Kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kedilerin bıyıkları kesilir mi?

Kedilerin şirin görüntüsünün tamamlayıcı bir parçası olan bıyıklar, bir kedi için sanıldığından çok daha önemli bir görev üstleniyor. Kedilerin yönlerini bulması konusunda büyük bir rol üstlenen bıyıkların kesilmesi konusu ise birçok kişi için soru işareti oluşturuyor. Peki kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kedilerin bıyıkları kesilir mi? Kedinin bıyıkları kesilince uzar mı? İşte detaylar...

Sevimli görüntüleri ve her hareketleriyle kalbimizi çalan kediler, en mutsuz hissettiğimiz anda bile neşe kaynağımız haline geliyor. Minicik patileri, üçgen şeklindeki kulakları ve boncuk gibi gözleriyle sevgimizi kazanan kediler hakkında bilmediğimiz birçok şey olabilir. "Acaba kedimi yıkayabilir miyim?", "Kedilerin tırnakları kesilir mi?" ya da "Kedilere hangi aşılar yapılmalı?" gibi pek çok soru arama motorlarında hızla araştırırken en dikkat çeken sorulardan biri de "Kedilerin bıyıkları kesilir mi?" oluyor. Kedilerin şirin görünmesine oldukça büyük bir etki sağlayan bıyıklarının tek özelliği elbette bu değil. Gelin, herkesin merak ettiği "Kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kedilerin bıyıkları kesilir mi?" gibi sorulara birlikte yanıt arayalım. 

Kediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?İLİŞKİLİ HABERKediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?

KEDİLERİN BIYIKLARI NE İŞE YARAR?

Kedilerin bıyıkları kedinin cinsine göre değişkenlik gösterse de genel olarak her iki tarafta da 12 tane olacak şekilde toplamda 24 bıyığı bulunmaktadır. Bıyıkların uzunluğu vücudunun boyutuyla doğru orantılıdır. "Duyu kılları" olarak da adlandırılan bu bıyıklar, kedilerin mesafe ve alanı algılamasını sağlayan sinirlerden oluşmaktadır. Yön bulma, korunma ve etrafı algılamaya yardımcı olan bıyıklar, kedilerin kendilerini savunmasında ve atak yapmalarında oldukça önemlidir. 

Kedi bıyıkları

Kedi bıyıkları

Gece şartlarında kedilerin görme kabiliyetine destek sağlayan bıyıklar, içerisinde bulunan sinirler sayesinde etraftaki titreşimlerin algılanmasını sağlar. Eğer kedi yüksek bir yerden atlayacaksa bıyıkları sayesinde mesafeyi ölçebilir ve ona göre hamlesini yapar.

Kedilerin bıyıkları ne işe yarar

Kedilerin bıyıkları ne işe yarar

Bıyıklarına dokunulmasından hiç haz etmeyen kediler, uyurken dahi bıyıklarına dokunulduğunu hissedip uyanabilir. New Orleans'ta yaşayan Amerikalı veteriner Mark Cousins, kedilerin bıyıklarını 'Bir kedinin dünyayı nasıl algıladığının güçlü ve önemli bir parçası' şeklinde yorumluyor. 

Kedi bıyıklarının özellikleri

Kedi bıyıklarının özellikleri

KEDİLERİN BIYIKLARI KESİLİR Mİ? KEDİLERİN BIYIKLARI KOPARSA NE OLUR?

Sevimli dostlarımız bıyıklarının yön belirleme ve karar almada önemli ölçüde etken oluşturduğunu göz önünde alırsak onun bıyıklarını kesmenin pek de doğru bir karar olduğunu söyleyemeyiz. "Bu kutu içeri girmek için çok küçük mü?", "Masaya zıplayabilmek için mesafe çok mu fazla?" gibi sorulara yanıt arayan kedimizin bıyıklarının kesilmesi demek yaşamlarının zorlaşması demek.

Kedilerin bıyıklarının dökülmesi

Kedilerin bıyıklarının dökülmesi

Bıyığı kesilen kedinin işlev yetenekleri azaldığı için yön bulmada zorlanabilir ve bununla beraber baş dönmesi, korku, kötü bir ruh haline sahip olabilir. Tıbbi bir prosedür olmadığı sürece kedilerinizin bıyıkları asla kesmemelisiniz.

Kedilerin bıyıkları kesilir mi?

Kedilerin bıyıkları kesilir mi?

Kedi maltı nedir? Kedi maltı ne işe yarar? Kedi maltı ne kadar verilmeli?İLİŞKİLİ HABERKedi maltı nedir? Kedi maltı ne işe yarar? Kedi maltı ne kadar verilmeli?

KEDİLERİN BIYIKLARI DÖKÜLÜR MÜ? KEDİLERİN BIYIKLARI YENİDEN ÇIKAR MI? 

Dönemsel olarak kedilerin bıyıkları kendi kendine dökülebilir. Özellikle yavru kedilerin bıyıkları daha hızlı bir şekilde dökülüp uzayabilir. Eğer yetersiz beslenme, aşırı titizlik, saçkıran hastalığı ve vitamin eksikliği gibi etkiler kedinizde görülmüyorsa doğal yollar nedeniyle bıyıklarının dökülmesi normaldir. Dökülen bıyıklar zaman içerisinde uzayacaktır.

Yavru kedi

Yavru kedi

UFAK BİR NOT:

Kedilerin bıyıkları çok hassas olduğu için sürekli bıyıklarına dokunmanız onun stresli hissetmesine sebep olabilir. Bu da kedinin bıyıklarının dökülmesini tetikleyebilir.

KEDİLERİN BIYIKLARI NEDEN SİYAHLAŞIR?

Kedilerin bıyıklarının zaman içerisinde siyahlaştığını görüyorsanız endişelenmeyin. Kedilerin yaşları ilerledikçe beyaz olan bıyıkları yavaş yavaş siyaha dönmektedir.

Kedilerin bıyıkları neden siyahlaşır?

Kedilerin bıyıkları neden siyahlaşır?

Balkon zemini nasıl döşenir? Balkon zeminine ne döşenir?

İLİŞKİLİ HABER

Balkon zemini nasıl döşenir? Balkon zeminine ne döşenir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0