İş arkadaşını öpmek kovulma sebebi sayıldı

İşyerinde, gönül ilişkisi yaşadığı iş arkadaşını öpmek isteyen ve bu ana ait görüntüleri sebebiyle tazminatsız kovulan erkek çalışan İş Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin aldığı karar, emsal niteliğinde oldu.

Bir mağazada satış temsilcisi olarak çalışan bir adam, iddiaya göre duygusal ilişki yaşadığı mesai arkadaşını işyerindeyken öpmeye kalkıştı. Güvenlik kamerasına takılan ve kısa sürede çalışanlar arasında dedikoduya sebep olan bu olay, müdürün de kulağına gitti. Müdürün raporu sonrasında erkek çalışan, ahlaka mugayir davranışları gerekçe gösterilerek kovuldu. Gence tazminat da ödenmedi. İş Mahkemesi'ne giden genç, tam 12 senedir çalıştığı işinden hiçbir haklı sebep ve gerekçe gösterilmeksizin kovulduğunu belirtti. Kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının fesih tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte, dava ettiği kurumdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

Mahkemede savunma yapan işveren, davacı çalışanın çalıştığı mağazada birlikte mesai arkadaşı ile aralarında gönül ilişkisi ve ahlaka mugayir davranışları olduğunu iddia etti. Olayın işyerinde dedikodulara sebebiyet verdiğini, yapılan incelemelerde davacı ile kadın arkadaşının olumsuz davranışlarının saptandığını, bunun üzerine çalışanlardan savunma istendiğini  belirtti. Davalı patron, davacının iş akdinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı sebebiyle feshedildiğini savundu ve davanın reddini talep etti. İş Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne hükmetti.

Karar açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, 'Davacının, mesai arkadaşını öpmeye çalıştığına dair girişimi güvenlik kameraları tarafından kaydedilmiştir. Olaya güvenlik kameralarının kaydı nedeni ile vakıf olan davalı işverenin davacı işçiyi bu fiili nedeniyle işten çıkarttığı anlaşılmaktadır. Özel hayat ve özel hayatın gizliliği kuralı iş yerinde ve başka bir çalışana karşı alenen yapılan fiili kapsamaz. Feshe konu edilen davranış kadın işçi tarafından da savunma tutanağında kabul edilmişken, davacı işçinin iş yeri ortamında başka bir çalışan ile yukarıda açıklanan şekilde bir olay yaşaması iş yeri kurallarına ve genel ahlak kurallara aykırı olduğundan davalı işveren feshi haklıdır. Açıklanan nedenle Mahkemece kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup kararın bozulmasını gerektirmiştir.' denildi.

Emsal nitelik taşıyan bu kararla, işyerlerinde benzer davranışlar sergileyenlerin tazminatsız şekilde kovulmalarının da önü açılmış oldu.

TÜİK verileri paylaştı! Türkiye'nin yüzde 48'i mutlu

İLİŞKİLİ HABER

TÜİK verileri paylaştı! Türkiye'nin yüzde 48'i mutlu

BİR YORUM YAPIN 0