Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş eserleri

Dünya Kültürel ve Doğal Mirası'nı korumayı hedeflemek amacıyla kurulan UNESCO, ülkemizden de 18 eser mirası bulundurmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük ekoturizm alanlarından olan bu yerler, yapı hikayeleriyle de dikkat çekiyor. Peki Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş eserleri nelerdir?

Dünya üzerinde birçok eser, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası çerçevesinde korunmaktadır. 17 Ekim - 21 Kasım 1972 tarihlerinde Fransa'nın başkentinde yapılan UNESCO 17. Genel Konferansı'nda kabul edilen bir sözleşme sonrasında başlayan bu korumaya Türkiye, 14 Nisan 1982 tarih ve 2658 sayılı Kanun ile taraf olmuştur. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Türkiye Sözleşmeye 14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla taraf olma kararı almıştır. 1972 senesinde oluşturulan ve Dünya Miras Komitesi'nce belirlenen Dünya Mirası Listesi'nde 1121 Dünya Mirası Alanı bulunuyor. Bunlardan 18'i Türkiye'ye aittir. Peki bu eserlerimiz hangileridir:

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE YER ALAN TÜRKİYE ESERLERİ

# 1 DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI

Sivas'ta bulunan bu yapı, hem camii hem de hastanedir. 1228-29 yıllarında Mengücekli Beyi Ahmed Şah tarafından camii, Ahmed Şah'ın eşi Turan Melek tarafından ise hastane yaptırılmıştır.  1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiştir. 

# 2 GÖREME MİLLİ KAMPI VE PARK ALANI

Nevşehir'in en önemli turistik simgelerinden olan Göreme Milli Parkı, 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. 1 yıl sonra yani 30 Ekim 1986 tarihinde, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla milli park ilan edilmiştir. Ancak 22 Ekim 2019 tarihinde bu statüden çıkarılmıştır.

# 3 İSTANBUL'UN TARİHİ ALANLARI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sülemaniye Camii başta olmak üzere İstanbul'un Dünya Mirası için de kıymetli olan tarihi alanları, 1985 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

# 4 HATTUŞAŞ - HİTİT BAŞKENTİ

Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olan ve Çorum'da bulunan antik kent, 1986 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. 

# 5 NEMRUT DAĞI

Adıyaman'da bulunan Nemrut Dağı, 2.150 metre yüksekliktedir. 1987 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır. 1988'de ise Nemrut Dağı Milli Parkı ile beraber koruma altına alınmıştır. 

# 6 PAMUKKALE

Denizli'de bulunan Pamukkale, 1988 senesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiştir. Görsel güzelliği ve travertenleriyle dikkat çeken Pamukkale, kalp rahatsızlıkları ile birlikte romatizma, solunum, sindirim ve deri rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

# 7 XANTHONS - LETOON

Fethiye yakınlarında bulunan antik kent, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı - UNESCO tarafından 1988 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmiştir.

# 8 SAFRANBOLU

Adını bölgede yetişen nadir Safran bitkisinden alan Safranbolu, varlığı M.Ö. 4000 yılına kadar sürdürmektedir. UNESCO tarafından 1994 senesinde Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmiş ve 'Dünya Şehri' unvanını almıştır. Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu'nda da aktif üye olan bölge, 2000 yılında yönetim kurulu toplantısına da ev sahipliği yapmıştır. 

# 9 TRUVA ARKEOLOJİK ALANI

Kaz Dağı eteklerinde yer alan antik kent, 1870'li yıllarda Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilmiştir. 1996 yılından bu yana Milli Park statüsünde olmakla beraber 1998 senesinden bu yana da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir. 

# 10 EDİRNE SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Osmanlı padişahı II. Selim'in, Mimar Sinan'a yaptırmış olduğu cami, Mimar  Sina'ın 'ustalık eserim' dediği bir mirastır. Osmanlı mimarisinin önemli izlerini taşımaktadır. 2000 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne, 2011 yılında ise Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

# 11 ÇATALHÖYÜK NEOLOTİK ALANI

Konya'da bulunan ve ilk yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük, şehirleşmenin ilk izlerini taşımasından dolayı ayrı bir öneme sahiptir. 2009 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne, 2012 yılında ise UNESCO Dünya Mirası'na girmiştir.

# 12 BURSA - CUMALIKIZIK

Kınalı Kar dizisine ev sahipliği yaptıktan sonra yerli turist sayısında büyük bir artış yaşamaya başlayan Cumalıkızık, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne, 2014 senesinde ise Bursa ile beraber Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.

# 13 BERGAMA ÇOK KATMANLI KÜLTÜREL PEYZAJ ALANI

2011 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne, 2014 yılında ise UNESCO Dünya Mirası listesine kabul edilmiştir.

# 14 DİYARBAKIR KALESİ VE HEVSEL BAHÇESİ KÜLTÜREL PEYZAJI

2015 senesinde Dünya Mirası Listesi'ne giren kale ve bahçe, bölgede hüküm sürmüş medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. 7 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Evrensel miras konumundadır.

# 15 EFES ANTİK KENTİ

Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne dayanan Efes Antik Kenti, 1994 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne, 2015 yılında ise UNESCO Dünya Mirası'na girmiştir. 

# 16 ANİ ARKEOLOJİK ALANI

Kars şehrinde yer alan ve 11. - 12. yüzyıllara ait İslam mimarisi eserleri barındıran bölge, 2012 yılında geçici listeye girmiştir. 2016 yılından bu yana da Dünya Mimarisi Listesi'ndedir.

# 17 APHRODİSİAS

Dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler tarafından keşfedilen ve varlığını M.Ö. 5. yüzyıldan bu yana sürdüren Aphrodisias, 2017 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmiştir.

# 18 GÖBEKLİTEPE

Dünyanın bilinen en eski yapılar topluluğu olan Göbeklitepe, yıllardır arkeologların çalışmalarını sürdürdükleri bir alan olmuştur. Şanlıurfa'da bulunan bu bölgede, birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. 2018 yılında Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Kuzey Yıldızı İlk Aşk nerede çekiliyor? Kuzey Yıldızı hangi yaylada çekiliyor? Çambaşı Yaylası

İLİŞKİLİ HABER

Kuzey Yıldızı İlk Aşk nerede çekiliyor? Kuzey Yıldızı hangi yaylada çekiliyor? Çambaşı Yaylası
SMA hastası Elif Eva desteklerinizi bekliyor!

İLİŞKİLİ HABER

SMA hastası Elif Eva desteklerinizi bekliyor!
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan 'Yerebatan Sarnıcı' açıklaması!

İLİŞKİLİ HABER

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan 'Yerebatan Sarnıcı' açıklaması!

BİR YORUM YAPIN 1

hilmi 1 yıl önce

iyi