Az hasarlı binada oturulur mu? Orta ve ağır hasarlı binadan eşya alınır mı?

Binlerce konutun yıkılmasına ve hasar almasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar "Az hasarlı binaya girilir mi? Az hasarlı binada oturulur mu?" sorularını internette hızla araştırmaya başladı. Yapılarda meydana gelen etkilere göre hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık tanımlanan binalar hakkında tüm soruların yanıtı haberin devamında...

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkımlara neden oldu. On binlerce insanın yaşam mücadelesi verdiği deprem bölgesinde birçok konut da yıkıldı. Deprem sonrası hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak kategorize edilen binalar arasından 'az hasarlı' binalar vatandaşların dikkatini çekti. Evi "az hasarlı" olarak belirlenen kişiler "Az hasarlı binada oturulur mu?" sorusuna arama motorlarında yanıt aramaya başladı. İşte hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı binalar hakkındaki tüm detaylar...

Deprem konutları ne zaman yapılacak, kimlere verilecek? Deprem konutları ücretsiz mi?İLİŞKİLİ HABERDeprem konutları ne zaman yapılacak, kimlere verilecek? Deprem konutları ücretsiz mi?

AZ HASARLI BİNA NE DEMEK? 

Deprem nedeniyle herhangi bir hasara uğramayan binalar 'hasarsız' olarak tanımlanırken; binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile düşen sıvaların yer aldığı binalar 'az hasarlı' olarak kategorize edilmektedir. 

Az hasarlı bina

Az hasarlı bina

AZ HASARLI BİNAYA GİRİLİR Mİ? AZ HASARLI BİNADA OTURULUR MU? 

Az hasarlı binalara girmekte herhangi bir sorun bulunmamakla beraber gerekli kontroller gerçekleştirildikten sonra binada yaşamaya devam edebilirsiniz. Ancak burada gerekli tedbirlerin alınması oldukça önemlidir. 

ORTA HASARLI BİNA NE DEMEK? ORTA HASARLI BİNADA YAŞANIR MI?

Taşıyıcı kolonlarında çatlakların ve yarıkların oluştuğu binalar 'orta hasarlı' olarak tanımlanmaktadır. Taşıma gücü açısından tehlikeye işaret eden bu binalarda gerekli iyileştirme ve güçlendirme yapılmadan kesinlikle yaşanmamalıdır. Eşyaların tahliye edilmesi konusunda ise bir uzmandan onay aldıktan sonra orta hasarlı binaya girebilirsiniz.

Orta hasarlı bina

Orta hasarlı bina

AĞIR HASARLI BİNA NE DEMEK? AĞIR HASARLI BİNADA YAŞANIR MI?

Taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının, ayrılmalarının olduğu binalar 'ağır hasarlı' olarak tanımlanmaktadır. "Onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz (dayanım ve ekonomik açısından) hasarları olan binalar" ağır hasarlı olarak belirtildiği için kesinlikle bu binalara girilmemeli. 

Ağır hasarlı bina

Ağır hasarlı bina

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Deprem destek kartı nedir? Nereden ve nasıl alınır? Kızılay, AFAD, Ahbap, Akut dijital kart...

İLİŞKİLİ HABER

Deprem destek kartı nedir? Nereden ve nasıl alınır? Kızılay, AFAD, Ahbap, Akut dijital kart...

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0