Brugge nerede? Brugge’de gezilecek yerler nerelerdir? Brugge nasıl gidilir?

Belçika denildiğinde aklımıza ilk olarak leziz çikolataları gelir. Ancak Belçika'nın en güzel şehirlerinden biri olan Brugge'ü gördükten sonra fikriniz değişecek. Peki Brugge nerede? Brugge'de nereye gidilir? Brugge'de gezilecek yerler nerelerdir? Brugge'e nasıl gidilir? İşte Avrupa'nın incisi Brugge hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizin devamında...

Kuzey Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biri olan Brugge, son dönemlerde seyahatseverlerin odak noktası haline geldi. Ortaçağ'ın güzellikleriyle harmanlanmış evleri, çiçek pazarlarından yükselen çiçek kokuları ve adeta yağlı boya tablosunu anımsatan manzaralarıyla bu şehir, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralıyor. UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen Brugge'ü adım adım keşfetmek isterseniz bu yazı tam da size göre! Gelin, etkileyici mimarisi ve göz kamaştıran doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan Brugge'ü yakından tanıyalım.

İtalyaİLİŞKİLİ HABERİtalya'nın göz bebeği Bologna'da gezilecek yerler nerelerdir?

BRUGGE NEREDE? BRUGGE HANGİ ÜLKEDE?

Brugge, Belçika'nın kuzeyinde bulunan Flaman bölgesinde yer almaktadır. Resmi dili Flemenkçe olan şehir, turistik değerleri ve kanallarının güzelliğinden dolayı Kuzeyin Venedik'i olarak nitelendirilmektedir. 

Brugge

Brugge

BRUGGE'DE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR? BRUGGE'DE NEREYE GİDİLMELİ?

Ortaçağ'ın güzellikleriyle harmanlanmış mimarisi, Arnavut kaldırımlı sokakları, rengarenk evleri,  leziz çikolataları, dantelleri ve sandal turuna çıkılan kanallarıyla görenleri kendine hayran bırakan Brugge'e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler şu şekildedir:

  • Market Square: Markt
  • Brugge Çan Kulesi
  • Our Lady Kilisesi
  • Eski ST. John Hastanesi
  • Çikolata Müzesi 
  • Dantel Müzesi
  • Kanal Turu
  • Minnewater Parkı
  • Rozenhoedkaai

MARKET SQUARE: MARKT

Market Square, Brugge'ün kalbi şeklinde adlandırılabilir. Meydan’da geçmişten beri haftada bir kere ana Pazar kurulmaktadır. Brugge'ün gezilecek çoğu yeri bu meydan etrafında şekillenmiştir. Brugge'de gezi planınızı oluştururken ilk olarak buradan başlayabilirsiniz.

Market Square

Market Square

Market Meydanı, şehrin hem ana alışveriş hem de iş merkezi niteliğindedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan şehrin merkezi olan bu meydan, mimarinin, sanatın ve tarihi dokuların yakından görebileceği bir Ortaçağ başyapıtı. Çevresindeki binaların çoğu 19.yüzyıla ait yapılardır. Yalnızca, Belfry Çan Kulesi 13.yüzyılın mimari şaheserlerinden biridir. 

Belfry Çan Kulesi

Belfry Çan Kulesi

THE BELFRY TOWER (BRUGGE ÇAN KULESİ)

Şehrin, göz alıcı manzarasını izlemek için en doğru nokta Brugge Çan Kulesi'ne ulaşmaktan geçiyor. Brugge Çan Kulesi, kentin en önemli simgelerinden biri olma özelliğine sahip ve şehrin merkezinde yer almaktadır.

Brugge Çan Kulesi

Brugge Çan Kulesi

1240 yılında inşa edilen kule, eskiden devlet hazinesi ve arşivinin bulunduğu yer olarak bilinmekteydi. Farklı zamanlarda gerçekleşen büyük yangın tehlikeleri atlattığı için defalarca kez yenilenen kule, gotik bir mimarinin izlerini taşımaktadır. Şehrin tamamını doyasıya görmek ve biraz da egzersiz yapmak isterseniz; 366 merdiven basamağını çıkarak kuleye ulaşabilirsiniz. Her saat başı farklı melodilerin yankılandığı çan kulesinde 47 farklı çan sesi sizlere etkileyici bir atmosfer sunacak.

