Saklı cennet Habeş kanyonu nerede? Habeş kanyonuna nasıl gidilir?

Gaziantep’in Araban ilçesi içerisinde bulunan tarihi ve tabiatıyla herkesi kendine hayran bırakacak Habeş Kanyonu, ziyaretçilerini bekliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihi ve doğal güzelliğiyle hayran bırakan Habeş Kanyonu’nda doğa yürüyüşüne katıldı. Muhteşem güzelliğiyle dünyaya tanıtılmaya hazırlanan habeş kanyonu nerede nasıl gidilir? İşte yanıtlar:

Habeş kanyonu Gaziantep Araban ilçesinde keşfedilmemiş “saklı cennet” olarak nitelendirilen, doğal yapısı ve tarihi ile son dönemde dikkatleri üzerine çekiyor. Dünyaya tanıtılmaya ve turizme kazandırılan Habeş kanyonu  yürüyüş ve tırmanış imkânlarıyla dağcılık tutkunlarının ilgisini çekiyor. Bölge halkı tarafından "Habeş Deresi" olarak da bilinen Fırat Nehri kıyısındaki Habeş Kanyonu’nun turizme açılmasıyla birlikte kanyona olan ilgi arttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, doğa yürüyüşü yapmak için kanyona gelen gruplarla tarihi Septimius Severus Köprüsü’nde buluştu. Grupların yürüyüşüne katılan Vali Gül ve beraberindeki heyet kanyonu gezerek, incelemelerde bulundu. Gezinin ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, doğa yürüyüşü gibi etkinliklerle bölgenin turizme kazandırılacağını belirtti. Habeş kanyonunda yer alan arkadaki köprü hem kanyonun bulunduğu bölgenin tarihi bir değeri var. Bu bölge verimli topraklara ve büyük bir ovaya sahiptir. Habeş Kanyonu suyu ile ardıl barajı yapıldı. Bu baraj sayesinde 25 bin dönüm arazi sulandı ve yer altı suları korunmuş oldu. Bu kanyon ülkemizde bilinmeyen birkaç kanyondan biridir. Buranın bitim noktalarından biri Rumkale’dir. Anıt mezarlar, hisarlarla bölge tam bir turizm cennetidir.

Habeş kanyonu nerede, nasıl gidilir

Habeş kanyonu nerede, nasıl gidilir

HABEŞ KANYONU'NA NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Gaziantep Araban ilçesinde yer alan Habeş kanyonu, tarih boyunca değişik medeniyetlerin hüküm sürdüğü bölgeye gelen yolun üzerindeki tarihi köprüden, Habeş Deresine ulaşım sağlanıyor. İlçeye bağlı Hisar kırsal mahallesinden Habeş Kanyonu'nun Fırat Nehri ile birleştiği uç bölgesine yürüyünce, en yüksek noktasından kanyonun doğal güzelliklerinin tümü görülebiliyor. Kanyonun en derin bölgeleri ise burada bulunuyor. Kanyonun içinden akan derenin kenarlarında meşe, melengiç, dikenli meşe ve çınar ağaçları yer alıyor.

Habeş kanyonu

Habeş kanyonu

ABEŞ KANYONU HAKKINDA

Araban İlçesi’ne bağlı Köklüce Kırsal Mahallesi’ndeki Ardıl Çayı deresinden Araban Ovası’nın ortasından süzülerek Fırat Nehri ile birleşen 8 bin 650 metre uzunluğundaki Habeş Kanyonu, aynı zamanda dağcılık sporuna da elverişli bir alan sunuyor. Kanyon geçişi boyunca dağınık yer yer 40 derece eğimli patikalar ve 2 ila 3 çadırlık konaklama alanları bulunuyor. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin geçiş güzergahlar arasında bulunan Roma Dönemi’ne ait Septimius Severus Köprüsü’nün hemen ardından Habeş Kanyonu 4 bölüme ayrılıyor. Başlangıç noktasıyla başlayan 1’inci bölümü, doğa yürüyüşlerinde deneyim sahibi olmayanların için ilk dönüş noktası, malzeme bilgisi ve aşırı eğimli arazide yürüyüş tecrübesi olmayanlar için dönüş noktası, Tecrübeli katılımcılar için bitiriş noktası takip ediyor. Birecik Barajı sularının yükselmesinden dolayı kanyonun içinden akan suyun 5-6 metre boyunca yükselmesi nedeniyle ilçeye bağlı Hisar Kırsal Mahallesi’nden Habeş Kanyonu’nun Fırat Nehri ile birleştiği uç bölgesine yüründüğünde en yüksek noktasından kanyonun doğal güzelliklerinin tümü görülebiliyor. Kanyonun en derin bölgeleri ise burada bulunuyor. Kanyonun içinden akan derenin kenarlarında meşe, melengiç, dikenli meşe ve çınar ağaçları yer alırken ziyaretçilere suyun derin olan kısımlarında yüzme şansı da tanınıyor. Patika yol, kanyonun muhtelif bölgelerinde derenin karşı tarafına geçme şansı sunuyor. Kanyon gezisinde ziyaretçilerin güzergâhlarını biraz uzatması halinde geçmiş dönemlerde insanların konakladığı At Mağarası’nın bulunduğu bölgede gezinti yapılabiliyor. Ziyaretçi ekibinin ortalama yürüyüş mesafesi, 8 kilometre olup rehber eşliğinde gerçekleşiyor.

Orjinal nasıl yazılır? TDK'ya göre orijinal mi orjiinal mi?

İLİŞKİLİ HABER

Orjinal nasıl yazılır? TDK'ya göre orijinal mi orjiinal mi?
En güzel Mevlid Kandili mesajları

İLİŞKİLİ HABER

En güzel Mevlid Kandili mesajları
Sadakatsiz dizisinin Asya'sı Cansu Dere'nin dizi kıyafetleri ve sponsorları

İLİŞKİLİ HABER

Sadakatsiz dizisinin Asya'sı Cansu Dere'nin dizi kıyafetleri ve sponsorları
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0