İsrail'e kucak açan Eurovision'da "kefiye" krizi! İsveçli Eric Saade direnişi sahneye taşıdı

Geçtiğimiz akşam İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı finalinde dikkat çeken anlar yaşandı. Avrupa Yayın Birliği, Eurovision Şarkı Yarışması'nda davetlilerin Filistin bayrağı ile içeriye alınmayacağını duyursa da Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade sahneye bileğinde Filistin direnişinin sembolü olan 'Kefiye' ile çıktı.

Uzun yıllardır pek çok Avrupa ülkesini müzikle bir araya getiren "Eurovision Şarkı Yarışması", bu yıl 'İsrail' kriziyle gündemden düşmüyor. İsrail'in yarışmaya katılmaması için sayısız kez çağrı yapıldı ancak tüm baskılara rağmen İsrail'in arkasında duran Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsrail için son sözünü söyledi.

Eurovision 2024

Eurovision 2024

Pek çok Avrupa ülkesi EBU'nun bu kararını protestoyla karşılık verse de İsrail, Eden Golan tarafından seslendirilen "Dance Forever" isimli parçayla yarışmada kendisine yer buldu.

Eurovision 2024 İsrail temsilcisi

Eurovision 2024 İsrail temsilcisi

FİLİSTİN BAYRAĞI YASAKLANDI

Tepkilerin odak noktası haline gelen yarışma, şimdi de Filistin ambargosuyla gündeme geldi. Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsveç'in Malmö kentinde önceki akşam gerçekleşen ilk yarı finalde ve 11 Mayıs'ta gerçekleşecek finalde davetlilerin Filistin bayrağı ile içeri alınmayacağını duyurdu. Göteborg Post gazetesinde yer alan açıklamada; alana Filistin bayrağı veya siyasi mesaj içeren pankartla girmeye çalışanların durdurulacağı ve ellerindeki Filistin bayrağı veya pankartların alınacağı ifade edildi.

İsveç Filistin Grubu'ndan yapılan açıklamada ise İsrail'in protesto edileceği aktarıldı. Açıklamada, "Soykırım Ücretsiz Şarkı Yarışması" ismi ile yerel sanatçıların da protestoda sahne alacağı ifade edildi. İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre; Malmö Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Nils Norling, şehre 100 bin göstericinin geleceğini tahmin ettiklerini aktardı.

FİLİSTİN KEFİYESİ İLE SAHNE ALDI ORTALIK KARIŞTI

İsveç adına 2011'de katıldığı yarışmada "Popular" adlı şarkısıyla üçüncülüğü kazanan Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade, yarı final öncesi düzenlenen açılışta sahne aldı. Sesiyle ve performansıyla büyük ilgi gören sanatçının bileğine taktığı "Filistin kefiyesi" ise Avrupa Yayın Birliği'ni çileden çıkardı. 

Eric Saade

Eric Saade

"BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"

Avrupa Yayın Birliği'nden (EBU) bir sözcü, yaptığı açıklamada, yarışmanın canlı televizyon şovu olduğunu belirterek, "Tüm sanatçılar yarışma kurallarından haberdar edilmiştir ve Eric Saade'nin etkinliğin siyasi olmayan doğasından ödün vermeyi tercih etmesinden üzüntü duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Eric Saade Eurovision performansı

Eric Saade Eurovision performansı

Öte yandan bazı sosyal medya kullanıcıları, yayın sırasında Filistin bayrağının sansürlendiğini ileri sürdü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:

Köstebeğin gülümseten videosu sosyal medyada viral oldu! Çizgi filmleri andıran...

Çağlayan Topaloğlu'nun ardından Mustafa Topaloğlu da Özcan Deniz’e öfke kustu!

İLİŞKİLİ HABER

Çağlayan Topaloğlu'nun ardından Mustafa Topaloğlu da Özcan Deniz’e öfke kustu!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 5

Habeş 1 hafta önce

Ne imiş, kafir tek milletmiş. Zannetmeyen ki yarın bizi rahat bırakacaklar. Daha çok mallarını alın.. alın..

Toplam 2 beğeni

TC.Kılınç 1 hafta önce

Siyonist itleri ,israili yarışmadan çıkaramadı..

Toplam 2 beğeni

ddd 1 hafta önce

helal olsun adammış

Toplam 1 beğeni

ismailbey 1 hafta önce

la galibe illallah yolun sonu rabbimize çıkar er geç zulum biter küfür bitmez...hadisi şerifi gerçek olacak inşallah

Toplam 1 beğeni

vatan 1 hafta önce

bu erevizyoon normal bir yarışma değilki bu çoluk çocuk katillere ve teröristlere yardım yataklık eden bir yarışma

Toplam 8 beğeni