Göbeklitepe'deki gizemli metal bloğun sırrı çözüldü! Gizemli metal blok nerede?

Şanlıurfa Göbeklitepe yakınlarında bulunan bir araziye yerleştirilen ve üzerinde Göktürk alfabesiyle yazılmış 'Gökyüzüne bak ayı gör' yazılı metal blok bölge halkı tarafından yoğun ilgi görüyordu. Araziye nasıl dikildiği belli olmayan bloğun olduğu kısımda jandarma nöbet tutuyordu. Metal bloğun sırrı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Milli Uzay Programı'nda ortaya çıktı.

Şanlıurfa'nın tarihi öneme sahip olan yapısı Göbeklitepe, bölgenin en önemli turizm kaynağı olarak görülüyor. Çevresinde yapılan yeni keşif ve kazılarla da bölgenin canlanmasına katkı sağlanmış oluyor. Son zamanlarda en çok dikkat çeken ise, bulunduğu alana nasıl geldiği belli olmayan bir metal blogdu. Üzerinde Göktürk alfabesi kullanılarak yazılmış bir 'Gökyüzüne bak ayı gör' sözü bulunduran bloğun sırrı çözülememişti. Kısıtlamaya rağmen bölge halkı bu bloğa yoğun ilgi gösterip önünde fotoğraf çektiriyor, Jandarma ise nöbet tutuyordu.

12 BİN YILLIK GEÇMİŞLE 'TARİHİN SIFIR NOKTASI'

# 1 METAL BLOK NEREDE?

Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Örencik Mahallesi'nde bir tarla üzerinde bulunmaktaydı. Metal blog 3 kenarlı, 3 metre uzunluğunda ve 45 santim genişliğindedir. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri tarafından incelenen blok, ABD ve Romanya'da bulunan monolitlere benzetilmişti.

ABD

ABD

Meraklı vatandaşın bloğa yaklaşmasına izin verilmiyordu. Şanlıurfa Valiliği, hangi amaçla araziye bırakıldığı halen bilinmeyen yapıyla ilgili güvenlik güçlerinin çalışmalarının devam ettiğini açıklamıştı.

METAL BLOĞUN SIRRI 'MİLLİ UZAY PROGRAMI'NDA ÇÖZÜLDÜ

Metal bloğun sırrı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Milli Uzay Programı'nda çözüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında geçen Gökyüzüne Bak Ayı Gör sözü kısa sürede sosyal medyada gündeme oturdu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de yaptığı Twitter paylaşımında, 'Bugünlerde hepimizin gündeminde Göbeklitepe'de bulunan monolit var. Üzerinde Göktürk alfabesi ile şu yazıyor: Gökyüzüne Bak Ayı Gör. Bugün, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Milli Uzay Programı da bize aynı şeyi söylüyor. Artık ayağımız yeryüzünde, gözümüz gökyüzünde.' açıklamasına yer verdi.

GÖBEKLİTEPE HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

GÖBEKLİTEPE NEREDE?

Şehir merkezine yalnızca 20 kilometre uzaklıktadır. Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Örencik Mahallesi'nde bulunmaktadır. Şanlıurfa'nın bir diğer turistik merkezi olan Balıklı Göl'e 22 kilometre uzaklıktadır. Hz. İbrahim (a.s)’ın şehri olarak kabul edilen Harran Ovası’na olan uzaklığı ise 65 kilometredir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır. Varlığı M.Ö. 10000'e dayanmaktadır. Bu dönem, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'dir. Dikilitaş, insan eli ve kolunu simgeleyen motifleri içerisinde bulundurmaktadır. Anıtsal mimarisi ile kült bir yapı olarak kabul edilmektedir. 

Youtuber'lara kötü haber! Vergi cezasına çarptırılıyorlar

İLİŞKİLİ HABER

Youtuber'lara kötü haber! Vergi cezasına çarptırılıyorlar
'Havayı Koklayan Adam' Bünyamin Sürmeli Haber Global'e transfer oldu!

İLİŞKİLİ HABER

'Havayı Koklayan Adam' Bünyamin Sürmeli Haber Global'e transfer oldu!
Celil Nalçakan'ın yakın dostu, Susurluk eski Belediye Başkanı İsmail Güneş'in oğlu vefat etti!

İLİŞKİLİ HABER

Celil Nalçakan'ın yakın dostu, Susurluk eski Belediye Başkanı İsmail Güneş'in oğlu vefat etti!

BİR YORUM YAPIN 0