Kuyruk iç yağı nedir? Nasıl yapılır?

Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmaların lezzetli olması için kuyruk iç yağı ekleniyor. Etli yemeklere lezzet katan kuyruk iç yağı nedir, nasıl yapılır?

Kuyruk iç yağı, genellikle hayvanların omurgasının sonunda kuyruk bölümünde biriken yağlı kısımdır. 

Küçükbaş hayvanların kuyruk yağının, yüzde 60'ı doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Yapılan araştırmalar, bu asitlerin kalp-damar hastalığına iyi geldiğini gösterdi.

Bayramda lezzetli kavurmalar kuyruk iç yağı ilave edilerek pişiriliyor. Ayrıca kuyruk yağı daha çok kebap,içli köfte, lahmacun ve dönerde kullanılıyor. 

Kuyruk iç yağı nasıl yapılır?

Malzemeler:

2 adet kuzu (keçi, koyun)  kuyruğu
2 adet kuzu gömlek yağı (veya kuzu böbrek yağı)
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Öncelikle kuyruk yağı ve gömlek yağını iyice yıkayın ve temizleyin. Daha sonra suyunu süzdürün. Ardından doğal ortamda kurutun.

Geniş ve büyük bir tencerenin içine kurutulan kuyruk yağını küp şeklinde doğrayın ve harlı ateşte kavurun ve tuz ekleyin.

2-3 dakikada bir tahta kaşıkla karıştırarak yanmadan yağın erimesini sağlayın. Eriyen yağı köpürene kadar harlı ateşte kaynatın. Kaynama sırasında taşmasını ve kıkırdağın yanmasını önlemek için tahta bir kepçe ile havalandırın.

Yağ köpürmeye başlayınca ocağın altını kısın. Yağın içindeki kıkırdaklar altın sarısı olunca tencereyi ocaktan alın ve 5 dk soğumaya bırakın. 

Bekletilen yağı dalgalandırmadan süzgeçten geçirin ve kuyruk yağının soğutulacağı bir tepsiye dökün. Temiz yağı tepsiye döktükten sonra üzerinde kalan tortu ve kıkırdakları bir kavanoza alın. 

Ardından tepside donan yağı bıçakla kesin ve bir kaba aktarın. Daha sonra yemeklerde kullanmak için buzlukta saklayın.

BİR YORUM YAPIN 0