Ömür Akkor imzalı 'Balıkesir Gastronomi Atlası' dünyaya açılacak!

Ömür Akkor, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir Valisi Hasan Şıldak'ın katılımıyla Mihrabat Korusu'nda düzenlenen iftarda, Balıkesir'in yemek kültürünü, geleneksel lezzetlerini ve "Balıkesir Gastronomi Atlası" adlı son çalışmasını anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yaklaşık 15 yıllık seyahatlerinin yanı sıra son iki yıldır Balıkesir gastronomisi üzerine odaklanan Ömür Akkor, Balıkesir'de tüm ilçelerin ve köylerin tereyağı, peyniri, ekmek ve helvalarını geleneksel bir şekilde ve yoğun bir emekle ürettiklerini söyledi.

Akkor, geleneksel metotlarla lezzet üretimi konusunda Türkiye'nin dünyaya örnek olduğunun altını çizerek, özellikle önümüzdeki bayram ve okul tatillerinin Balıkesir'de geçirmek için iyi bir seçenek olduğunu vurguladı. Yolu Balıkesir'den geçen herkesin uğraması gerektiğini vurgulayan Akkor, 

"Seyahate çıkacaklarsa, Balıkesir'den yolu geçen herkes çok lezzetli yemekler yiyebilir, çok lezzetli malzemeler alabilir. Mutlaka yoldan geçtikleri gün Balıkesir'de hangi pazar kurulmuşsa araştırıp o ilçeye bir uğramalı. Örneğin o gün Edremit'te pazar varsa, mutlaka girecek. Pazarları acayip..."

Yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında Balıkesir'de kaldığını belirten, aslen Gaziantepli olan Akkor, gelenekselliğin kaybedildiğini dile getirerek, "Bizim en çok kaybettiğimiz durum ne? Gelenekselliği kaybediyoruz. Biz gitgide gelenekselliği kaybedince, lezzeti bozuyoruz. Ama Balıkesir bunu olduğu gibi koruyor. Bu yüzden de Balıkesir'de aslında lezzetli yemek ve esnaf bulmak çok güzel bir anı bırakıyor." ifadelerini kullandı.

Akkor, Balıkesir ticaret ve sanayi odalarının yanı sıra Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Valiliği ile bir araya geldiğini, Balıkesir lezzetlerine odaklanan bir eser fikrinin ardından "Balıkesir Gastronomi Atlası"nın ortaya çıktığını kaydetti.

"HERKES BENDEN GAZİANTEP MUTFAĞI ATLASI BEKLİYORDU"

Atlas'ta Balıkesir'in kendine özgü ve zengin mutfak kültürünü ele alan Akkor, "Bir Gaziantepli olarak, herkes benden ilk önce Gaziantep atlası bekliyordu ama bir anda Balıkesir öne çıktı. Bence bir yemek sıralaması yapsak, Balıkesir Gaziantep'ten önce gelir. Çok kuvvetli çünkü. Bunu bir Gaziantepli olarak söylüyorum." diye konuştu.

Ömür Akkor, Balıkesir'de kayıtlı 50'nin üzerinde peynir çeşidi olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Peynir konusunda, Balıkesir dünyanın en iyi şehirleri arasında. Biz bunlara sahip çıkmazsak, kimse sahip çıkmaz. Bütün kitaplarımdaki vurgu da budur. Yabancılar bizi görüp, 'Evet ya, Türkiye'de yaşayanlar bu işi çok daha iyi yapıyor.' demeli. Bunu hak ediyoruz. Fakat ne yazık ki dile getiremiyoruz. Balıkesir'in peynirleri, helvaları hepsi bu duruma bir örnek. İnşallah atlası Balıkesir'le başlayıp her tarafa yayacağız. Aslında ilk Gaziantep, sonra Konya, Rize, Trabzon atlası yapmak istiyorum. Aklımda en çok da Sivas var. Erzurum da yapmak istiyorum. Türkiye'nin bütün il ve ilçeleri beni çok etkiliyor. Allah ömür, yetenek ve o ilhamı verirse, hepsi için yazacağım."

Ketebe Yayınları'ndan çıkan ve Balıkesir'de lezzet duraklarını keşfetmek isteyenler için bir rehber olan atlas, Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası gibi özel bölümler içeriyor.

"Marka şehir" olma amacıyla birçok çalışmaya imza atan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, gastronomi alanında 2-5 Haziran'da "Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali" düzenleyecek. Festivalde gıda üreticileri, restoranlar, konaklama tesisleri, turizm acenteleri, ulusal ve uluslararası gastronomi şehirleriyle kadın kooperatifleri stant açacak. Festival ayrıca sempozyum, yarışmalar, atölyeler, tadım etkinliği ve konserlere ev sahipliği yapacak.

Dünyanın en büyük mavi elması satıldı! Fiyatı dudak uçuklattı

İLİŞKİLİ HABER

Dünyanın en büyük mavi elması satıldı! Fiyatı dudak uçuklattı
Gökçe Eyüboğlu tek celsede boşandı!

İLİŞKİLİ HABER

Gökçe Eyüboğlu tek celsede boşandı!

BİR YORUM YAPIN 1

xyz 1 yıl önce

Böyle kaliteli haberlerle gelin...Rabbim yolunu açık etsin

Toplam 1 beğeni