ise eksik olan faktörler hastalara hazır üretilmiş olarak damardan veriliyor ve mekanizma tamamlanmış oluyor. Fakat yine de küçük yaştaki hastaların kendisine çok dikkat etmesi öneriliyor.

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0