Patlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolmasının en kolay tarifi

Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, özel baharatlar ve mis gibi ev salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak başlayabilirsiniz. Kurutulan patlıcandan nasıl dolma yapılır? Öğrenmek için mutlaka yazımıza göz atın.

Dünya mutfağının benzersiz tatlarından biri olan patlıcanın M.Ö 5. yüzyılda Hindistan civarında ilk kez yetiştirildiği bilinmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra az miktarda nikotin bulunduran patlıcan Türk mutfağında farklı isimlerle pek çok yemeğin merkezinde yer almaktadır. Lifli ve karbonhidrat bakımından düşük dozda olan patlıcan diyabet hastaları için uzmanların önerdiği besinler arasındadır. Kolesterolü dengede tutan patlıcan aynı zamanda kalp sağlığını korumaktadır. Hem faydalı hem de lezzetli olan patlıcanı diğer mevsimlerde de afiyetle yemek istiyorsanız eski dönemlerde kullanılan kurutma yöntemini deneyebilirsiniz.

En kolay dolmalık biber kurusu nasıl yapılır? Evde biber nasıl kurutulur ve püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay dolmalık biber kurusu nasıl yapılır? Evde biber nasıl kurutulur ve püf noktaları

Patlıcan kurusu denince akla genellikle aktarlarda ya da balkonlarda iplere asılmış halde gördüğümüz dolmalık patlıcanlar gelse de aslında kuru patlıcanla birçok farklı tarif yapılabilir.

PEKİ PATLICAN NASIL KURUTULUR?

Kurutacağınız patlıcanları seçerken mutlaka taze ve düz olmasına dikkat etmelisiniz. Dolmalık patlıcan kurutacaksanız da tombul, etli patlıcanları tercih etmeye çalışın. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutmak için çok uygundur.

Öncelikle patlıcanları bol suyun içerisinde güzelce yıkayın. Eğer patlıcanların kuruturken kararmasını istemiyorsanız mutlaka yemek yapar gibi sirkeli suda bekletmeyi unutmayın. Patlıcanı kurutmak için mutfağınızdaki fırından faydalanabileceğiniz gibi, güneş gören havadar bir balkon veya teras da kurutma işlemini yapabilirsiniz. Patlıcanları dilediğiniz gibi kestikten sonra yapabileceğiniz en iyi şey bir iğne yardımıyla ipe dizmektir. Ancak patlıcanları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya özen gösterin. Aksi takdirde birbirine temas eden kısımlar nemli kalabilir, bu da çürümelerine yol açabilir. Patlıcan güneşte hava sıcaklığına ve ortam koşullarına göre 2-3 hafta gibi bir sürede kurur. Bu süreyi kısaltmanın en kolay yolu ise daha önce de dediğimiz gibi fırından faydalanmaktır.

patlıcan nasıl kurutulur

patlıcan nasıl kurutulur

KURU PATLICAN DOLMASI TARİFİ

Hazırlanan bol baharatlı iç harcı ile bambaşka lezzete dönüşen kuru patlıcanlar, el emeğiyle kadınların yaz aylarında hazırladıkları kışlıklar arasından çıkıyor. Yapılışı oldukça basit olan kuru patlıcan dolması genellikle Güneydoğu bölgesinde yapılıyor.

MALZEMELER

20 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
3 diş sarımsak
Maydanoz
Baharat

patlıcan dolması

patlıcan dolması

YAPILIŞI

Kuru patlıcanları sıcak suyun içerisinde 5 dakika boyunca yumuşamasını sağlayın. Daha sonra suyunu süzerek kenara alın.

İç harcını hazırlamak için zeytin yağını tencereye alın.Ardından içerisine soğanları ilave edin. Sotelenen soğanların içerisine sarımsak ve salçaları ekleyin.

Kavrulan salçanın ardından pirinci de ekledikten sonra baharatları ilave ederek 2-3 dakika kavurun.

kuru patlıcan dolması evde nasıl yapılır

kuru patlıcan dolması evde nasıl yapılır

İçerisine sıcak suyu da ekledikten sonra suyunu çekene kadar kapağını kapatın.

Pişen pirinçli harcı patlıcanların içerisine doldurun. Tüm patlıcanları tencereye dik bir şekilde dizerek yerleştirin.

1,5 su bardağı su bardağı su ve nar ekşisini de ekledikten sonra kaynayana kadar orta ateşte pişirin. 40 dakika pişen kuru patlıcanları servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0