Safranbolu'da ne yenir? Safranbolu'nun en meşhur lezzetleri

Osmanlı döneminden bugüne kadar ayakta kalan tarihi mekanlarıyla UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’de yer alan Safranbolu'nun lezzetlerini bir araya getirdik. Kebaptan lkuma, simitten ev baklavasına kadar birçok lezzete ev sahipliği yapan Safranbolu'da yenilmesi gerekenler...

Hafta sonu tatili için oldukça ideal mekanlardan biri olan Safranbolu'da birbirinden lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Safranbolu denince aklımıza ilk gelen şey özgün mimariye sahip etkileyici evleri, oysa Safranbolu evlerinden çok daha fazlasını gözler önüne seriyor. Tarihi değerleri, kent kültürü, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri, yöresel lezzetleri, doğal güzellikleri ile Safranbolu, turizm açısından ülkemizin gözde kentlerinden birisi.

Tarihi yapıları kadar yemekleriyle de zengin olan Karadeniz‘in bu güzide ilçesinde Peruhi, bükme, su simidi, kuyu kebabı, safranlı lokum gibi yöresel yemekleri ve birbirinden meşhur lezzet duraklarını keşfetmeniz için sizi bekliyor.  Hazırsanız başlayalım...

PERUHİ

PERUHİ

PERUHİ

İlk görüşte mantıyı andıran ve et sevmeyenlerin yiyebileceği lezzetli bir yemek. Makarna hamurundan yapılan ve üzerine bol yakılmış tereyağı aynı zamanda pul biberle muhteşem bir lezzete dönüşüyor. İçerisinde et yerine süzme yoğurt koyularak yapılan Peruhi yemeğini Safran Konak‘ta sadece 15 TL'ye yiyebilirsiniz.

GÖZLEME

GÖZLEME

GÖZLEME

Karnınız guruldamaya başladıysa gideceğiniz ilk adres Eski Çarşı’daki Bestami Gözleme evine uğramadan geçmeyin. 1971 yılından beri hizmet veren burada çeşit çeşit gözlemeler ya da farklı akşam yemeklerini de uygun fiyata yiyebilirsiniz. Bu çarşıda gözlemenin ismini Bükme olarak da görebilirsiniz. 

KUYU KEBABI

KUYU KEBABI

KUYU KEBABI

Yolda arabayla giderken bile rastlayabileceğiniz kuyu kebabı restoranları, tam 2 buçuk saate yakın pişen kuzu etlerini yanında soğuk soğuk köy ayranı ile servis ederek hem gözleri hem de mideleri doyuruyor. Porsiyon fiyatı 35 TL'den başlayan kuzu kebabının tadı damağınızda kalacak. 

CİMİTLİ ve CİMİTSİZ SİMİT

CİMİTLİ ve CİMİTSİZ SİMİT

CİMİTLİ ve CİMİTSİZ SİMİT

Safranbolu dilinde susam anlamına gelen cimit, orada yaşayanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle çaya batırılarak yenilen cimitsiz simit, Rize ve Kastamonu gibi illerde de olukça meşhur. Safranbolu'nun çarşı yerleşkesinde bulunan tarihi Çubuk Fırını gece saat 4:30 da yapımına başlıyor. Su simidi ya da çıplak simit olarak adlandırılan bu lezzeti giderken poşet poşet alarak buzdolabında da saklayabilirsiniz. 

BAĞLAR GAZOZU

BAĞLAR GAZOZU

BAĞLAR GAZOZU

1936 yılından beri %100 şeker pancarından üretilen ve hiçbir katkı madde içermeyen meşhur Bağlar gazozu adeta şehrin gelir kaynağı haline geldi. Her markette kolayca bulabileceğiniz bu gazozun tadını tam anlamıyla almak için depozitolu şişeden içmelisiniz. Tek kullanımlık şişe ile depozitolu arasında tat farkı olduğu söyleniyor.

SAFRANLI LOKUM

SAFRANLI LOKUM

SAFRANLI LOKUM

Adını safran bitkisinden alan Safranbolu'nun en meşhur yiyecekleri arasında yer alan Safranlı lokumu tatmadan kesinlikle geçmemelisiniz. Şeker tadının çok az geldiği ve yumuşacık kıvamıyla yerken adeta mest olacaksınız.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

ucrun 5 yıl önce

Kültürü ile, lezzeti ile beyaz badanalı tarihi evleri ile Batı Karadeniz'in incisi Safranbolu...