Konya'dan fay hattı geçiyor mu? Konya'da fay hattı var mı? Konya'da deprem olur mu?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler tüm Türkiye'de büyük bir panik ve korkuya neden olurken Konya'dan da bir deprem haberi geldi. Deprem riski az olarak görülen şehirde gerçekleşen depremin ardından vatandaşlar "Konya'dan fay geçiyor mu? Konya'da fay hattı var mı?" sorularına yanıt aramaya başladı. Merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizin devamında...

Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşen kırılmalar sonucu meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkımlara neden oldu. Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği ve konutların yıkıldığı bölgede çalışmalar sürdürülürken günlerdir deprem için "en az riskli" yer olduğu söylenen Konya'dan korkutan bir haber geldi. 17 Şubat 2023 23:53'te gerçekleşen 3.0 şiddetindeki Selçuk merkezli deprem "Konya'da fay hattı var mı?" sorusunu gündeme getirdi. İşte detaylar...

TürkiyeİLİŞKİLİ HABERTürkiye'de deprem bölgeleri nerelerdir? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

KONYA'DA FAY HATTI VAR MI? KONYA DEPREM BÖLGESİ Mİ?

Deprem haritasında sarı renkli bölgeler olan "üçüncü derece riskli" deprem bölgesinde yer alan Konya'da fay hattı olup olmadığı vatandaşlar tarafından arama motorlarında hızla araştırılıyor. Kandilli Rasathanesi verilerine göre; Akşehir Fay zonunun da içinde yer  bölgede 1900-2016 yılları arasında büyüklüğü 5'den büyük 9 deprem gerçekleşti.

Türkiye deprem risk haritası

Türkiye deprem risk haritası

Akşehir ve Doğanhisar, Sultandağı ve Çay ilçeleri doğrudan bu fay zonları üzerinde bulunmaktadır. Batıda Konya fay zonu, Doğuda Divanlar Fayı, Kuzeyde ise Karaömerler fayı ile çevrili olan Konya'nın batı kesimi Konya Fay zonu üzerinde yer almaktadır.

Konya deprem risk haritası

Konya deprem risk haritası

"AZ RİSKLİ BİR YER OLMASI DEPREM OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ"

Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Konya'da bulunan fay hatları hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Konya'nın yıkıcı depremler için en az riskli bir yer olması, burada deprem olmayacağı anlamına gelmez. Konya bölgesinde aktif veya potansiyel olarak aktif önemli uzunluklarda faylar bulunmaktadır. Bu faylar çevre il ve ilçeler için potansiyel açıdan tehdit oluşturur."

Konyada fay hattı var mı

Konyada fay hattı var mı

KONYA'DA FAY ÜZERİNDE YER ALAN İLÇELER HANGİLERİDİR?

Konya'da olası bir depremde fay üzerinde yer alan ilçeler şunlardır:

  • Akşehir
  • Altınekin
  • Doğanhisar
  • Ilgın

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Deprem sigortası zorunlu mu? Deprem sigortası ne kadar 2023?

İLİŞKİLİ HABER

Deprem sigortası zorunlu mu? Deprem sigortası ne kadar 2023?
Deprem bölgesinde temiz su nasıl bulunur? İşte temiz su bulma yöntemleri...

İLİŞKİLİ HABER

Deprem bölgesinde temiz su nasıl bulunur? İşte temiz su bulma yöntemleri...
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0