Seçim gibi takı merasimi! Şırnak'taki bu takı geleneği şaşkına çevirdi

Şırnak'taki bir düğünde ilginç bir gelenek yaşatılıyor. Düğüne gelen davetliler gelin ve damat için takılarını zarfa koyup bir sandığın içine atıyor. İşte yöre halkının oy kullanır gibi takılarını sandığa koyduğu anın detayları...

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Şerefan Aşiretine mensup damat İsmail Olaş, ilçe merkezinde Ali Çavuş Mahallesinde 2 gün 2 gece süren düğünle Eylem Ölmez'le dünya evine girdi. Düğünde yıllardır devam eden bir gelenek yaşatıldı. Takı takmak isteyenler için seçimlerde kullanılan sandıklarından bir tanesi düğüne getirildi. Düğün sahipleri gelen misafirlere takı desteğinde bulunmak isteyenlere kalem ve zarf verip kutuya atmalarını istedi. Şırnak'taki bu düğünde uygulanan bu takı merasimi, adeta seçimleri andırdı.

Şırnaktaki bir düğünde takılar oy kullanır gibi takılıyor

Şırnaktaki bir düğünde takılar oy kullanır gibi takılıyor

SANDIKTAN 320 BİN TL ÇIKTI

İlginç gelenekte düğün bitene kadar damat ve sağdıç sandık başından ayrıladı. Davetliler, sırayla damada hayırlı olsun dileğinde bulunup paralarını oy kullanır gibi sandığa attı. Gün boyu süren takı töreni bittikten sonra sandık açılıp oy sayar gibi para sayıldı. Toplanan para ve takılar damadın babasına teslim edildi. Olaş ailesinin bu düğününde sandıktan çıkan para miktarı 320 bin Türk lirası oldu.

Şırnaktaki bu düğünde ilginç takı geleneği sürdürülüyor

Şırnaktaki bu düğünde ilginç takı geleneği sürdürülüyor

"ORTALAMA TAKI 200 İLE 500 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR"

Eskiden de böyle adetlerin olduğunu ve şimdi takıların zarf usulü takıldığını söyleyen davetlilerden Rahmi Cin, "Düğün bittikten sonra paralar sayılır damada verilir. İsim ve soy isimler zarflara yazılıyor. Aile kim geldi, kim gelmedi öğrensin diye böyle bir geleneği yaşatıyoruz. Kimse rencide olmasın diye böyle yapıyoruz. Düğünlerde ortalama takılan takı 200 ile 500 bin lira arasında değişiyor" dedi.

Genellikle uygulanan bu takı merasimiyle sandıktan 200 ila 500 bin tl arasında bir para çıkıyor

Genellikle uygulanan bu takı merasimiyle sandıktan 200 ila 500 bin tl arasında bir para çıkıyor

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0