İtalya'nın göz bebeği Bologna'da gezilecek yerler nerelerdir?

Tarih kokan sokakları ve eşsiz lezzetleriyle yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline gelen Bologna, tüm güzelliğiyle sizi masalsı bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Peki Bologna nerede? Bologna'nın tarihi özellikleri nelerdir? Bologna'da mutlaka görülmesi gereken yerler hangileridir? İşte Bologna hakkında merak ettiğiniz her detayı sizler için açıkladık...

Eğer seyahatlerinizde kalabalık ve popüler bir yeri tercih etmektense; daha sakin destinasyonları ön planda tutuyorsanız kızıl şehir Bologna tam size göre! Panoramik noktaları ve eşsiz sokaklarıyla ruhunuza dokunan Bologna, İtalya'nın kuzey doğusunda bulunan Emilia-Romagna bölgesinin başkentidir. İtalya ve Batı Avrupa kıtasının en gelişmiş yerleşimlerinden biri olan Bologna'da İtalyan lokal hayatını derinlemesine tecrübe edebilirsiniz. Şehrin en çarpıcı özelliği ise kendine has tipik özelliklerini yıllar içerisinde hiç kaybetmemiş olmasıdır. İddiasız görünümünün altındaki gizli görkemli görünüşü ile siz de Bologna'ya bayılacaksınız. Tarihi ögelerin çoğunlukta olduğu sakin ve huzurlu bir yer olan Bologna'da mutlaka görülmesi gereken yerler nelerdir? diyorsanız gelin bu kızıl şehri birlikte adım adım keşfedelim.

GÖZ ÇARPICI BİR KIRMIZILIK

Şehir, İtalyanlar tarafından la rossa (kırmızı), la dotta (bilge) ve la grassa (obur) olarak adlandırılmaktadır. Hükümet binalarının tuğla ağırlıklı mimarisi, kırmızı panjurlar, sıvalar ve kiremit damlarından dolayı şehir bu şekilde adlandırılmıştır.

Turuncu ve kırmızının tonlarının hakim olduğu yapılar oldukça dikkat çekici güzelliğe sahip. Hükümet binaları, dünyaca ünlü üniversitesi, şehrin dört bir yanına yayılmış revakları, meydanları ve turuncu evleriyle çevreli sokaklarda yürümek size bambaşka bir dünyanın kapısını aralayacaktır. 

REVAK'LAR ŞEHRİ BOLOGNA 

Bologna'ya muhteşem bir güzellik katan revaklar, mutlaka her görenin etkisinden çıkamayacağı kadar etkileyici. Bu güzellik Bologna'yı İtalya'nın diğer şehirlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biridir.

İtalyanca ismi portici olan bu revakların toplam uzunluğu ise 45 km'dir. Bologna revakları aynı zamanda UNESCO'nun geçici listesinde yer almıştır. Her binanın revaklarının kendine has karakteristik özelliği bulunuyor.

Sütunlar, payeler, tavan süslemeleri ve döşemeleri arasında farklılıklar görülmektedir. Şehirliler için doğal bir koruma görevi gören revaklar, muhteşem bir mimarinin izlerini taşıyor.

KULELERİN ŞEHRİ BOLOGNA

Bologna'da, 12 ve 14. Yüzyıldan kalma kemerler, Roma döneminden miras yapılar ve Ortaçağdan kalma şehri çevreleyen surlar ve kuleler hala sapasağlam ayakta duruyor.  Geçmişte statü sembolü olan kuleler, yaptıran ailenin zenginliğine göre daha yükseklere ulaşıyordu. 19.yüzyılda kilisenin baskısı sonucu bir kısmı yıkılan kulelerden 20 tanesi sağlam bir şekilde günümüze ulaşmıştır. Bu kuleler Bologna'nın "Bologna di Torri" olarak anılmasına neden olmuştur.

BİLGELİĞİN ŞEHRİ

Avrupa'nın en eski üniversitesi 11. Yüzyılda Bologna'da kurulmuştur. Binlerce üniversite öğrencisine en sahipliği yapan Bologna'da nüfusun çoğunun eğitim ve kültür seviyesi son derece ileridir. Bundan dolayı "la dotta" ismiyle de anılmaktadır.

“ŞİŞMAN BOLOGNA”

Aynı zamanda İtalyan lezzetlerini seviyorsanız; şehir İtalya'nın en saygın mutfağına sahip bölgede yer almaktadır. Parmesan peyniri, bolognes sos, balzamik sirke tortellini ve lazanya gibi dünyaca ünlü gastronomik lezzetler tam da Bologna’nın eseridir.

İtalya'nın gurme şehri olarak bilinen Bologna, bu özelliğinden dolayı "la grassa" şeklinde de adlandırılmaktadır.

BOLOGNA'NIN DEĞERİ: PİAZZA MAGGIORE

Bologna'nın en güzel meydanlarından biri olan Piazza Meydanı, Bologna'nın kalbi olarak da geçmektedir. Sabahtan geceye kadar tüm şehre ev sahipliği yapan meydanda adeta zamanın su gibi aktığını görebilirsiniz.

Meydandaki Plazzo dei Notai, bölgenin en önemli yapılarından biridir. Noterler binası olarak bilinen yapı 1381 yılında inşa edilmiştir. 1388 yılında inşa edilen dünyanın en büyük 15. Kilisesi olan San Petronio Bazilikası'da bu meydanda yer almaktadır.

GİARDİNİ MARGHERİTA BAHÇESİ

Dünyanın en eski botanik bahçeleri de Bologna'da yer almaktadır. Giardini Margherita ise yemyeşil görüntüsü ile şehirlilerin dinlenme noktalarından biri haline gelmiştir. Kuş cıvıltıları ve sakin, huzurlu yapısıyla çok özel bir alandır.

YÜRÜYEREK ŞEHRİ KEŞFETMEK MÜMKÜN

Bologna, 2000 yılında "Avrupa Kültür Şehri" seçilmiştir. Bologna'da toplamda 43 müze bulunuyor. Dev bir müze ve anıt yerine daha çok kendine has tarihi yapıları, sokakları ve yaşamıyla ilgi çeken Bologna, yürüyerek rahatlıkla her yere ulaşabileceğiniz bir yer.

Şehirde çok fazla bisiklet kullanılıyor. İnsanlar genellikle okula, işe ve gezmeye bisiklet kullanarak gidiyor. Bisiklet ve motorlar için ayrı yollar, park alanlarının olması trafiğin oluşmasını da engelliyor.

Samimi ve heyecan uyandırıcı bir şehir olan Bologna, tercih edebileceğiniz rotalardan biri. 

Aynı zamanda Bologna'nın güneyinde Floransa; kuzeyinde ise Venedik yer alıyor. Eğer Bologna'ya gitmeyi düşünürseniz; İtalya'nın her noktasından trenle çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

KEYİF VE HUZUR HEP SİZİNLE OLSUN!

Tesettürlü mayo alınca nelere dikkat edilmeli? Tesettür mayolarda muhteşem tasarımlar

İLİŞKİLİ HABER

Tesettürlü mayo alınca nelere dikkat edilmeli? Tesettür mayolarda muhteşem tasarımlar
2021'in en şık abajur modelleri ve fiyatları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

2021'in en şık abajur modelleri ve fiyatları nelerdir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0