Brugge Çan Kulesi Belçika

Brugge Çan Kulesi Belçika

OUR LADY KİLİSESİ

Taş ustalığının imzası nitelinde olan Our Lady Kilisesi'nin inşasına 1270 yılında başlanmıştır. 13 ve 15. Yüzyıl arasında inşası tamamlanan kilise, şehirde inşa edilen en büyük kiliselerden biridir. Bunun yanı sıra; 122 metrelik çan kulesine sahiptir. Bu özelliğiyle Brugge'ün en yüksek noktası olduğu gibi, yeryüzünde tuğladan inşa edilen en yüksek ikinci kule olarak nitelendirilmektedir.

Our Lady Kilisesi

Our Lady Kilisesi

Our Lady Kilisesi'nin iç cephesinde Barok bir stil hakimdir. Dış cephesinde ise gotik bir tarz esas alınmıştır. Kilisenin en önemli özelliğine gelecek olursak; Michelangelo’nun İtalya dışına çıkardığı tek eseri burada yer almaktadır. Madonna ve Çocuk heykeli, Michelangelo'nun günümüzde Benelüks olarak anılan ülkeler grubunda ürettiği tek eserdir. Sanatçı bu heykeli tek bir mermer parçasından oyarak yapmıştır. 

Madonna ve Çocuk heykeli

Madonna ve Çocuk heykeli

ESKİ ST. JOHN HASTANESİ

Our Lady Kilisesini ziyaret ettiyseniz, hemen yanı başında bulunan Eski St. John Hastanesine gitmemek olmaz. Yerel dildeki adı Sint-Janshospitaal olan hastane, Ortaçağ hastanelerindeki işleyişi gözler önüne sermektedir. 

Eski St. John Hastanesi

Eski St. John Hastanesi

Hastanenin bir kısmında eski zamanlara ait hastane kayıtları, tıbbi araç ve gereçler bulunmaktadır. Avrupa'nın tarihinde salgın hastalıklar önemli bir yer ediniyordu. Bundan dolayı; çok az sayıda hastane ve tıbbi ekipman bulunduğunu göz önüne alırsak, Eski St. John Hastanesi önemli bir yer ediniyordu. 

Brugge Eski St. John Hastanesi

Brugge Eski St. John Hastanesi

ÇİKOLATA MÜZESİ: CHOCO-STORY

Choco-Story Müzesi, çikolata hakkında merak ettiğiniz her detayı öğrenebileceğiniz güzellikte bir yer. Çikolata hayranlarının bayılacağı bu müze de tadım da yapabilirsiniz. Maya ve Aztek dönemlerinden itibaren kakao bitkisinin nasıl böyle bir tada dönüştüğünün anlatıldığı müzede en ufak ayrıntıyı bile kaçırmak istemeyeceksiniz. 

Choco-Story Müzesi

Choco-Story Müzesi

DANTEL MÜZESİ: KANTCENTRUM 

Kantcentrum, Brugge koleksiyonlarından bir dizi başyapıtı gözler önüne seriyor. 15. Yüzyılda yaşlılar için huzurevi olarak kullanıldıktan sonra Brugge'ün en önemli değerlerinden biri olan dantel için müze haline getirilmiştir. Dantelin çağdaş ve uluslararası bir görünümü oluşturulurken, burada Brugge ve dantel hakkında merak edilen detayları öğrenebilirsiniz. Dantel işleme gösterilerini izleyebileceğiniz gibi; öğrenmek için kurslara katılabilirsiniz.

Kantcentrum, Brugge

Kantcentrum, Brugge

KUZEYİN VENEDİK'İ BRUGGE'DE KANAL TURU YAPABİLİRSİNİZ!

