Emine Erdoğan: Bu topraklarda artan kadın gücü...

Emine Erdoğan, kadınların özel ve kamusal hayatını dengeleyen çözümler üretmeye devam edeceklerini belirterek, "İnanıyorum ki bu topraklarda artan kadın gücü, küresel sorunların çözülmesinde de büyük katkı sağlayacak." dedi. Zirvede bakanlar Zehra Zümrüt Selçuk, Ruhsar Pekcan ile AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de konuşmalar gerçekleştirdiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Turkuaz Medya tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi'ne video mesaj ile katıldı.  Türkiye'nin, yakın zamanda yaptığı atılımlarla dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, kazanılan her başarının, ülkeyi hak ettiği konuma yaklaştırdığını dile getirdi.

Bu başarıda, bilhassa kadınlara çok şey borçlu olunduğunu ifade eden Erdoğan, "2023 yılı hedeflerimize ilerlerken, kararlı adımlarımızın gücü de yine kadınlarımızdan geliyor. Bugün, bu zirveye katılan ve birbirinden harika işlere imza atan kadınlarımız, hepimiz için sonsuz bir ilham kaynağıdır. Yaptıkları işler, gelecek güzel günlerin de teminatıdır." dedi.

Kadınların, spordaki başarılarıyla İstiklal Marşı'nı tüm dünyaya dinlettiğini, iş dünyasındaki başarıyla ülke ekonomisini, küresel yarışlara taşıdığını, sanattaki başarılarıyla, dünyayı anlamlandırıp güzelleştirdiğini aktaran Erdoğan, kadınların bilim alanında yaptıklarıyla, milli teknoloji hamlesine kuvvet verdiğini, akademideki başarılarıyla, bilim neferleri yetiştirdiğini, STK'lara gönüllerini vererek, yaraları sardığını, tüm bu kadınların ülkenin medar-ı iftiharı olduğunu anlattı.

Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya, her gün yeniden kuruluyor. Ülkeler soluksuz bir şekilde birbirleriyle yarış halindeler. Bilhassa içinden geçtiğimiz bu zorlu günlerde, dünyanın makas değiştirdiğini hepimiz görüyoruz. Bugün en çok çalışıp en çok yenilik getiren, yarının hakimi olacak. İşte biz bu yarışta, son derece özel karaktere sahip kadınlarımızla koşuyoruz.

Tarih boyunca, toplumun maddi-manevi ihtiyaçlarından tutun, vatan müdafaasına kadar, kadınlarımız üstün görevler yerine getirmiştir. Sadece Bacıyan-ı Rum teşkilatının varlığı bile, ilham almaya, bize güç vermeye yeter. İstiklal Harbi gibi, dünyanın sayılı zaferlerinden biri, kadınlarımızla omuz omuza kazanılmıştır. Dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce, seçme ve seçilme hakkına mazhar olmuşlardır. Dolayısıyla, kendi coğrafyamıza bakarken, yine kendi gözlüklerimizi kullanmalıyız."

Modern dünyanın basmakalıp modellerine sıkışıp kalınamayacağını vurgulayan Erdoğan, "Kadınların özel ve kamusal hayatını dengeleyen çözümler üretmeye devam edeceğiz. Toplumsal dokumuzla ahenkli, milli benliğimizi merkeze alan yaklaşımlarla ilerleyeceğiz ve inanıyorum ki bu topraklarda artan kadın gücü, küresel sorunların çözülmesinde de büyük katkı sağlayacak. Kadınlar, karar verici mekanizmalarda artan sayılarla yer aldıkça, dünyanın gidişatı olumlu yönde etkilenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Zirveye katılan tüm kadınlara yaşattıkları gururdan dolayı şükranlarını sunan Erdoğan, açtıkları yoldan nice genç kızın yürümesi temennisinde bulundu.

KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE 822 BİN DOLAR KREDİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise video yoluyla katıldığı zirvede, Eximbank aracılığıyla kadın ve genç girişimcilere 2020 yılında toplam 822 bin dolar kredi verildiğini ve sevk öncesi ihracat kredisi döviz kredilerinde 25 baz puan indirim uygulandığını vurguladı. Bakan Pekcan konuşması şu şekilde:

“E-ticaret akademisindeki bu eğitimlerden bugüne kadar 42 bin üzerinde kullanıcı faydalanmış olup bu sayının yaklaşık yarısını yüzde 46’sını kadınlarımızın oluşturması da oldukça memnuniyet vericidir. Desteklenmesi KOOP-DES Programımızı kadın kooperatiflerine odakladık. Ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere finansman desteği sağlıyoruz. Bu Program kapsamında 2020 yılında faaliyet gösteren 139 kadın kooperatifinin 149 projesine; 14 milyon 500 bin TL üzerinde hibe desteği verdik.

Birleşmiş Milletler, bu yılın Dünya Kadınlar Günü ana temasını ‘Kadın Liderliği: Kovid-19 dünyasında eşit bir geleceğe ulaşmak’ olarak açıklamıştır. Kadınların daha eşitlikçi olanaklara sahip olabilmeleri için bizzat kadınlar tarafından başlatılacak girişimler ve liderlik önem arz etmektedir. Ülkemizin bugüne kadar kadının statüsünün korunması ve geliştirilmesi noktasında çok önemli kazanımları ve başarıları olmuştur. Bunları hep birlikte çalışarak, çok daha ileri noktalara getirmek için gayretlerimizi sürdürmeliyiz."

Kadın Girişimci Network Projesi çerçevesinde bugüne kadar 47 ilde yaklaşık bin 400 kadın girişimciyi bir araya getirdiklerini söyleyen Bakan Pekcan, Export Akademi Programı çerçevesinde 16 eğitime 4 binin üzerinde girişimci katıldığını dile getirdi. Pekcan, “Bu Projelerimizin, Uluslararası Ticaret Merkezi’nin SheTrades Outlook platformu tarafından iyi uygulama örnekleri arasında gösterilmiş olması bizi ayrıca memnun etmiştir. Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Platformu gibi yeni platformlarla ilgili çalışmalarımız da sürmektedir.” dedi.

KADIN KOORPERATİFÇİLİĞİNE YENİ PROJE GELİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da zirve katılımcılarına online olarak seslendi. Bakan Selçuk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Kadınların kooperatif yoluyla güçlendirmesi için yeni proje hazırlığımız var. Bu yıl başlanacak projeyle hem kurum kapasitesi güçlendirilecek hem de eğitim ve danışmanlık hizmetleri artırılacak. Kadına yönelik şiddet istikbalimize zarar veren en önemli nedendir. Şiddete karşı mücadelemizi sıfır toleransla etkin şekilde yürütmekteyiz ve buna devam edeceğiz.

Maalesef insanların inançlarından dolayı zulme uğradığı dönemler de oldu. Başörtülüler okulların kapılarından çevrildi, çalışma okuma haklarından mahrum edildiler. 28 Şubat’ın karanlık dönemi yine kadınların kararlı mücadelesiyle tarihe gömüldü. Bu mücadeleyi hep birlikte verdik."

Kız çocuklarının okula gitmeleri konusunda gelinen durum hakkında da konuşan Bakan Selçuk, “Bu alanda büyük ilerlemeler kaydettik. Kız çocuklarının eğitimi desteklenmesi, şartlı eğitim yardımları ile yoksul kız çocuklarımızın eğitimini daha fazla teşvik ediyoruz. Sayın hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayesindeki kampanyalarla da kadınların okuryazarlık oranını, çocuklarımızın her seviyedeki okullaşma oranı daha da yükseldi. Sadece yüksek eğitimde okullaşma oranını 3 kattan daha fazla arttırdık.” dedi.

Bakan Selçuk konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

 “Finansal okuryazarlık seminerlerinde 81 ilde 470 bin vatandaşa ulaştık. Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğu göz önüne alındığında, ekonomik kalkınmada kadınların önemi ortaya çıkıyor. Kadınların iş hayatında daha güçlü aile hayatı uyumunu sağlaması için birçok yasal düzenleme yaptık. Kısmi süreli çalışma, analık izni, doğum izin hakkı, esnek çalışma gibi birçok uygulamaları ve teşvikleri hayata geçirdik. İstihdama ilişkin hedefleri ulusal istihdam stratejisinde belirledik. İşkur ve Çalışma Genel Müdürlüğü olarak aktif işgücü piyasası, mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Girişimcilik eğitim programları da düzenliyoruz. 2002’den bugüne açık işlere yerleşen kadın sayısı 300 kat arttı. Ve işe yerleşen kadın sayısı 3 milyona yaklaştı. Kadın istihdamını ve işgücü katılım oranını artırmak en temel hedeflerimizden.12 yılda yaptığımız çalışmalarla 216 bin kadın girişimcilik eğitimi aldı. Kadın girişimci oranı yüzde 16’den yüzde 20’ye yükseldi.

“Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlığı ile güçlü dayanışma içindeyiz. İllerde kadın kooperatifçiliği çalışma grupları oluşturduk. Çalışmalarla 5 bölgesel toplantı yaptık. 642 çalıştayda eğitim ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirdik. Kooperatif sayısı 2020 yılında 2019’a göre yüzde 27 arttı. Kadınların kooperatif yoluyla güçlendirmesi için yeni proje hazırlığımız var. Bu yıl başlanacak projeyle hem kurum kapasitesi güçlendirilecek hem de eğitim ve danışmanlık hizmetleri artırılacak.” dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ise dünden bugüne özellikle kadın meselesinde, çok meşakkatli bir yoldan gelindiğini ve çok iyi işler yapıldığını belirtti.  Zengin, “Kadınlar ve siyaset konuşulurken ben çok sevmesem de hep rakamlar üzerinden gidilir. Bir boyutu ile bu rakamlar gelinen noktayı göstermesi açısından önemlidir. Ancak ben seçilmiş kadınlar kadar, seçmen olan kadının siyasete etkisini çok önemsiyorum. Örneğin anket sonuçlarına baktığımızda AK Parti’ye belirgin bir şekilde kadın seçmenin oy verdiğini görüyoruz. Bir partinin kadın kimliğinin öne çıkmasında seçmenin ona olan teveccühünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kadınlar daha farklı düşünce sistemiyle oy veriyor. Kadınları gelecek için, çocukları için, yaşadığı çevre için daha uzun vadeli karar veriyor. Bence Türkiye siyasetinin geleceği de kadın seçmenin elinde. Kim kadınları anlarsa ve bu paralelde siyaset geliştirirse seçimi kazanma şansı olur” dedi.

Diyarbakır annelerinin kendisi için çok derin bir hüzün olduğunu ifade eden Zengin, TBMM’nin toplumu ilgilendiren konularda ortak akıl üretmesi gerektiğini belirtti. Kadına şiddetin engellenmesi konusunda ciddi bir çaba sarf ettiğini anlatan Zengin, geçen aylarda yaptığı bir açıklama sebebiyle kendisinin de şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Zengin, “Ben münferit bir olaya, tek bir şehirdeki tek bir olaya itiraz ederek, böyle bir olayın hiç yaşanmadığını  söyledim. Cümlem evrilip çevrilerek bana da şiddet uygulandı.

Kadına şiddet kanunla, yönetmelikle ama en önemlisi zihniyetle çözülebilir. Toplum bilinçlenir, zihniyet değişirse kanunlar o ilmeği çok rahat bir şekilde alır ve hızla ilerletir.” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in konuşmasında yer verdiği ifadeler şu şekilde:

"Ben mühendisim. Üniversite sonrasında özel sektöre girdim ve çalışma hayatımın 15’inci yılında yani 2001’de Türkiye’de büyük bir kriz yaşandı. 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın İBB Başkanı olduğu dönemde eşimle birlikte sandık müşahitliği yapmıştık. O zamanlarda Türkiye’nin ancak İstanbul gibi yönetilirse normalleşeceğini düşündük ve Ak Parti’nin kurucuları arasında yer aldık. Ülke doğru yönetilsin ve bizim de çorbada tuzumuz olsun istedik. Vekil olma sürecinde de Büyükşehir Belediye Başkanı olma sürecinde de büyük bir dirençle karşılaştım. Kadından vekil olmaz dendi. Aslında korkunç bir önyargı ile buralara geldik. Toplumda büyük bir zihinsel değişim yaşandı."

KADEM 'Pandemi Sürecinde Kadın' kongresi gerçekleşti!

İLİŞKİLİ HABER

KADEM 'Pandemi Sürecinde Kadın' kongresi gerçekleşti!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0