Navtex nedir? Navtex ilan etmek ne demek! Navtex ne zaman ilan ediliyor

Ticari gemilerde çok fazla kullanılan bir elektronik haberleşme cihazı olan Navtex tek yönlü iletişim yapan bir cihazdır. Sismik araştırma gemisi Oruç reis için 23 ağustos kadar Navtex ilan edildi. Navtex ilan edilmesinden sonra navtex herkes tarafından merak konusu oldu. Peki navtex nedir, navtex ilan etmek ne demek? İşte yanıtlar...

Navtex ticari gemilerde sıklıkla kullanılan bir tek yönlü bir elektronik haberleşme cihazıdır. Navtex cihazı, meteorolojik uyarılar seyir uyarıları, acil kurtarma operasyonları ve diğer duyuruların radyo frekanslarıyla yayımlanarak gemilerde bulunan özel cihazlarla sunulan bir sistemdir. Navtex cihazı bir kıyı istasyonu tarafından yapılan yayını kullanıcıya gösteren bir sistem olup iletişim uydular yerine radyo frekansları kullanılarak gerçekleştirilir. Navtex yersel bir sistem olup GMDSS sisteminin bir parçasıdır. Uydu sistemi değildir. 

NAVTEX HANGİ FREKANSLARI KULLANIR?

Navtex sistemi, radyo frekanslarını kullanarak yayım yapan bir sistem ve yayımlar ingilizce ve yerel dil olarak yapılmaktadır. Dolayısı ile kullanılan frekanslar önemlidir.. İngilizce yayınlar 518 kHz bandından yapılır. Yerel dildeki yayımlarsa 490 kHz ve 4209,5 kHz frekansları kullanılarak yapılır. Navtex yayım bölgelerine Navarea olarak adlandırılır.


 

NAVTEX MESAJ FORMATI NEDİR?

Navtex mesajları yayın için Binary kodlama sistemini kullanır. Bütün navtex mesajları mesajın başlangış kısmını olduğunu belirten ZCZC harfleri ile başlar. Mesaj B1, B2, B3, B4 serileri şeklinde 4 karakter olarak devam eder.

B1 karakteri: İstasyon adını ifade edna harf yer alır          

B2 karakteri: Gönderilecek olan mesajın içeriğini açıklayan harf yer alır.     

B3, B4 karakterleri: Gönderilecek mesajın sıra numarasını açıklar.    

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0