Pedagog nedir, Pedagog nasıl olunur? Pedagojinin uzmanlık alanları nelerdir?

Çocukları yetiştirme konusunda çocuk davranışları üzerine ailelere rehber olan pedagoglar psikolojik açısından çocuklar için çok önemlidir. Çocukların ruhsal gelişimleri için çok büyük yarar sağlayan pedagog nasıl olunur, Pedagoji nedir, uzmanlık alanları nelerdir. İşte pedagoji bölümü hakkında merak edilenler:

Pedagog; 0-12 yaş çocukların duygusal, zihinsel gelişimlerinin değerlendirmesini ve takibini kişilere denir. Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini takip edip olası problemlere karşı danışmanlık hizmeti vererek çözümler üretir. Fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan sağlıklı doğru çocuk yetiştirmek adına ebeveynlere danışmanlık ve rehberlik hizmeti verir. Çocukların psikolojik açıdan sağlıklı bir gelişim kaydedebilmesinde pedagogların yeri çok önemlidir. Anne babaların çocuklarını yetiştirirken çocukların ruhsal gelişimleri için düzenli olarak bir pedagog ile görüşmek gerekir. Türkiye’de 1982 yılında çıkarılmış olan bir yasa kapsamında artık pedagoji bölümlerine öğrenci alımları durdurulmuştur. Bu bölümü okumak isteyenler artık Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü ile pedagog unvanı adı altında atanmaya başlamışlardır. Bu bölümü okuyup mezun olanlar çocuklara eğitim verebilir ve aileler ile çocuk eğitimi konularında görüşerek gerektiğinde onlara da eğitim danışmanlığı yapabilir. Peki pedagog nedir, pedagog nasıl olunur? Pedagog bölümü nasıl seçilir? İşte yanıtlar:

Pedagog nedir, Pedagog nasıl olunur?

Pedagog nedir, Pedagog nasıl olunur?

PEDAGOG NEDİR?

Kelime anlamı bakımından pedagog eğitim bilimci veya eğitimci olarak adlandırılır. Bu noktada bu işi yapan kişiler bir psikolog veya bir psikoloji uzmanı değil, çocuk eğitimcileri olmaktadırlar. Pedagog, çocukların öncelikle psikolojisini ve zihinsel gelişimini takip ve gözlemini yapan muhtemel sorunlara karşı danışmanlık yaparken çözüm üretebilen uzmanlar olarak isimlendirilmektedir.

Pedagog nerelerde çalışır

Pedagog nerelerde çalışır

PEDAGOGUN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Kreş, anaokulu, aile ve çocuk mahkemesi, cezaevi ve çocuk yuvası gibi çeşitli kurumlarda danışmanlık ve rehberlik hizmeti veren pedagogun sorumlulukları aşağıda sıralanmaktadır.

⇒ Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi alanında danışmanlık verir,
⇒ Hastanelerin çeşitli tedavi ve bakım bölümlerinde çocuğa duygusal destek verir,
⇒ Öğretmen, sosyal hizmet uzmanları, aile hekimi ve çocuğun hayatında yer alan diğer profesyoneller ile koordinasyon sağlar,
⇒ Hastanelerin ilgili servislerinde çocukların gelişimlerini takip eder,
⇒ Çocuk yayın ve televizyon programlarının hazırlanma aşamasında uzman görüşü sunar,
⇒ Kreş ve anasınıflarında çalışan öğretmen, yardımcı öğretmen ve yardımcı personele hizmet içi eğitim düzenler,
⇒ Çocuğun kişilik gelişimini etkileyen toplumsal farklılıklar, iletişim araçları, kültürel farklılıklar konularında aileye rehberlik hizmeti verir,
⇒ Dil ve konuşma sorunu olan bebek ve çocuklar için durum değerlendirmesi yapar,
⇒ Bebeklerin bakım, beslenme, uyku ve egzersizleri konularında aileye danışmanlık yapar,
⇒ Çocukların cinsel gelişim dönemlerinde, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında aileleri bilgilendirme işini üstlenir,
⇒ Anne baba ilişkilerinin çocuğun ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında ebeveynleri bilgilendirir,
⇒ Aile ve çocuk mahkemelerinde aile sorunları ve ebeveyn çocuk ilişkileri konularında inceleme yaparak, velayet veya evlat edinme ve diğer adli vakalarda bilirkişi raporu hazırlar,
⇒ İcra yolu ile anne veya babasıyla görüştürülen çocukların tesliminde bulunur.

PEDAGOGLAR NEREDE ÇALIŞIR?

Pedagoglar, MEB’e bağlı bulunan okullarda psikolojik danışman veya rehber olarak çalışabilir, aynı görevle yine tüm özel okullarda danışmanlık hizmeti verebilirler, üniversitelerin akademik personel kadrolarında çalışabilirler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler, sosyal hizmetlere bağlı kurumlarda psikolojik danışman olarak görev alabilirler. Görüldüğü gibi birden çok seçenek vardır ve pedagogluk, psikolojik danışmanlık her zaman ihtiyaç duyulacak bir sektör olarak, geleceğimizin mimarı çocuklarımızın sağlık ve gelişiminde önemli rol oynayacak bir meslek koludur.

Pedagogun nitelikleri nelerdir

Pedagogun nitelikleri nelerdir

PEDAGOG NASIL OLUNUR?

Pedagog olmak için, üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.

PEDAGOGUN NİTELİKLERİ NELERDİR?

⇒ Sözlü ve yazılı iletişim kanallarını etkin bir şekilde kullanabiliyor olmak,
⇒ Olumlu tutum ve yüksek motivasyon sahibi olmak,
⇒ İkna becerisi yüksek olmak, 
⇒ Mesleki gelişime açık olmak,
⇒ Stresli ve duygusal durumlarla baş edebilme yeteneği sahip olmak,
⇒ Problemler karşısında çözüm üretme yeteneğine sahip olmak,
⇒ Çocukların yetenek, ihtiyaç ve sorunlarını gözlemleme ve analiz edebilme becerisine sahip olmak

100 yaşındaki Nazmiye nine yıllara meydan okuyor

İLİŞKİLİ HABER

100 yaşındaki Nazmiye nine yıllara meydan okuyor
En şık İspanyol paça pantolon model ve kombinleri

İLİŞKİLİ HABER

En şık İspanyol paça pantolon model ve kombinleri
Banyolar için en şık lavabo modelleri 2020

İLİŞKİLİ HABER

Banyolar için en şık lavabo modelleri 2020
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0