Eurovision'da İsrail krizi çığrından çıktı! Eden Golan ölüm tehditleriyle burun buruna

İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması için hazırladığı "Ekim Yağmuru" ve "Dance Forever" isimli parçalar 'siyasi mesaj içerdiğine yönelik tepkiler nedeniyle tepki toplamış ve reddedilmişti. Şarkı sözlerini değiştiren ve ısrarla yarışmada yer almak isteyen İsrail'in başı şimdi de tehditlerle dertte. İsrail'i temsil edecek şarkıcı Eden Golan'ın ülkesinin savaştaki tutumu nedeniyle ölüm tehditleri aldığı açıklandı.

Uzun yıllardır pek çok Avrupa ülkesini müzikle bir araya getiren "Eurovision Şarkı Yarışması", bu yıl 'İsrail' kriziyle gündemden düşmedi. Aylardır Gazze'de insanlık dışı bir savaş politikası izleyen ve bebek, çocuk, yaşlı, kadın demeden binlerce insanı acımasızca katleden İsrail'in Eurovision'da yer almaması için geçtiğimiz aylarda imza kampanyası başlatılmıştı.

Eden Golan

Eden Golan

Ancak yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği (EBU), Ukrayna işgali gerekçesiyle Rusya'yı yarışmadan atarken, İsrail'in yarışmasına izin vererek çifte standart uyguladı. Tüm baskılara rağmen İsrail'in arkasında duran Avrupa Yayın Birliği (EBU), Eden Golan tarafından seslendirilen "Ekim Yağmuru" isimli parça kriziyle karşı karşıya geldi.

Eurovision

Eurovision

"Nefes alacak hava kalmadı" ve "Hepsi iyi çocuklardı, her biri" gibi dizeler içeren şarkının 7 Ekim'e atıfta bulunması tartışmalara neden oldu. Yarışmayı siyasi olmayan bir etkinlik olarak nitelendiren EBU, şarkıyı incelemeye aldı. 

Eurovision 2024 İsrail temsilcisi Eden Golan

Eurovision 2024 İsrail temsilcisi Eden Golan

İsrail'in katılımına sponsor olan ulusal yayın kuruluşu KAN'dan bir kaynak Reuters'a sızdırılan şarkı sözlerinin doğru olduğunu doğrularken; parça Avrupa Yayın Birliği tarafından onaylanmadığı takdirde İsrail'in mayıs ayında İsveç'te gerçekleşecek yarışmaya katılamayacak, denildi.

DW Türkçe'nin haberine göre; EBU'nun yaptığı açıklamada ayrıca, "Bir şarkı, herhangi bir gerekçeyle kabul edilemez bulunduğunda, yarışma kurallarına uygun olarak yeni bir şarkı veya yeni şarkı sözleri sunma fırsatı verilir" bilgisi paylaşıldı.

İSRAİL'E İKİNCİ RED!

İsrail'in "Ynet" haber sitesinde yer alan ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırılan yeni bir habere göre; Avrupa Yayın Birliği (EBU) İsrail’in yarışmaya katılmak için sunduğu ikinci şarkıyı da kabul etmedi. "Ekim Yağmuru" şarkısıyla aynı mesajları içeren "Dance Forever" adlı ikinci parça EBU ve İsrail arasındaki krizin büyümesine neden oldu.

Ynet'in haberinde ayrıca konuya dair bilgisi olan İsrailli kaynakların EBU ile çözüm bulma arayışlarının devam ettiği ancak olumlu bir sonuca ulaşma noktasında "karamsar" olduklarını söylediği bilgisine yer verildi.

İSRAİL BİR KEZ DAHA DENEDİ!

Tüm bu karamsarlığa rağmen Eurovision konusunda inadını sürdüren İsrail, Başkan Isaac Herzog'un son açıklamasıyla meydan okudu. Herzog, "Tam olarak İsrail'den nefret edenlerin İsrail Devleti'ni baskı altına almaya ve boykot etmeye çalıştığı bir zamanda ülkenin her dünya forumunda sesini yüksek ve net bir şekilde yükseltmesi gerektiğini" vurgulayarak şarkının sözlerini değiştireceklerini ve yarışmaya her koşulda katılacaklarını duyurdu.

