Tarihi Osmanlı hamamı satılığa çıkarıldı! Padişah için yapılmıştı

Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Göktaşlı Mahallesi Murat Caddesi üzerinde bulunan tarihi hamam adeta çürümeye terk edildi. Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülen yaklaşık 6 asırlık tarihi Alaca Hamamı, masraflarının yüksek olması nedeniyle restorasyona alınamıyor.

7 kişinin mirasçısı olduğu 6 asırlık tarihi Alaca Hamamı, yeniden yapılandırılamadığı için çürümeye terk edildi. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan ve 15. yüzyılın ortalarında II. Murad’ın Şarapdarı Hamza Bey tarafından, padişahın Manisa ziyareti onuruna yaptırıldığı bilinen tarihi Alaca Hamamı, restorasyon masraflarının oldukça yüksek olması nedeniyle 5 yıl önce hizmet vermeyi bıraktı. 

Tarihi Alaca Hamamı

Tarihi Alaca Hamamı

SATILIĞA ÇIKARILDI!

Resmi kayıtlarda bulunmasa da II. Murad'ın tahtı Fatih Sultan Mehmet’e bırakmasının ardından hamamın II. Murad'a hizmet verdiği söyleniyor. Sonraki yıllarda başka kişiler  tarafından satın alınarak elden ele özel mülk statüsüne geçen Alaca Hamamı, restorasyon gerektirmesi ve tarihi bir yapı olması sebebiyle geçtiğimiz yıllarda hizmete kapatılmıştı. 7 mirasçısı bulunan tarihi hamamın bir kurum ya da özel girişimciye satılabileceği öğrenildi.

Tarihi Alaca Hamamı

Tarihi Alaca Hamamı

KAPI VE PENCERELERİNE KADAR ÇALINDI!

Manisa’nın en önemli hamamları arasında yer alan ve 5 yıl öncesine kadar aktif olarak hizmet veren tarihi hamam, tavanlarında meydana gelen çökmeler ve içerisinde yıkılmalar meydana gelmesiyle dikkat çekti. Elektrik tesisatı, kapı ve pencerelerinin ise bölgenin hurdacıları tarafından çalındığı öğrenildi. 

Tarihi Alaca Hamamı

Tarihi Alaca Hamamı

ÇÜRÜMEYE TERK ETTİLER!

Hamamı korumak için sürekli harcamada bulunulduğunu dile getiren hamam mirasçılarından iş insanı Salih Etker, hamamın yeniden satın alınarak restorasyon yapılmasını ve bu sayede Manisa halkına yeniden kullanıma açılmasını istediğini dile getirdi.

Tarihi Alaca Hamamı

Tarihi Alaca Hamamı

"BÜYÜKLERİMİZDEN MİRAS KALDI!"

Verdiği röportaj sırasında restorasyon çalışmaları için Vakıflar Genel Müdürlüğünden, Kültür ve Turizm Bakanlığına hatta yerel yönetimlere kadar birçok yere başvuru yaptığını dile getiren Salih Etker, tüm çabalarının sonuçsuz kaldığından bahsetti. Salih Etker; "Alaca Hamam sahiplerindenim. Bu hamam taşınmaz kültür varlığıdır. Tam ne zaman yapıldığıyla ilgili bilgim yok ancak burası bizim büyüklerimizden miras kaldı. Osmanlı dönemine dayanan bir tarihçesi olduğunu söylüyorlar. Büyüklerimiz babam bir arkadaşıyla beraber ortak olarak 1960 yıllarında satın alıyor. Büyüklerimiz vefat edince bizlere miras kaldı." şeklinde konuştu. 

Tarihi Alaca Hamamı

Tarihi Alaca Hamamı

"YIKILMAYA YÜZ TUTTU!"

Röportajı sırasında isteyen kurumlara hamamı satabileceklerini söyleyen Salih Etker, hamamın şimdilerde mevcut durumundan bahsetti. Salih Etker; "Yıkılmaya yüz tuttu. Hırsızlar giriyor, çocukların oyun alanı oldu. Kimisi tarihi eser diyerek girip kazı yapıyor, altın ve benzeri şeyler arıyor. Biz bunlardan da bıktık. Bir keşmekeşlik var. Bunların aslında kurumun satın alıp, kurum bünyesine geçtikten sonra restorasyonları yapılması lazım. Hiçbir yerden yardım ve destek yok. Değeri mukabilinde satabiliriz. Hatta paramız yok diyen kurumlardan takas yoluyla da değeri mukabilinde verme şansımız var. Çünkü buranın kurtulması ve tarihi değerinin ortaya çıkması çok önemli. Koruma kuruluna burayı koruyun diyoruz. Çok değerli, kendi kendine yıkılıyor. Tamirat yapılmasını istiyoruz. Artık tehlike arz ediyor. Çocukların oyun alanı oldu. Bize sürekli şikayetler geliyor. Pencerelerini kapılarını yaptırıyoruz ancak hurdacılar çalıyor. Buradaki halk da bu durumdan şikayetçi." dedi. 

Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayla Algan son yolculuğuna uğurlandı!

İLİŞKİLİ HABER

Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayla Algan son yolculuğuna uğurlandı!
Filistinli babanın sözleri yürek yaktı! "İsrail evimizi bombalarsa..."

İLİŞKİLİ HABER

Filistinli babanın sözleri yürek yaktı! "İsrail evimizi bombalarsa..."
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0