Evde kolay kışlık tarhana nasıl yapılır? Sağlıklı kışlık tarhana yapmanın püf noktaları

Kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biri olan tarhana çorbasını yapmaya yaz ayından başlanır. Birçok malzemenin bir araya gelerek kurutulmasıyla oluşan tarhana, mükemmel tadıyla gönülleri fethediyor. eki evde tarhana nasıl yapılır? İşte en kolay haliyle evde tarhana yapımının tarifi...

Annelerimiz ve ananelerimizin yaptığı tarhana adeta doktorların reçetelerine bile dahil oluyor. Günlük hayatta da severek tüketilen tarhana, vücudu hastalıklardan kurtarırken aynı zamanda oluşabilecek hastaların da önüne geçiyor. Mis gibi Anadolu kokan, buram buram kokusuyla tüm evi saran tarhana çorbası tüm yemeklerin yanına da yakışıyor. Dar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhanayı ülkemizin tüm şehirlerinde farklı şekillerde yapılır ama nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Şifası bol olan tarhananın ev yapımının tarhananın tarifini haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.

UZMANINDAN TARHANA YAPANLAR İÇİN UYARI:

Tarhana fermantasyon ürünü bir gıda olduğu için düzgün bir şekilde işlemesi lazım. Bu da temiz çalışmaktan geçer. Karışımda mayalar ve bakteriler bulunmalı ki küfler karşımıza çıkıp sağlık problemi oluşturmasın.

Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.

Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir. Ekşi yoğurt demek çok ekşimiz yoğurt anlamına gelmiyor. Bu nedenle yoğurdunuzun besin değerini ve nefasetini koruduğuna emin olun. Tarhanayı ekşi seviyorsanız yoğurdun yanı sıra hamurun ekşiliğinden de faydalanabilirsiniz. Tarhana hamuru uzun süre beklediğinde mayalanıp ekşir, bu da tarhananıza farklı bir lezzet verir.

Tarhananın mayalanmasını hızlandırmak için içine fırından alacağınız ekmek hamurunu ya da 1 paket kuru veya yaş mayayı da ilave edebilirsiniz.

En kolay tarhana çorbası nasıl yapılır? Tarhana çorbası içmenin faydalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay tarhana çorbası nasıl yapılır? Tarhana çorbası içmenin faydaları

tarhana yapımı

tarhana yapımı

TARHANA TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram domates
1 kilogram kuru soğan
1 kilogram kırmızı biber
1 kilogram yoğurt
5 kilogram un
3 yemek kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
Yarım kilogram çiğ nohut

evde tarhana yapımı

evde tarhana yapımı

Kıymalı tarhana çorbası nasıl yapılır? Şifalı ve çok lezzetli kıymalı tarhana çorbası tarifiİLİŞKİLİ HABERKıymalı tarhana çorbası nasıl yapılır? Şifalı ve çok lezzetli kıymalı tarhana çorbası tarifi

YAPILIŞI

Soğan, domates, biber, maydanoz ve taze naneyi güzelce yıkayıp incecik doğrayalım.

1 litre kadar suyu üzerine döküp ezilecek kıvamı yakalayana kadar pişirelim. Ardından haşlanmış nohudu ekleyerek, blenderdan geçirelim ve süzelim.

Karışımı geniş bir kaseye alıp, yoğurt ve tuzu dökerek karıştıralım. Elenmiş unla katı bir hamur yapıp cam kaba koyup üstünü kapatıp 1 hafta bekletelim.

Her gün sabah-öğle ve akşam karıştırıyoruz. Daha sonra örtü üzerine küçük küçük ufalıyoruz. Son işlem olarak kevgirden geçirip kurutalım. Bez bir torbada muhafaza ediyoruz.

NOT: Tarhana bekleme süresi boyunca sulanırsa biraz un ekleyebilirsiniz. Tarhanayı ne kadar fazla bekletirseniz o kadar ekşiyeceğini de unutmayın.

Afiyet olsun...

  • Kurutulmaya bırakılan tarhana direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Güneş ışığına maruz kalan tarhana vitaminlerini yitirmektedir. Tarhanayı kuruturken direk güneş alan bir yere değil, daha çok gölge alan bir yere bırakılmalıdır.
  • Özellikle tarhana yapımında ekşi yoğurt kullanılmalıdır.

BİR YORUM YAPIN 3

murat ayva 2 yıl önce

bilmeyenler için söylüyorum, yapılışında yoğurt çok az bu tarife göre, tarhana değil un çorbası olur bu ancak. yoğurt olarak 5 kilo una en az 5 kilo tercihen ekşi yoğurt koyarak karmak daha mantıklı. ayrıca maya yerine bir önceki yıldan kalma tarhanayı koyun içine daha iyi olur tazelenir. en az 2 gün mayalanırken taşma riski olur. nerdeyse ilk başta 2 saatte bir karıştırmak gerekiyor taşmaması için. 21 günde dökmeye hazır hale gelir. bazıları tarhanayı döktükten sonra çabuk kurusun diye pişiriyor ama ben o şekilde olanı sevmiyorum. bu nedenle büyük ve ince çarşaflara dökülüp kuruyan ve üfelenen tarhana daha lezzetli ve güzel oluyor. afiyet olsun

Toplam 18 beğeni

Ferhan Toksöz 2 yıl önce

Çok haklısınız yoğurt az olmamalı ki un çorbası olmasın Ayrıca yoğurt katı olmalı ki fazla un çekmesin

Toplam 0 Beğeni

İBRAHİM AYDIN 2 yıl önce

Güzel miş harika bişeymiş

Toplam 1 beğeni