NE YAPTI NE ETTİ SONUNDA YARIŞMAYA KATILMASINA İZİN VERİLDİ

Şarkı sözlerini değiştiren ve "Hurricane" isimli bir parçayı yarışma için hazırlayan İsrail'e EBU'dan kabul geldi. Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayıncılar Birliği'nden (EBU) yapılan açıklamada "EBU, İsrailli Üyesi Kan'ın resmi başvurusunun mayıs ayında yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda yarışmaya uygun görüldüğünü teyit edebilir. Yarışmanın yönetim kurulu olan Referans Grubu, şarkı sözlerini dikkatle inceledikten sonra 'Hurricane' şarkısını yaklaşan yarışma için kabul etme kararı aldı. 'Hurricane'in yarışma kurallarına uygun olarak katılım için gerekli kriterleri karşıladığı kabul edildi." ifadeleri kullanıldı. Tüm boykot çağrılarına rağmen İsrail'i yarışmaya dahil eden EBU, sosyal medyada tepkilerin odak noktası haline geldi.

İSRAİLLİ ŞARKICI ÖLÜM TEHDİDİ ALIYOR

Uzun süren tartışmalar ve protestolara rağmen son alınan karar ile Eurovision'a katılma hakkı elde eden İsrail, dünyanın dört bir yanındaki tepkilerden kurtulamadı. Avrupa Yayın Birliği, yarışma ve katılımcılar hakkında yapılan açıklamada; insanların bu konuyla ilgili tartışmaya girmeleri ve protesto etmek istemeleri normal olarak değerlendirdi ancak bazı sanatçıları hedef alan "sosyal medya kampanyaları" konusunda endişeli olduklarını ifade etti. Açıklamada sanatçıların isimleri belirtilmedi ancak 20 yaşındaki İsrailli şarkıcı Eden Golan, bir süredir Instagram hesabı üzerinden ölüm tehditleri alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:

Mehmet Yılmaz Ak'ın eski halini görenler tanıyamadı! Meğer Yalan Dünya’da...

Sibel Can'a iş insanı hayranından jest! 87 bin TL'lik altını boynuna taktı

İLİŞKİLİ HABER

Sibel Can'a iş insanı hayranından jest! 87 bin TL'lik altını boynuna taktı
İsveç'in karanlık yüzü: Zihinsel engelli çocuklara yapılan kan donduran çürük diş deneyi!

İLİŞKİLİ HABER

İsveç'in karanlık yüzü: Zihinsel engelli çocuklara yapılan kan donduran çürük diş deneyi!
Arzum Onan oğlu Can Aslantuğ'un ilişkisini onayladı! Bayramı hep beraber geçirdiler

İLİŞKİLİ HABER

Arzum Onan oğlu Can Aslantuğ'un ilişkisini onayladı! Bayramı hep beraber geçirdiler
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 13

Abdi 1 ay önce

Teröristlerin sanat etkinliklerinde ne işi var ya! Onlar masum insanları katletmekte daha beceriklilerdir. Tabii ki buna da engel olunmalıdır.

Memo 1 ay önce

Milletin solcusu vatanının selametini ve insanlığın onurunu düşünüp anti siyonist olurken iktidara destek yada eleştiri yapar, ,bizim solcularımız ,İslam'a dusman, her dine dost, vatana hain ,düşmana vatanperver,siyonizme maşa olmayı ahlak ve solculuk kabul etmiş. Bu hanımefendinin tırnağı bile olamazlar. Vatan menfaatine yarar her iyi hizmete foseptik atmaya can atarlar.

Mustafa 1 ay önce

Ulan ülkede böyle solcu vardı da biz mi örnek almadık...?!?!? Bizdeki solcular avrupanın sağcıları gibi davranıyor :D

Yıldız 1 ay önce

Böyle söylüyorya sonra vazgeçip onlara katılıyor yine vazgeçirirler heryerde naddiyat vicdan merhamet din Allah korkusu kalmamış

Ben de haklıyım 1 ay önce

Bizim yapmamız gerekeni İspanyalılar, İrlandalılar ve Güney Afrikalılar yapıyor. Üstelik, Gazze'de ölenler onların din kardeşi değil. Kendimizi sorgulamamız lazım.

Yorumların Tümünü Okuyun