Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan! Jale İnan kimdir, tarihi çalışmaları

Jale İnan, arkeoloji bilimine önemli katkılarda bulunmuş bir bilim insanı olarak adını tarihe yazdırmıştır. Alanında ilk kadın uzman olan İnan, yapmış olduğu programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün yüzüne çıkmasını sağlamış ve çıkarılan eserlerin Antalya ile Side'de kurduğu müzelerde sergilenmesini sağlamıştır.

Türk ve dünya arkeoloji tarihinde önemli bir yere sahip olan Side ve Perge antik kenti, arkeolog Jale İnan tarafından keşfedilmiştir. Jale İnan, baba mesleği olan arkeoloji ve müzecilik alanıyla ilgilenmiş ve bu alanda yurt dışında da akademik eğitim almıştır. Yaptığı çalışmalarla önemli işlere imza atmış ve alanında ismi unutulmaz kişiler arasına kazınmış Jale İnan, yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Peki Jale İnan arkeoloji ve müzecilik alanında hangi çalışmalara imza atmıştır. Türk ve Dünya arkeolojisi için önemi nedir? 

JALE İNAN KİMDİR, JALE İNAN'IN ÇALIŞMALARI 

İnan 1914 senesinde, müzeci ve arkeolog Aziz Ogan'ın kızı olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Lise eğitimini Erenköy Kız Lisesi'nde tamamladı. Arkeolojiyle ilk kez, babasının gezilerine eşlik ederek tanıştı. Kazandığı Aleksander von Humboldt Vakfı bursu ile, 1934 yılında Almanya'ya arkeoloji okumak için gitti. 1935 senesinde ise Türkiye Cumhuriyeti devlet bursunu kazandı. Bu seneden itibaren 1943'e kadar klasik arkeoloji bilim dalı üzerine lisans ve doktora eğitimlerini, Berlin ve Münih'te bulunan üniversitelerde tamamladı. Eğitimlerinin sona erdiği 1943 yılında, Prof. Dr. Rodenwalt'ın yanında “Kunstgeschichtliche Untersuchung der Opferhandlung auf römischen Münzen” adlı tezini sundu ve ülkesine döndü.

Türkiye'ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Kürsüsü'nde Prof. Dr. Clemens Emn Bosch'un asistanlığı görevine atandı. 1944 senesinde liseden arkadaşı Mustafa İnan ile nikah masasına oturdu. 1945 senesinde oğlu Hüseyin İnan dünyaya geldi.

ÇALIŞMALARI:

- 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün kurulmasına katkı sağladı.

- Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in asistanlığını yaptı. O'nunla birlikte Türk Tarih Kurumu adına Antalya'da bulunan Side antik kentinin kazı çalışmalarına katıldı. Bir sonraki yıl Perge antik kenti kazısı çalışmalarına başladı. 

- 1953'de doçent, 1963'de profesör oldu. 1974-1980 yıllarında Side, 1975-1987 yılları arasında Perge kazı çalışmalarının başkanlığını yürüttü. Bu kazılarda; Side Roma Hamamı'nın Side Müzesi’ne dönüşmesini sağladı. 1975'de Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün başkanı oldu. 1983 yılında emekli oldu.

- 1970 – 1979 yıllarında Kremna ve Pampfilya Seleukeiası antik kentlerinde kurtarma kazıları yaptı. 

Parkinson hastalığıyla mücadele eden İnan, 2001 senesinde vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Bella Hadid'in asla denememeniz gereken 10 sokak stili!

İLİŞKİLİ HABER

Bella Hadid'in asla denememeniz gereken 10 sokak stili!
Bim'de satılan Kumtel cam ankastre setinin özellikleri neler? Kumtel cam ankastre alınır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Bim'de satılan Kumtel cam ankastre setinin özellikleri neler? Kumtel cam ankastre alınır mı?
Görülmesi gereken dünyanın en ilginç yerleri

İLİŞKİLİ HABER

Görülmesi gereken dünyanın en ilginç yerleri

BİR YORUM YAPIN 0