Murat Dalkıç'a vertigo teşhisi konuldu! Vertigo nedir?

Ünlü sanatçı Murat Dalkılıç, geçtiğimiz gün çıktığı Amsterdam tatilinde rahatsızlandığı. Geçirdiği rahatsızlık sonucu Türkiye'ye dönen Dalkılıç'a yapılan müdahale sonucunda vertigo teşhisi konuldu. Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir?

Ünlü sanatçı Murat Dalkılıç, geçirdiği rahatsızlık sonucunda hayranlarını meraklandırdı. 2 hafta önce tatil için Hollanda, Amsterdam'a giden ünlü popçu geçirdiği rahatsızlık sonucu tatilini yarım bıraktı.

Sürekli baş dönmesi ve mide bulantısı yaşayan Dalkılıç İstanbul'a dönüşünün ardından özel bir hastanede muayene oldu. Murat Dalkılıç'a yapılan müdahale sonucunda vertigo teşhisi konuldu.

vertigo

vertigo

VERTİGO NEDİR?

Vertigo; Latince "dönmek" fiilinden gelir ve denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle meydana gelen baş dönmesidir. Vertigo'yu hastalar, etrafın kendi çevresinde veya kendisinin etraftakilerin çevresinde dönmesi olarak tarif ederler. Eğer dönme olmadan, sadece bir sersemlik varsa, bunu Vertigo'dan çok dizziness (sersemlik) olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.

Vertigo'nun şiddetli bir hal aldığı durumlarda ise kişinin hareket edemediği, baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı, kusma ve düşme sorunları yaşadığı görülebilir. Sağa, sola, öne veya arkaya doğru itiliyor gibi olma, durup dururken aniden yere düşme şikayetleri de vestibuler (denge) sisteminden kaynaklanır ve vertigo adı altında ifade edilebilir.

VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vertigoya neden olan hastalıkların cinsine göre vertigoya eşlik eden bazı belirtiler vardır. Bunların en başında baş dönmesi gelir ardından ise kulak çınlaması, bulantı, bazen kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybı, vertigo bir enfeksiyon hastalığa bağlı ise ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri görülebilir. Santral tipteki vertigolarda kuvvet kaybı, hissizlik ön plandadır.

vertigo

vertigo

VERTİGO HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Vertigo, genel olarak tek başına ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir. Vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıkların bir semptomu olarak lanse edilmekte olan bu rahatsızlık daha çok iç kulak ve sinir sisteminde meydana gelen hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.

* Vertifo, migren hastalarının yaklaşık %25'inde görülmektedir. Vertigo atakları, baş ağrısı öncesinde veya sırasında ya da bundan bağımsız olarak ortaya çıkar.

* Şiddetli gribal enfeksiyonlar veya zatürre sonrası baş dönmeleri meydana gelebilir.

* Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında allerjik bünyeli insanlarda polen ve allerjik ortama bir cevap olarak vertigo atakları oluşabilir.

* Herhangi bir nedenle tansiyonun çıkması veya düşmesi tek başına baş dönmesi nedeni olabilir. Fakat şiddetli vertigo krizlerinde tansiyonun sorumluluğu yok denecek kadar azdır.

* Psikiyatrik bazı rahatsızlıklarda da tekrarlayan vertigo şikayetleri olabilir. Depresyon durumları veya kullanılan psikiyatrik ilaçlar vertigo oluşturabilir.

* Yaşlılıkta dengeyi sağlamakla görevli organlarda bazı dejeneratif değişiklikler ortaya çıkar. Yaşlılarda, hem işitmenin azalması hem de denge siniri kaynaklı baş dönmeleri ve dengesizlik hissi oluşur. Göz tansiyonu, katarakt gibi durumlarda görme etkilenerek veya yakın okuma sırasında göz yorgunluğu ortaya çıkmasına bağlı olarak baş dönmesi gelişebilir. 

vertigo

vertigo

VERTİGO HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Tedavide asıl önemli olan nedenin bulunmasıdır. Vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda özel ameliyatlar yapılabilir, vertigonun nedeni tümör ise ameliyat gereklidir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileri ile tamamen düzelir. Vertigo tedavisi 4 aşamada yapılır bunlar;

* Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması (stres, alkol, sigara, kafein, tuz v.b.)
* Tetikleyici pozisyondan kaçınma
* İlaç tedavisi ve denge egzersizleri
* Orta kulağa ya da beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavi.

VERTİGO'DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

* Stresten uzak durun

* Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin: Sağlıklı beslenin ve doğal ve organik ürünler tüketin. Güne yumurtayla başlayın ve sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası yiyin. Günde toplam bir avuç ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin. Günlük süt tüketin. Protein içerikli gıdalar tüketin.

* D vitamini takviyesi: Mümkün olduğu kadar güneşlenin. Sağlıklı bir vücut için D vitamini çok önemlidir.

* Tuzu azaltın: Tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle tuzu azaltın.

* Bol su için: Vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için. Ama çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz içecekler de iç kulakta sıvı artışına neden olabiliyor.

BİR YORUM YAPIN 0