DASK az hasarlı binalara ödeme yapar mı? DASK neye göre ödeme yapar? DASK avans ödemesi nedir?

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, binlerce konutun hasar görmesine ve yıkılmasına sebep oldu. Birçok vatandaş "DASK neye göre ödeme yapar?" ve "DASK az hasarlı binalara ödeme yapar mı?" sorularına yanıt ararken DASK yaptığı açıklamayla bir ilke imza attı. Avans ödeme imkanıyla depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen DASK ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili yerle bir eden 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından tüm Türkiye yasa boğuldu. Can kayıplarının yaşandığı bölgede yıkılan konutlar birçok insanın evsiz kalmasına da neden oldu. Az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olmak üzere kategorize edilen binaların aldığı hasarlar değerlendirilirken bazı vatandaşlar, hasarlı binaların DASK ödemesi alıp almayacağını araştırmaya başladı. İşte merak edilen tüm detaylar...

Az hasarlı binada oturulur mu? Orta ve ağır hasarlı binadan eşya alınır mı? İLİŞKİLİ HABERAz hasarlı binada oturulur mu? Orta ve ağır hasarlı binadan eşya alınır mı?

DASK NEDİR? DASK NE İŞE YARAR?

Zorunlu deprem sigortasını yapmak ve yönetmek amacıyla oluşturulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) deprem, yangın, sel, yer kayması ve tsunami gibi oluşabilecek sorunlardan kaynaklı hasarı karşılamak adına oluşturan bir teminat sistemidir.

DASK AZ HASARLI BİNALARA ÖDEME YAPAR MI?

Depremden dolayı konutun yıkılması da DASK kapsamına girdiğinden dolayı birçok kişi "DASK az hasarlı binalara da ödeme yapar mı?" sorusuna yanıt arıyor.

DASK az hasarlı binaya ödeme yapar mı?

DASK az hasarlı binaya ödeme yapar mı?

Resmi siteden yapılan açıklamaya göre DASK, yalnızca deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar için ödeme yapmaktadır. Bu ödemenin gerçekleştirilebilmesi için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranmaktadır. 

DASK

DASK

Öte yandan evde zarar gören beyaz eşya, mobilya, avize gibi taşınabilir mal ve eşyaların kaybı DASK tarafından karşılanmamaktadır. Ayrıca enkaz kaldırma masrafları ve ölüm tazminatı gibi sonuçlar da DASK kapsamında yer almıyor.

Zorunlu deprem sigortası

Zorunlu deprem sigortası

DASK AVANS ÖDEME VERİYOR MU?

Kuruluşundan bu yana ödediği tazminat tutarına geçtiğimiz yıl 23 gün içinde ulaşan Doğal Afet Sigortaları Kurumu yaptığı son açıklamada "Yıkık ve acil yıkılacak binalara öncelik vererek yürüttüğümüz ödeme süreçlerimizde, ağır ve orta hasarlı binalarda açılmış hasar dosyaları için sigortalılarımız DASK’tan avans ödeme talebinde bulunabilecek" ifadelerine yer vermişti.

Dask avans ödeme yapacak

Dask avans ödeme yapacak

DASK'TAN AVANS ÖDEME TALEP EDİLEBİLECEK

Konu hakkında merak edilen detayları vatandaşlarla paylaşan DASK Teknik İşleticisi Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, depremden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada DASK web sitesi üzerinden avans ödemesi talep edebileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Her zaman söylediğimiz gibi bu süreçte en temel amacımız bölgedeki tüm sigortalılarımıza en hızlı şekilde fayda sağlamak. Yıkık ve acil yıkılacak binalara öncelik vererek yürüttüğümüz ödeme süreçlerimizde, ağır ve orta hasarlı binalarda açılmış hasar dosyaları için sigortalılarımız DASK'tan avans ödeme talebinde bulunabilecek. Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin yüzde 20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin yüzde 10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek. Amacımız hasar ihbarından hasar inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar olan süreçte vatandaşlarımıza maddi güvence sağlayarak yaralarını sarmaya ilk andan itibaren destek olmak."

DASKtan avans ödeme açıklaması

DASKtan avans ödeme açıklaması

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR

Depremde Hayat Kurtaran Davranışlar

Depremde Hayat Kurtaran Davranışlar

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Mehmet 1 yıl önce

Nu şekilde olursa daşlı mahkemeye verecegim