Belçika'da Türk kimliği taşıyan bir köy: Faymonville! Hiç Türk yaşamıyor ama adı Türk köyü

Yaklaşık 300 bin Türk Belçika'da yerleşik olarak yaşıyor. Faymonville adında bir köy var ki o köy, yerel halk tarafından Türk köyü olarak biliniyor ancak o köyde hiç Türk yaşamıyor. Faymonville köyünün Türk köyü olarak anılmasının hikayesi ise dinleyenleri oldukça şaşırttı.

Belçika'nın Fransızca konuşulan Valon bölgesinde, Liege iline bağlı Waimes ilçesinin bir köyü olan Faymonville'de 925 kişi yaşıyor. Dağlık ve sık ormanların arasında yer alan ve doğasıyla büyüleyen köydeki 925 kişinin hiçbiri Türk değil ancak Faymonville köyü yerel halk arasında Türk köyü olarak biliniyor. Hatta o köydeki her şeyin adı Türk ile başlıyormuş. Köyün her yerinde ay yıldızlı Türk bayrağına ve Türk yazılarına rastlamak mümkün. Belçika'da ve bütün Avrupa'da yerleşik Türkler için gurur verici olan bu hikaye,  oldukça şaşırtıcı.

BELÇİKA'DA HİÇBİR TÜRK'ÜN OLMADIĞI BİR TÜRK KÖYÜ!

Köyde bulunan belediye binasının girişinde beton zemine işli Türk bayrağı mevcut. Ayrıca binanın çatısında bulunan rüzgar gülünde bile Türk bayrağı var. Dahası, R.F.C Turkania futbol kulübüne ait armada bile ay yıldız var. Futbol kulübünün bu arması köy meydanındaki kültür merkezinin levhasında yer alıyor.

TÜRK KARNAVALLARIYLA ŞEHRE RENK GELİYOR

Belçika'da her yıl Şubat ayında düzenlenen geleneksel bir karnaval var ancak bu karnaval, Faymonville köyünde farklı kutlanıyor. Karnavalı, "Les Turkania Möhnen" isimli, kendilerini "Jeunes Turcs" (Genç Türkler) olarak da niteleyen bir grup düzenliyor ve açılışı ay yıldızlı bando takımıyla yapıyorlar.

"TÜRK KİMLİĞİNDEN GURUR DUYUYORUZ"

Avrupa'daki Türklerin de katıldığı bu karnavalda rengarenk kostümlerle dans eden gençler ve konfetilerle bölge halkı ve Türkler arasında sıkı bir iletişim hâkim. Karnavalın organizatörlerinden Faymonville sakini 75 yaşındaki Carine Georges, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda kendi kimliklerini Türk olarak niteledi.

Köy sakinlerinden istemsizce "Türk" olarak bahseden ve Türk olmayı, kendi kimlikleri olarak niteleyen Georges, "Bununla gurur duyuyoruz" dedi. Bu köyün neden Türk köyü olarak anıldığı ise bir efsaneye dayanıyormuş. Georges, Faymonville köyünün Türk köyü olarak anılmasının sebebini şöyle açıkladı:

"Bu bir efsane. Türklerin (köy sakinlerinin) ödemek istemediği bir vergi hikayesine dayanıyor. Bu çok eski bir hikaye. Aslında herkes başka yere dayandırıyor. Ama bizim kimliğimizi korumamıza olanak sağladı. Burada her şeyin adı Türk'le başlar."

Karnaval için Faymonville'e gelen Türklerden Gülseren Özhan köyün kültürünü merak ettiklerini, köyü çok şirin bulduğunu söyledi. Anvers'te yaşayan Özhan, Belçika'da Türk kimliğiyle anılan bir köyün varlığından gurur duyduğunu ifade etti.

Gent'ten gelen Fırat Çal da hem şaşkınlık hem gurur duyduğunu belirterek, girişinde Türk bayrağı bulunan köyün İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından saldırıya uğramaktan kurtulduğu yönündeki rivayeti aktardı.

FAYMONVILLE'İN TÜRK KÖYÜ OLARAK ANILMASININ SEBEBİ

Faymonville köyünün Türk köyü olarak anılmasının nedenine dair 3 farklı rivayet bulunuyor.

  • Rivayete göre bu köy sakinleri 12'nci ve 13'üncü yüzyılda Haçlı Seferleri'ne asker göndermeyi reddetmiş. Bu yüzden de Türk lakabını almışlar. En yaygın bilinen sebep bu.

  • Diğer bir rivayete göre 16'ncı yüzyılda köy sakinleri, Osmanlı Devleti'ne karşı savaşmak için para toplayan kiliseye vergi vermek istememiş. Bu yüzden de çevre köyler tarafından "Türkler" olarak anılmaya başlanmış.

  • Başka bir rivayete göre ise köyün Türk kimliği sayesinde Alman işgalinden kurtulmuş ve bu yüzden de kimliğe daha fazla sarılmış.

Ne kadar gündem kurdusun? Kendinize güveniyorsanız Yasemintrend10 testini çözmeye hazır olun!

İLİŞKİLİ HABER

Ne kadar gündem kurdusun? Kendinize güveniyorsanız Yasemintrend10 testini çözmeye hazır olun!
Buse Tosun Çavuşoğlu ve Yasemin Adar Yiğit Avrupa Şampiyonu oldu

İLİŞKİLİ HABER

Buse Tosun Çavuşoğlu ve Yasemin Adar Yiğit Avrupa Şampiyonu oldu
Taylor Swift Joe Biden'ı mı destekliyor? Amerika bu komplo teorisiyle çalkalanıyor

İLİŞKİLİ HABER

Taylor Swift Joe Biden'ı mı destekliyor? Amerika bu komplo teorisiyle çalkalanıyor
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Barbar 2 ay önce

Köy Belçika’da fakat resimdeki traktörün üzerinde İskoçya bayrağı var, neden acaba?

baha24 2 ay önce

ama bizim içimizdeki türküm deyip de türkü sevmeyenlere ne diyelim ?