24 Kasım Öğretmenler günü nasıl ortaya çıktı? Türkiye'de neden 24 Kasım'da kutlanıyor?

Dünya Öğretmenler Günü 5 Ekim'de kutlanırken, Türkiye'de 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Peki, 24 Kasım Öğretmenler Günü nasıl ortaya çıktı? Neden 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor?

Türkiye'de her 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı, öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak adına çeşitli etkinlikler düzenlemektir. Dünya da ise birçok ülke 5 Ekim gününü Öğretmenler Günü olarak kutlar. UNESCO'nun tavsiyesi üzerine 1994 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanan günde; 5 Ekim 1966 yılında, Paris’te "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı" gerçekleşmiş ve UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"nin oy birliği ile kabul edilmiştir. Bu sebeple bu günün anısına her yıl dönümünde kutlamalar yapılır. Ancak bazı ülkeler, kendi kültürel ve tarihi süreçlerine uygun olarak farklı günleri Öğretmenler Günü olarak kutlar. Örneğin birçok Arap ülkesinde 28 Şubat, Çek Cumhuriyetinde 28 Eylül günü Öğretmenler Günü olarak kutlanırken Hindistan'da ise 5 Eylül'de kutlanır. Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanmasının ise özel bir sebebi var.

24 Kasım Öğretmenler Günü nasıl ortaya çıktı

24 Kasım Öğretmenler Günü nasıl ortaya çıktı

NEDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ OLARAK KUTLANIR?

24 Kasım Öğretmenler Günü, Atatürk Yılı ilan edilen 1981 yılında 12 Eylül Askerî İdaresi tarafından başlatılmış bir uygulamadır.

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, bu unvanı 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiş ve 24 Kasım'da resmileştirmiş. Atatürk'ün doğumunun 100. yıl dönümü münasebetiyle 1981 yılında 24 Kasım'ın Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. 26 Şubat 1981'de Resmî Gazete'de  "Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği" yayımlanarak Öğretmenler Günü'nün amaçları, kutlama komitelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve kutlama gününe ilişkin esaslar belirlenmiş oldu.

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk

Dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren, 24 Kasım'ı öğretmenler günü ilan ettikten sonra, kutlama mesajında öğretmenlere şu sözleri söyledi:

"Sevgili Öğretmenler, 24 Kasımlar sadece Öğretmenler Günü olarak anılmasın, bu gün aynı zamanda en büyük öğretmen Atatürk'ün ideallerinin gerçekleşmesi günü de olsun. Ayrıca bu gün; birlik, beraberlik ve bütünlük içinde yarının Türk çocuklarının Atatürk'ün özlediği şekilde yetiştirildiklerinin de ant günü olsun. Bu vesile ile hepinize mutlu ve aydınlık yarınlar diler, sevgiler sunarım."

24 Kasım Öğretmenler Günü mesajları! 2023 En güzel 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajları

İLİŞKİLİ HABER

24 Kasım Öğretmenler Günü mesajları! 2023 En güzel 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajları
Öğretmenler Günü hediyesi olarak ne alınır? 24 Kasım Öğretmenler Günü hediye fikirler

İLİŞKİLİ HABER

Öğretmenler Günü hediyesi olarak ne alınır? 24 Kasım Öğretmenler Günü hediye fikirler
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0