Köpek maması alırken nelere dikkat edilmelidir? Köpek maması nasıl seçilir?

Evcil dostlar sevimlilikleriyle ve neşeleriyle adeta bütün evi doldururlar. Sahiplerinin en kıymetlisi patili dostların sağlığı ve bakımı çok önemlidir. Köpeklere mama seçmek bir dizi önlem ve dikkati gerektirir. Peki, köpek maması nasıl seçilir? Köpek maması seçerken nelere dikkat edilmelidir?

İyi yaşam her canlının hakkıdır. Evcil hayvanların ne ile beslendiği mühim bir konudur. Çünkü hayvan ne yerse dışarıya da onu yansıtacaktır. İyi ve sağlıklı beslenen köpekler, tüylerinin parlaklığından bile anlaşılabilir. Köpeğin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi için köpek maması seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Peki, köpek maması nasıl seçilir? Köpek maması seçerken nelere dikkat edilmelidir?

köpek maması seçerken dikkat edilmesi gereken hususla

köpek maması seçerken dikkat edilmesi gereken hususla

KÖPEK MAMASI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kuzu etli, etli, balıklı, ve tavuklu gibi birçok çeşidi bulunan köpek mamalarını tercih ederken birçok kriter gözetilmelidir. Köpeğin yaşına, tüy yapısına, cinsine, damak zevkine ve kilosuna bakılmalıdır.

  • Köpeğin yaşı: Köpek mamaları yaşlarına göre farklı içeriklere ve besin değerlerine sahiptir. 1 yaşından küçük köpekler yavru sayılır. Bu nedenle 1 yaşını doldurana kadar köpeğinize yavru köpek maması almalısınız. Yavru köpekler daha hareketli olduklarından dolayı yavru köpek mamalarının besin değerleri daha yüksektir. Köpeğinizin bağışıklık sistemini destekleyici mamalar tercih etmelisiniz.

  • Köpeğin tüy yapısı: Bazı köpek türleri hassas bir cilt ve tüy yapısına sahip olduğundan mama alırken deri problemi çıkartmayacak bir tercih yapmalısınız. Hassas ciltli köpeklere tavuklu ya da balıklı mamalar alerji yapabiliyor. Eğer köpeğinizin deri ve tüy yapısı hassassa ya da herhangi alerjik bir reaksiyon tespit ettiyseniz bir veteriner hekimden destek alabilirsiniz.

  • Köpeğin cinsi: Her ırk köpeğin besin ihtiyacı farklıdır. Küçük cins köpeklere protein ağırlıklı mamalar verilmez. Çünkü fazla hareket etmezler ve protein alımları zayıftır. Büyük köpeklere ise besleyicilik ve doyuruculuk anlamında daha yoğun mamalar tercih edilir. Mama tanelerinin büyüklüğü de köpeğin büyüklüğüyle doğru orantılı olmalıdır. Köpeğin mamayı tüketme kolaylığı ve konforu düşünülmelidir.

  • Köpeğin damak zevki: Her canlının bir damak zevki vardır. Köpeğinizi en iyi tanıyan sizsiniz. Dolayısıyla köpeğinizin sevdiği, yemekten zevk aldığı lezzetli mamaları göz önünde bulundurun. Unutmayın, köpekler için de yemek yemenin mutlulukla ilgisi vardır.

  • Köpeğin kilosu: Köpeklerin sağlığı açısından ne zayıf ne şişman, dengeli bir kiloda kalmaları elzemdir. Mama tercihinde de bu durum gözetilmelidir. Mamanın içindeki tahıl miktarı ve besin değerleri değerlendirilmelidir. Şayet köpeğiniz çok kiloluysa light mama tercih etmelisiniz. Aksine köpeğiniz zayıfsa, besleyicilik açısından yüksek değerli mamalar alabilirsiniz. Köpeğinizin kilo problemi varsa bir veteriner hekim rehberliğinde bu kararı vermek daha doğru olabilir.

Köpek maması seçerken nelere dikkat edilmelidir

Köpek maması seçerken nelere dikkat edilmelidir

KÖPEK MAMASI NASIL SEÇİLİR? MAMANIN İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR?

  1. Köpek maması vitamin ve mineral takviyesi sunmalıdır.

  2. Glutenli mamalar köpeğinize iyi gelmeyebilir.

  3. Mamadaki et oranı yüksek olmalıdır. En az %30 olmasında fayda var.

  4. Protein oranı köpeğinizin ihtiyacına göre dengeli olmalıdır.

  5. Tatlandırıcı ve renklendirici içermemelidir.

  6. Soya mama içermemelidir. Soya mama sindirim sistemini bozar.

  7. Mamanın içeriğinde GDO bulunmamalıdır.

  8. Eğer köpeğiniz çok hareketliyse ve dışarıda oynamayı seviyorsa yağ oranı biraz fazla mama alabilirsiniz. Ancak sürekli evdeyse ve pek hareketli değilse düşük yağ oranı tercih etmelisiniz.

köpek maması nasıl seçilir

köpek maması nasıl seçilir

Köpeğinizin tükettiği mama her zaman taze olmalıdır. Köpeğinize çok sık ek gıda vermekten kaçının. Yaş mamaya fazla alışırsa kuru mamayı beğenmemeye başlar ve besin alışkanlıklarındaki değişim sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Ana besin kuru mama olmalıdır. Ek olarak, ödül maması ya da onun sevdiği bazı yiyecekleri verebilirsiniz ancak aşırıya kaçmayın. Unutmayın ki, köpeğiniz için en doğru tercihi bir veteriner hekim yapabilir. Şayet köpeğinizde normal dışı bir hareket, yeme alışkanlığı, herhangi bir alerjik reaksiyon, vs. gözlemlerseniz hemen bir hekime danışın.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0