Paça çorbası nasıl yapılır? İnanılmaz faydalı evde paça çorbası tarifi

İçeriğindeki kolajen, vitamin, minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren paça çorbasının sevenleri ve hayranları oldukça fazla. Kış aylarında hastalıklardan koruyan hatta kolajeni arttırdığı için ciltteki yaşlılık izlerini geciktiren paça çorbasını evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Çok faydalı paça çorbasının tarifi:

Ayak ya da patik olarak da bilinen paça, tüm hayvansal ürünlere kıyasla jelatin bakımından oldukça zengin bir sakatat. Besleyici özelliği, paçanın pişirme suyunda birikiyor. Ancak jelatinin açığa çıkması ve bizim sindirimimize geçebilmesi için paçanın uzun saatler pişirilmesi gerekiyor. Özellikle ortopedistler tarafından kırıklar için reçete yanında paça çorbasının da önerilmesinin sebebi bu. En makbul olan koyun ve kuzu paçası. Dana paçası pek tercih edilmiyor. Keçi paçasının ünü İstanbul mutfağında çokça dile gelmiş ancak günümüzde bulunması hayli zor.

Tadı damaklarda iz bırakan aynı zaman da yedikçe yemek isteyeceğiniz paça çorbası hem kemik sağlığı hem de vücudun her bölgesine ayrı ayrı şifa sağlayan bir lezzet. Bağ dokularının ihtiyacı olan bir takım besinlerin vücuda alınmasına yardımcı olan önemli bir besin kaynağı olan paça çorbası, Dr. Canan Karatay'ın önerdiği bir çorba. Peki paça çorbası evde nasıl yapılır? En kolay tarifiyle paça çorbasına dair tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

paça çorbası

paça çorbası

PAÇA ÇORBASI TARİFİ:

MALZEMELER

5 parça kuzu paçası
1 litre su
1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için;

2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım limonun suyu
2 adet yumurta sarısı

Sosu için;

5 yemek kaşığı sirke
2 diş sarımsak

Maraş usulü paça çorbası nasıl yapılır? Maraş paçasının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERMaraş usulü paça çorbası nasıl yapılır? Maraş paçasının püf noktaları

YAPILIŞI

Öncelikle kuzu paçalarını yıkayıp  derince bir tencerenin içine aktarın. Tuz ve su ilave ederek yaklaşık 1-1,5 saat kadar kaynamaya bırakın. Sonrasında terbiyesini ve sosunu hazırlayabilirsiniz.

Terbiyesi için; tereyağını tavada eritin. Üzerine unu ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Kıvam alınca kaynayan paçanın suyundan yaklaşık olarak yarım çay bardağı kadar ilave edin.

Ayrı bir kasenin içerisinde limon suyu ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Hazırlanan terbiyenin içerisine yavaş yavaş karıştırarak kıvam almasını sağlayın. 

Hazırladığınız terbiyeyi kesilmemesine dikkat ederek kaynayan paça suyunun içine yavaş yavaş ilave ederek bağlayın.

paça nasıl temizlenir

paça nasıl temizlenir

Birkaç dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.

Sosu için; sirke ile ince ince rendelenmiş sarımsakları karıştırın. Çorbanın üzerine gezdirin.  

Eğer seviyorsanız tavada kırmızı toz biberle tereyağını eriterek paça çorbasının üzerine ilave edebilirsiniz.

Sıcak sıcak mutlak tüketilmesi gereken bir çorbadır.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 7

kolcu 3 yıl önce

İyi de tarifte pişen paçanın etlerini sıyırıp çorbaya eklemek yok. Sadece suyuyla paça çorbası olmaz.

Toplam 2 beğeni

Murat (2) 5 yıl önce

Kelle paça dediğiniz zaman en azından içinde hem kelle eti, işkembe olmasa bile paçanın olması gereklidir. Ayak paça tabiri ise başlı başına yanlış bir terimdir, zaten ikisi de aynı anlamı ifade etmektedir. Maalesef günümüzde lokanta ve çorbacılar çeşitli sebeplerden dolayı Anadolu'da yapılan kelle paça çorbasını bozmuş ve yanlış isimle adlandırarak halk arasında yerleşmesine sebep olmuşlardır.

Toplam 9 beğeni

Cengiz 3 yıl önce

Aynen dediğiniz gibi, şu ansda kelle paça diye satılan çorbalar sadece kelle eti, içinde paça yok.Hakiki kelle paçada her ikisininde olması gerekiyor ve terbiye olmazsa daha güzel oluyor.Kelle paçada işkembe olmaz.

Toplam 1 Beğeni

Murat (1) 5 yıl önce

Ayak paça diye bir çorba yoktur. Onun adı paça çorbasıdır, paça küçük ve büyükbaş hayvanların dizden aşağı olan bölümüne verilen ad olup, buradan yapılan çorbanın adı da paça çorbası olarak isimlendirilir. Kelle paça çorbasının Anadolu'da köylerde özellikle bizim Çukurova'da yapılan aslı ise kelle, paça (ayak) ve işkembeden yapılan çorbasına verilen adıdır. Günümüzde lokanta ve çorbacılar da kelle paça diye satılan ama sadece kelle etinden yapılan çorbanın adı kelle çorbasıdır. Ayak paça diye sattıkları çorba da paça çorbasıdır.

Toplam 9 beğeni

Serdar 5 yıl önce

Paça deyip duruyor... AYAK PAÇA MI ? KELLE PAÇA MI?

Toplam 3 beğeni

Ferhat 3 yıl önce

Paça ayak demektir. Kelle de kafa. Ikisini bir arada pişirirsen ille paça olur. Sadece ayağını pişirirsen paça olur. Ayak paça. Ayak ayak demek olur.

Toplam 0 Beğeni

Adanalı 5 yıl önce

Biz Adanalıların tercih ettiği bir terbiye asla değil

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun