En kolay dolmalık biber kurusu nasıl yapılır? Evde biber nasıl kurutulur ve püf noktaları

Gaziantep'in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan 'Antep dolmalık biber kurusu', Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından tescillendi. Peki en kolay dolmalık biber kurusu nasıl yapılır? Evde dolmalık biber kurusu yapımının püf noktası nelerdir? İşte sorunun yanıtı:

Türk mutfağının vazgeçilmezi biber; dolma, kahvaltı, yemek, zeytinyağlı, kızartma, salça ve sos yapımı gibi pek çok alanda kullanılır. Biberler bünyesinde güçlü miktarda P vitamini, K vitamini, A vitamini ve C vitamini barındırır. Aynı zamanda yüksek oranda protein ve diyet lifleri de bulundurur. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip biber; kansere, cilde, mideye, kalbe iyi gelmesinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek hazmı kolaylaştırır ve mideyi kuvvetlendirir. Biberler dolmalık ve kızartmalık olarak ikiye ayrılır. Sadece taze ya da çiğ kullanılmayan yeşil ve kırmızı biberlerin kurutularak da dolmalarda, yemeklerde, salatalarda veya öğütüldükten sonra baharat olarak pek çok tarifte kullanıldığı görülür. Burada önemli olan; biberi kuruturken hangi biberin nasıl kurutulduğu ve kurutulan biber ile ne hazırlanmak istendiğidir. Aynı zamanda biberi kuruturken dikkat edeceğiniz bazı püf noktaları, elde edeceğiniz lezzetin yanı sıra kuruttuğunuz biberlerin uzun ömürlü kullanımları ve sağlığınız açısından da büyük önem arz eder.

Patlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolmasının en kolay tarifiİLİŞKİLİ HABERPatlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolmasının en kolay tarifi

Antep dolmalık biber kurusu, 40 dereceyi aşan sıcak havada, temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilerek kurutuluyor. 10- 15 gün süreyle toplanıp ipe dizilen kurutmalıklar, daha sonra sofralardaki yerini alıyor. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, dolmalık biber kurusunun işlenmiş meyve ve sebzeler grubunda adı ile tescil edildiğini söyledi. Antep dolmalık biber kurusunun Ticaret Borsası tarafından tescili gerçekleştirilen 15’inci ürün olduğunu belirten Mehmet Akıncı, "Amacımız dünyaca meşhur Gaziantep mutfağının geleneksel lezzetlerini coğrafi işaretle taçlandırmak, aslına uygun hazırlanış biçimleriyle geleceğe taşımak ve bu ürünlerin marka değerlerine katkı sağlamak. Bu bağlamda 15'inci yöresel ürünümüz Antep dolmalık biber kurusunu coğrafi işaretle taçlandırdık. Böylelikle şehrimizin tescilli ürün sayısı 51’yükseldi" dedi.

EVDE BİBER KURUSU NASIL YAPILIR?

Taze biberlerden yapılan zeytinyağlı veya etli biber dolmasının yanı sıra bazı mutfaklarda dolma için kurutulmuş biberler tercih edilir. İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Dolmalık kırmızı biber nasıl kurutulur ya da kışlık dolmalık biber nasıl kurutulur diye düşündüğünüzde de aynı yöntemleri kullanabilirsiniz.

  • FIRINDA BİBER KURUTMA YÖNTEMİ: Güneşli yöntemi bir kenara bırakırsak fırında da biber kurutmak mümkündür. Fırında kurutulan biberler güneşte kurutma yöntemine nazaran daha çabuk su kaybettiğinden bu yöntemin daha sağlıklı olduğundan da söz edilebilir. İlk önce biberler yıkanır, ardından suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta bölüme dizilir. 65 ile 75 derece arasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0