İlk ve en büyük kadın evliya Rabia'tül Adevviye kimdir? Hz. Rabia'nın hayatı

Türk sinemasında 2 filmde hayatı anlatılan ve bir yüksek lisans tezine de konu olmuş olan Hz. Rabia, ilahi aşk için söylediği sözlerle 13. yüzyıl sufilerinden Feriüddin Attar'ın eserinde de yer almıştır. Peki ilk ve en büyük kadın evliya Rabia'tül Adevviye kimdir? Hz. rabia'nın ilahi aşk ile ilgili sözleri nelerdir? Haberimizde derledik.

714 veya 718 yılında Basra'da dünyaya gelen Hz. Rabia, ilk dönem sufi şairlerin arasında yer alan en önemli isimlerden biridir. İlahi aşk ile ilgili kurduğu sözler ile de bilinen Hz. Rabia, Margaret Smith'in yüksek lisans tezine de konu olmuştur ve bu tez kitaplaştırılıp Türkçe'ye de çevrilmiştir. Eserin adı Rabia the Mystic'dir. Adeviyye namı ile anılan Hz. Rabia bu nama, Kays bin Adi Kabilesi'ne bağlı olmasıdır. Hz. Rabia, Türk sinemasında da filmlere konu olmuştur.

Hz. Lokman kimdir? Hz. LokmanİLİŞKİLİ HABERHz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'dan oğluna ders niteliğinde öğütler

  • 1973 senesinde çekilen Rabia filminde Hz. Rabia'yı Fatma Girik canlandırmıştır.
     
  • Aynı sene çekilen bir diğer film olan Rabia: İlk Kadın Evliya'da ise Hz. Rabia'yı Hülya Koçyiğit canlandırılmıştır.
     

Hz. Rabia

Hz. Rabia

HZ. RABİA HAKKINDA KISACA

Basra'lı ünlü bir sufi olan Hz. Rabia, oldukça fakir bir ailenin çocuğu olarak yetişti. Ailesinin dördün kız evladıydı bu yüzden o'na Rabia ismi verildi. Ancak anne ve babasını kaybetmesinden dolayı çocuk yaşta köle olarak satıldı. Bu durumdan kurtulmak için büyük mücadeleler verdi. Elini sakatlamak pahasına kaçmaya çalıştı fakat yakalandı.

Hz. Rabia

Hz. Rabia

O'na acıyan efendisi, Hz. Rabia'yı serbest bıraktı. O'na önemli sufilerden dahi evlenme teklifi geldi ancak o, ölüm yılı olan 801'e kadar hiç evlenmedi. Yaşamı boyunca kurduğu sözleri ve hayatı, 13. yüzyıl sufilerinden olan Feriüddin Attar'ın, başka evliyaların hayat ve sözlerini derlemiş olduğu ünlü eseri 'Tezkiret'ül Evliya'da yer aldı. 

HZ. RABİA'NIN İLAHİ AŞK İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Hz. Rabia'nın ilahi aşk üzerine kurmuş olduğu sözlerden bazıları şöyledir:

'İlahi! Eğer ben sana cehennem korkusu ile ibadet ediyorsam beni, cehennem ateşinde yak! Eğer cenneti kazanmak niyetiyle sana kulluk yapıyorsam beni cennetten mahrum eyle! Eğer sana olan sevgimden dolayı sana ibadet ediyorsam o zaman ezeli cemalimden beni mahrum eyleme!' 

'Ey Rabbim! Ben seni iki sevgi ile seviyorum. Sevginin birisi benim aşk ve iştiyakımdan, diğeri ise senin sevilmeye layık olduğundandır.'

BİR YORUM YAPIN 10

orhan 1 ay önce

Herkes evliya olabilir. Bunu gözünüzde çok büyütmeyin. Ayrıca yukarda okuduklarınızın tamamının rivayetlerden (söylentilerden) ibaret olduğunu unutmayın.

hıghlander 2 ay önce

Ümmü-l sahabe'den(Radıyallah anhüma ve kuddise sirrahuma ecmain) sonraki en büyük kadın velidir.ama tabiin döneminin en büyük velisi kimdi Allah-ü teala bilir.

Naciye 1 yıl önce

Hz rabia gerçekten en büyük kadın evliyalardan biridir zaten peygamberimizin döneminden sonra dünyaya gelmiştir yorumları okuyorum aptal saptal şeyler yaziyorsunuz nede olsa cahil çok Yüce rabbimin mucizelerine açık açık vakfolmus gösterilmiş bir ermiştir evliyalar ayrıca o dönemdeki birçok kafirin müslüman olmasına sebep olmuştur.....

Toplam 1 beğeni

ZOZAN 3 yıl önce

Allah aşkına, "Evliya" değil diyenler bu araştırma yapın,okuyun öyle konuşun yada hiç konuşmayın.

Toplam 1 beğeni

Ali SARAÇ 3 yıl önce

Allah bizleri şefaatlerinden mahrum eylemisin.

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun