200 yıllık krizde yeni teklif! Yunanistan Elgin Mermerleri konusunda baskıcı ve ısrarcı

200 yıldır Elgin Mermerlerini ülkelerine döndürmek için azimle savaşan Yunanistan, ingiltere'nin red cevabına karşılık yeni bir teklif götürdü. Yunanistan'ın Kültür Bakanı Lina Mendoni, antik heykellerin Atina'ya iade edilmesi durumunda British Museum'daki 'boşluğu dolduracak' başka eserler göndereceğinin sözünü verdi.

Yunanistan, bir süredir milattan önce 5’inci yüzyıla ait olan Atina Akropolisi'nden İngiltere'ye götürülen ve geri kalan kısmı Atina'daki Akropolis Müzesi'nde sergilenen ve şu an British Museum'da bulunan Elgin Mermerleri’nin ülkeye dönmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Elgin Mermerleri

Elgin Mermerleri

1815'ten beri Elgin Mermerler'e ev sahipliği yapan İngiltere'ye baskı yapan Yunanistan, geçtiğimiz kasım ayında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşme talebinde bulunmuş ancak Sunak, görüşmeyi iptal ederek Elgin Mermerleri meselesindeki kararını net bir şekilde belirtmişti.

Elgin Mermerlerine ait kareler

Elgin Mermerlerine ait kareler

Tarihi eserlerin iadesi konusundan asla vazgeçmeyen Yunanistan ise Parthenon mermerlerinin Atina'da yeniden bir araya getirilmesi halinde British Museum'daki "boşluğu doldurmak" için en büyük hazinelerinden bazılarından ayrılmaya hazır olduklarını açıkladı.

MÖ 5. yüzyıla ait başyapıtların geri alınmasına yönelik kampanyanın başlamasından bir yıl sonra konuşan Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, British Museum'da Yunan galerilerinin asla boş kalmayacağı sözünü vererek "Bizim tutumumuz nettir. Heykellerin Atina'da yeniden bir araya getirilmesi durumunda Yunanistan, boşluğu dolduracak önemli antikalardan oluşan dönüşümlü sergiler düzenlemeye hazır." şeklinde çağrıda bulundu.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni

Yunanistan her ne kadar tüm gücüyle heykellerin iade edilmesini talep etse de müze yönetimi bu çağrıya yanıt vermiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:

2023'e damga vuran magazin olayları! Türkiye gündemine damga vurdular

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 4

Kul insan 3 ay önce

Hırsız İngiltere

Erbat 3 ay önce

Hırsız ingilizler

Teyoemmi 3 ay önce

Hırsız İngiliz Yunanlıların tarihi eserlerini iade etmelidir. Bugüne kadar yaptığı hırsızlığın bedelini de ödemelidir.

tamer danacı 3 ay önce

Bulmaca: Mısır piramitleri neden ingilterede değildir. Cevap: Piramitler çalınamayacak kadar büyük oldukları için.