Muhteşem güzellikteki su kanalları nedeniyle Brugge, Kuzeyin Venedik'i olarak adlandırılmıştır. Orta çağlarda tüccarların ürünlerini pazara daha rahat bir şekilde getirebilmesi için, Rei Nehri şehrin içinden geçen kanallara çevrilmiştir. Böylece şehir Orta Çağ'da çok önemli bir ticaret merkezine dönmüştür.

Brugge Kanalı

Brugge Kanalı

Günümüzde bu kanallar, ulaşım ihtiyacına alternatif bir çözüm yolu olarak kullanılmaktadır. Dilerseniz botlarla yapılan gezilerle, kanalların arasından geçerken şehrin en özel yerlerini görme şansını yakalayabilirsiniz.

Brugge kanalları

Brugge kanalları

Groenerei Kanalı, özellikle Peerdebrug Köprüsü üzerinden de harika bir görüntüyü gözler önüne seriyor.

Groenerei Kanalı

Groenerei Kanalı

MİNNEWATER PARKI

Minnewater Parkı, yeşilliğin içerisinde özellikle piknik yapmak için huzur kokan bir yer. Gençler ve çocukların oyun oynayabileceği, doğanın içerisinde temiz hava almak için gelinebilecek en güzel rotalardan biri. Göl ve çevresinde yer alan park, sokakların gürültüsünden kaçma imkanı veriyor.

Minnewater Parkı

Minnewater Parkı

Şehrin hemen girişinde bulunan Minnewater Parkı içerisinde yer alan kuleye çıkarak park ve çevresinin ayaklarınızın altına serildiğini hissedebilirsiniz. "Aşk Gölü" olarak adlandırılan gölünde süzülen kuğularını izlemek ruhunuzu dinlendirecek.

Minnewater Parkı Aşk Gölü

Minnewater Parkı Aşk Gölü

ROZENHOEDKAAİ

Brugge'e gittiğinizde fotoğraf makinanızı veya telefonlarınızın kamerasını hazırlamayı sakın unutmayın. Çünkü Brugge'ün en çok fotoğraflanan yerlerinden biri olan Rozenhoedkaai'da fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız.

Rozenhoedkaai

Rozenhoedkaai

Market meydanına beş dakika yürüme mesafesinde olan Rozenhoedkaai, çok özel bir atmosfere sahip. Suya yansıyan kaleler ve ortaçağ mimarisinin çarpıcı güzelliğiyle adeta bir masalın içinde gibi hissedeceksiniz. Kanalları ve klasik binalarının yanı sıra; ahşap iskele ve köprüsü ile göz kamaştırıcı bir güzellikte.

Rozenhoedkaai özellikleri

Rozenhoedkaai özellikleri

BRUGGE'ÜN NESİ MEŞHUR? BRUGGE'DE NE YENİR?

Brugge'e giderseniz ilk olarak çikolataların tadına mutlaka bakın. Belçika'yla özdeşleşmiş olan wafflelar ise lezzet bombası niteliğinde. Bunların yanı sıra; patates, midye, deniz mahsulü ürünlerin kızartmalarını deneyebilirsiniz. Özellikle sokak lezzetlerinin tadına bakmanızı öneririz. 

Brugge yemekleri

Brugge yemekleri

BRUGGE'E NASIL GİDİLİR?

Brugge'e gitmek için birçok seçeneğiniz vardır. Dilerseniz ilk olarak Hollanda'ya yapacağınız bir uçak seyahati sonrasında Amsterdam Central Station'dan kalkan Brugge trenlerini kullanabilirsiniz. Yaklaşık olarak yolculuğunuz 3 veya 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Bir diğer seçenek ise direkt Belçika'nın başkenti Belçika'ya yapacağınız uçak yolculuğu sonrasında trenle Brugge'e ulaşabilirsiniz.
Bir başka alternatifiniz ise; uçak yolculuğunuzun ardından araba kiralayarak Belçika'dan 1 saat, Amsterdam'dan 2-3 saat sürecek bir araba yolculuğu yapabilirsiniz. 

Brugge nasıl gidilir?

Brugge nasıl gidilir?

KEYİFLİ VAKİTLER!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Emel Akçay 2 yıl önce

Geçen kış Brugge'da bulunmuştum. Gerçekten anlatıldığı gibi harika!