25 Ekim Dünya Makarna Günü nasıl ortaya çıktı? İlk Makarnayı kim buldu

1997 yılında kabul edilen Dünya Makarna Günü nasıl ortaya çıktı? Neden her 25 Ekim Makarna Günü olarak kutlanıyor? Makarna nasıl ortaya çıktı, ilk makarnayı kim yaptı? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

İtalya'da faaliyet gösteren Uluslararası Makarna Örgütü (IPO) tarafından ilan edilen Dünya Makarna Günü, her sene Ekim ayının 25. gününde kutlanıyor. Makarnaya saygı duruşunda bulunmak, medyaya ve tüketicilere makarnanın besleyici değerini anlatmak amacını taşıyan organizasyon, aynı zamanda makarna tüketimini ve kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Severek yediğimiz makarnanın dünyada 600'den fazla çeşidi olduğu biliniyor. Çeşitli soslarla farklı farklı lezzetler elde edilen makarna, aynı zamanda sos kültürünü de besliyor. Ayrıca uzmanlar, yaygın kanaatin aksine makarnanın sağlığa zararlı olmadığını, bilakis zengin besin değerlerine sahip olduğunu vurguluyorlar. Dünya Makarna Günü, makarnanın faydalarını anlatmaya ve makarna tüketimini yaygınlaştırarak makarna kültürünü yerleştirmeye hizmet ediyor.

makarna

makarna

En farklı makarna tarifleri! Ulusal makarna günü için 4 çeşit makarna tarifiİLİŞKİLİ HABEREn farklı makarna tarifleri! Ulusal makarna günü için 4 çeşit makarna tarifi

25 EKİM DÜNYA MAKARNA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Dünya Makarna Gününü kutlama fikri ilk kez Türk makarna sanayicilerinden çıktı. 1995 yılında Uluslararası Makarna Örgütünün Roma'daki ilk toplantısında Türk makarna sanayicileri bu fikri ortaya atsa da, bu fikir hemen kabul edilmedi. 2 yıl sonra, 1997'de Amerika'daki toplantıda 25 Ekim'in Dünya Makarna Günü olarak kutlanmasına karar verildikten sonra ilk kez 25 Ekim 1998'de Napoli'de kutlamalar yapıldı. O günden sonra da her sene başka bir şehirde kutlamalar devam etti.

dünya makarna günü

dünya makarna günü

MAKARNAYI İLK İTALYANLAR MI BULDU?

Makarna tüketiminde ilk sırada yer alan İtalya'da makarna tüketimi kişi başına 26 kg iken bu sayı Türkiye'de 7,5 kg. Aslında Türkiye, geleneksel erişteden dolayı makarnaya yabancı değil. 1922'de İzmir'de kurulan makarna fabrikasından sonra makarna kullanımı da zamanla artmış. Makarnayı bugün en çok İtalyanlar tüketse de ilk bulan İtalyanlar değil.

makarna çeşitleri

makarna çeşitleri

Makarnayı ilk kimin bulduğu noktasında bir sürü araştırmalar yapılmış ama net bir bilgiye ulaşılamamış. Antik çağlarda bile birçok millet makarna tüketmiş. Makarnanın tarihi eski Yunan ve Romalılara kadar gidiyor. Ayrıca Çin ve Arap ülkelerinde de M.Ö. yıllarda arpa şeklinde üretildiği biliniyor.

makarna günü

makarna günü

Rivayete göre ünlü İtalyan seyyah Marco Polo, 1200'lü yıllarda gerçekleştirdiği bir Çin gezisi sırasında makarnayı Çin'den Avrupa'ya getirmiş. Sonrasında da hem az maliyetle üretilen ve hem de farklı farklı soslarla değişik lezzetler elde edilen makarna, İtalya'da yayıldı ve İtalyanlar makarnayı çok sahiplendi. Böylece İtalya ve makarna zihinlerimizde ayrılmaz bir ikili oluverdi.

 Trüf mantar soslu makarna nasıl yapılır? Protein depolu mantar soslu makarna tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

Trüf mantar soslu makarna nasıl yapılır? Protein depolu mantar soslu makarna tarifi!

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0