Belçika ile Hollanda'nın sınır kasabası Baarle hakkında bilinmesi gerekenler

Dünya üzerindeki ilginç yerler listesinde yer alan Belçika ile Hollanda sınırı tek bir kasabanın ikiye ayrılmasından oluşmaktadır. Tarihi Orta Çağ Dönemi'ne dayanan bu durumun merkezinde yer alan kasabanın adı ise Baarle'dir. İkiye ayrıldıktan sonra Nassau ve Hertog bölge adlarını alan Baarle kasabası hakkında merak edilenleri ve bölgenin şu anki durumunu sizler için derledik.

Dünyanın en kafa karıştıran kasaba sınırı olarak kabul edilen ve Belçika ile Hollanda ülkelerinin ayrıldığı sınır bölgesinde bulunan Baarle, Nassau ve Hertog adlarına sahiptir. İç içe geçmiş olan bu iki kasabada yaşayanlar günlük hayatlarında ülke sınırı değiştirmek zorunda kalabilmektedirler. Her iki bölgenin de kendilerine ait özellikleri bulunmaktadır. Bunda içerisinde bulundukları ülkelerin sosyolojik ve kültürel yapıları da etkili olmaktadır. Nassau Hollanda'da, Hertog ise Belçika'da bulunmaktadır. 

Bir Zamanlar KıbrısİLİŞKİLİ HABERBir Zamanlar Kıbrıs'ta geçen Kapalı Maraş nerede ve nasıl gidilir? Kapalı Maraş tarihçesi!

  • Hertog, Nassau'dan daha küçüktür ve o'nun içerisinde bulunan ayrı bir kasabadır.
     
  • Hertog, denizdeki adaları andıran 22 ayrı parçadan oluşmaktadır.
     
  • Kasabaların toplam nüfusu 10 bindir. Bunların 2 bin 500'ü Belçika vatandaşı, 7 bin 500'ü ise Hollanda vatandaşıdır.
     

BARLE KASABASI'NIN GEÇMİŞİ

Hollanda Belçika sınırı

Hollanda Belçika sınırı

- Kasabanın geçmiş Orta Çağ Dönemi'ne dayanmaktadır. Birçok kaynakta farklı bilgiler yer almaktadır. En bilineni, yaygın olanı şu şekildedir:

Bölge o dönemde yaşayan bazı aristokrat aileler tarafından paylaşıldı. Hertog Brabant Dükü'ne aitken Nassau ise oralarda hüküm süren Nassau Hanedanı'nındı. İki aile arasında süregelen çekişme ve toprak alışverişi bugünkü karmaşıklığı oluşturmuş oldu.

1831 senesinde gerçekleşen Belçika'nın bağımsızlığını ilan etme kararından sonra kasabanın diğer kısımları Hollanda'da  kaldı ve bugünkü sınırlar 1995 yılında çizilmiş oldu.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Surinam nerede ve nüfusu ne kadar? Surinam hakkında bilinmesi gerekenlerİLİŞKİLİ HABERSurinam nerede ve nüfusu ne kadar? Surinam hakkında bilinmesi gerekenler

SINIR BÖLGESİNDEKİ ÇİZGİLER VE ANLAMLARI

- Sınır çizgisinde artı işareti bulunmaktadır. Hollanda'nın tarafında NL, Belçika tarafında ise B harfi yer almaktadır.

- Bu sınır çizgilerinin bazı noktalarında cafe vb. mekanlar da bulunmaktadır. Yani çizgilerin üzerinden masalar ve binalar geçer.

-  Bu çizgilerin bazıları evlerin ortasından da geçmektedir. Bu evlerin bir kısmı Belçika'ya bir kısmı da Hollanda'ya bağlı olmuş olur.

- Günlük hayat içerisinde burada yaşayanlar sınırı geçerek iş vb. durumları için ülke değiştirmiş kabul edilebiliyorlar.

BAARLE KASABASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Baarle Kasabası nerede?

Baarle Kasabası nerede?

Pandemi süreci kasabayı da etkilemiş durumda. Normalde oldukça kalabalık olan bölgeye Covid-19 nedeniyle eski yoğunlukta bir giriş çıkış sağlanamıyor. Öte yandan tedbirler de, sınırların bağlı olduğu ülkelerin Covid-19 kurallarına göre işliyor. Örneğin; Hollanda tarafında maske takmak zorunlu değilken Belçika tarafında tam tersi bir durum söz konusu olabilmekteydi. Ancak şu anda her iki ülke için de hemen hemen aynı kurallar geçerli olmaktadır.

Baarle Kasabası

Baarle Kasabası

Bölgeler için turlar düzenlenmektedir. Ayrıca kasabalar için her iki ülkede de toplu taşımayla gitme kolaylığı bulunmaktadır.

2021 sezonunda sıkça göreceğiniz çanta trendleri neler? En güzel çanta modellleri

İLİŞKİLİ HABER

2021 sezonunda sıkça göreceğiniz çanta trendleri neler? En güzel çanta modellleri

BİR YORUM YAPIN 0