Fatimatüz Zehra isminin anlamı nedir? Fatimatüz Zehra nasıl yazılır?

Peygamber Efendimiz (sav) kızının adı olan Fatimatüz Zehra'nın kökeni Arapça'dır. Son günlerde kız çocuklarına konulan bu isim hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Çoğu insan Peygamber Efendimiz (sav)'in kızının adını Hz. Fatıma olarak bilir. Ancak Fatimatüz Zehra olarak konulmuştur. Peki Fatimatüz Zehra isminin anlamı nedir? Fatimatüz Zehra nasıl yazılır?

Hz. Muhammed (sav)'in "babasının annesi, anam" olarak sevdiği kızı Hz. Fatıma'nın tam adı olan Fatimatüz Zehra, kız çocuklarına konulan Arapça kökenli bir isimdir. Rivayetlere göre Hz. Fatıma'nın beyaz ve güzelliğinden dolayı Peygamber Efendimiz isminin sonuna beyaz ve aydınlık anlamına gelen Zehra'yı lakabını koymuştur. Kur'an-ı Kerim'de Fatma geçmez ancak Zehra geçer. Anlamı da süs ve ziynet anlamına gelir. İsim ayrı ayrı olduğu gibi tek anlamı da vardır. Günümüzde kız çocuklarına konulduğunda isim bazen bir bütün Fatimatüzzehra olarak yazılır. Ancak bazıları da Fatimatüz Zehra olarak koyar. İslami açıdan caiz olan Fatimatüz Zehra'nın kız çocuklarına konulmasında bir sakınca yoktur. Arapça bir isim olduğundan Fatimatüz'ün sonundaki "Tüz" Arapça da ek olarak kullanılır. 

fatimatüz zehra isminin anlamı

fatimatüz zehra isminin anlamı

PEKİ FATİMATÜZ ZEHRA İSMİNİN ANLAMI NEDİR?

İslama uygun isim konulması konusunda titiz olan Peygamber Efendimiz, bu yüzden çocuklarının adını anlamları güzel ve dine uygun olarak seçmiştir. Hz. Fatıma'nın da ismi böyle konuldu. Fatıma her türlü kötülükten pislikten korunmuş anlamına gelir. Zehra ise parlaklık beyazlık anlamına gelir. İsim bir bütün olarak ele alındığında ise kötülükten arındırılmış iyilik anlamı taşımaktadır. Öne sürülen bilgilere göre; Peygamber Efendimiz (sav) sahabelere kızının adını Fatıma koyma sebebini "Kızımın ismini Fatıma koydum çünkü Allah onu ve dostlarını cehennem ateşinden koparmıştır" sözleriyle açıklamıştır. 

BİR YORUM YAPIN 2

Fatma zehra 1 yıl önce

Benim adım fatma zehra fatmanın anlamını biliyordum fakat zehra ismini bilemiyorum ben sürmeliyim ve türkçe biliyorum ama bunu duyunca çok mutlu oldum:)

Fatma zehra 2 yıl önce

İsmimin anlami güzelmiş

Toplam 5 beğeni