Rize nerede? Rize'de nereye gidilir? Rize'de mutlaka görülmesi gereken yerler

Yılın her ayında binlerce turistin akın akın gittiği Rize, dünyanın en beğenilen şehirler arasında yer alıyor. Doğa harikası manzaraları ve köklü tarihiyle odak noktası haline gelen Rize'ye harika bir gezi rotası oluşturabilirsiniz. Peki, Rize nerede? Rize'de gezilecek yerler nerelerdir? Rize'ye nasıl gidilir? İşte merak ettiğiniz her detayı haberimizde sizler için açıkladık...

Ülkemizin benzersiz doğal güzellikleri arasında Karadeniz bölgesi adeta bir hazine gibi parlamaktadır. Orman denizini anımsatan yemyeşil atmosferiyle dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Doğu Karadeniz'de Rize ise en dikkat çeken şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kendine has kültürel dokusu ve yeşilin birbirinden özel tonlarıyla çevrelenen Rize, yalnızca yerli değil yabancı turistlerden de yoğun ilgi görüyor. Dört mevsim ziyaretçilerine kucak açan bu şehir özellikle yaz aylarında serin ve tertemiz havasıyla önemli bir dinlenme alanı haline geldi. Gelin, Doğu Karadeniz'in incisi Rize'ye doğru uzanan ufak bir yolculuğa çıkalım.

KaradenizİLİŞKİLİ HABERKaradeniz'de hangi yaylalara gidilir? Karadeniz Bölgesinin en güzel yaylaları nerelerdir?

RİZE NEREDE?

Karadeniz Bölgesi'nin doğu kısmında yer alan Rize, Türkiye'nin en çok yağış alan illerinden biri olma özelliğine sahiptir. 12 ilçeden oluşan şehrin batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde ise Erzurum yer almaktadır. Rize, milattan önceye dayanan yerleşim tarihiyle önemli bir kültürel merkezdir. "Rize" kelime anlamıyla "dağ eteği" anlamını taşımaktadır. Şehir, yunan kökenli bu kelimeyi bulunduğu bölgeden dolayı almıştır.

Rize

Rize

RİZE'DE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Eğer seyahat rotanızı Rize'ye doğru çevirmeye karar verdiyseniz; köklü tarihi ve zengin kültürel ögeleriyle sizi kendisine hayran bırakacak bir yeri seçtiniz demektir. Ayrıca Rize'nin yemyeşil yaylalarında tertemiz havayı soluyabilir ve birbirinden özel manzaraların da tadını çıkarabilirsiniz. Samimi insanları, lezzetli yemekleri ve tüm bu doğa harikası köşeleriyle dikkat çeken şehirde mutlaka Kaçkar Dağları Milli Parkı, Zil Kalesi, Ayder Yaylası ve Fırtına Deresi görülmesi gereken yerler arasındadır.

 Rizede gezilecek yerler

Rizede gezilecek yerler

KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI

Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağlarının bulunduğu alan olarak bilinen Kaçkar Dağları Milli Parkı, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi içerisinde yer almaktadır. Çamlıhemşin'e 16 kilometre uzaklıkta yer alan bu doğal güzellik, 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile milli park unvanına sahip olmuştur.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar Dağları Milli Parkı

51.500 hektarlık bir alana yayılan Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde 9 köy ve 33 yaylaya kucak açmaktadır. Bu bölgede 756 çeşit bitki çeşidine rastlayabileceğiniz gibi 149 omurgasız ve 178 omurgalı hayvan türü olduğunu da bilmelisiniz. 30'dan fazla yayla, buzul gölleri ve buzul vadileriyle bu bölge tam anlamıyla Karadeniz'in gizli cevheri niteliğindedir.

Kaçkar Dağları Milli Parkından kareler

Kaçkar Dağları Milli Parkından kareler

Rafting, trekking, dağcılık ve heliski gibi spor aktivitelerine ilginiz varsa Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda bu isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kaçkar Dağları Milli Parkından kareler

Kaçkar Dağları Milli Parkından kareler

ZİL KALESİ

Rize'nin en güzel yapılarından biri olan Zil Kalesi, Çamlıhemşin'in 15 kilometre güneyinde yer almaktadır. Fırtına deresinin batı yamacına kurulan kale, sarp kaya kütlesi üzerinde dere yatağından 100 metre, denizden ise 750 metre yüksekliktedir. 1.derece arkeolojik sit alanı içerisinde olan kale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde askerler tarafından kullanılmıştır. 

Zil Kalesi

Zil Kalesi

AYDER YAYLASI

Ayder Yaylası, yılın 4 mevsimi yerli ve yabancı turistlere kapılarını aralayan Rize'nin sembolü olarak görülmektedir. Çok sayıda ladin ve kayın ağaçlarının olduğu yayla yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. 1987 yılında turizm bölgesi ilan edilen Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinde bulunmaktadır. Türkiye'nin değerli turistik noktalarından biri olan Ayder Yaylası, fotoğrafçılık ile ilgilenenler için harika bir fırsat sunmaktadır. 

Çambaşı Yaylası nerededir? Çambaşı Yaylasına nasıl gidilir?İLİŞKİLİ HABERÇambaşı Yaylası nerededir? Çambaşı Yaylasına nasıl gidilir?

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Şifalı suların da yer aldığı Ayder Yaylasına giderek dolaşım ve sinir sisteminizi doğal yollar ile tedavi edebilirsiniz.

Karadeniz’in göz bebeği Elevit Yaylası nerededir?İLİŞKİLİ HABERKaradeniz’in göz bebeği Elevit Yaylası nerededir?

Ayder Yaylasından kareler

Ayder Yaylasından kareler

FIRTINA DERESİ

Kaçkar dağlarının kuzeyinde yer alan Fırtına Deresi, Çamlıhemşin'e 19 kilometre uzaklıktadır. Karadeniz kıyı çizgisinden ilerleyen Fırtına Deresi, 57 kilometre uzunluğuyla yemyeşil ormanların arasında süzülmektedir. Rize halkı tarafından Büyük Dere olarak da anılan Fırtına Deresi, doğa yürüyüşleri ve bitki gözlemciliği için eşsiz bir yerdir.

Fırtına Deresi,

Fırtına Deresi,

Aynı zamanda burası rafting severlerin de uğrak noktalarından biri olmuştur. Dünyanın her köşesinden rafting yapmak için gelen ziyaretçiler yaklaşık 23 kilometre uzunluğundaki rafting parkurunda doğanın keyifli anlarına şahit olmaktadır.

Fırtına Deresinden kareler

Fırtına Deresinden kareler

RİZE'YE NASIL GİDİLİR?

Karadeniz'in göz bebeği Rize'ye ulaşım kara ve hava yolları üzerinde yapılabilmektedir. Eğer özel aracınız ile Rize'ye gitmek isterseniz; 1.135,8 kilometre mesafelik bir yolculuğu 13 saat 45 dakikada tamamlayabilirsiniz.

Rizeye ulaşım

Rizeye ulaşım

  • İstanbul'dan Rize'ye otobüs seferlerinden faydalanarak da gitmeniz mümkündür. Yaklaşık 900,00 TL'ye alabileceğiniz otobüs bileti ile ortalama 18 saat 28 dakika sürecek bir yolculukla Rize'ye ulaşmak mümkün.
  • Eğer hava yollarını kullanarak İstanbul'dan Rize'ye gitmek isterseniz; İstanbul'dan Rize Havalimanı'na yaklaşık 1.624,00 TL'ye alacağınız bilet ile ortalama 1 saat 40 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0