Barbekü sosunun içinde ne var? Evde pratik barbekü sosu tarifi

Izgara et veya tavuğun yanına yakışan kendine has ekşimsi ve hafif ağzı yakan acısıyla son yılların en çok tüketilen soslar arasında yer alan barbeküyü dışarıdan almak yerine evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Evde yapımı daha lezzetli olan barbekü sosunun tarifine haberimizden ulaşabilirsiniz.

Barbekü sos, biftek, pirzola, köfte gibi ızgarada pişirilmiş sığır etinde ve nugget, şnitzel gibi tavuk etinde kullanılan ekşili bir sostur. Salça, sirke, mısır nişastası, mayonez, melas şekeri, soğan, sarımsak, karabiber ve tuz karışımından üretilmektedir. Kendine has is tadı, acısı, tatlısı ve ekşisiyle ızgara et ve tavuk yemeklerini tamamlayan bir sos tarifi BBQ olarak da bilinen barbekü sos fast food menülerinin vazgeçilmezi. Peki evde barbekü sos yapılır mı diye merak edenler için hem pratik hem de leziz barbekü sos tarifi paylaşıyoruz.

BARBEKÜ SOSU NASIL KULLANILIR?

  • Et için barbekü sos kullanmak son derece önemlidir ve bazı aşamalar ile uygulanır;
  • Eti hazırlandıktan sonra barbekü sosu uygulayın.
  • Pişirme sıcaklığına bağlı olarak sos yapışkan ya da yanmış olabilir. Bu nedenle sosu, et pişirildikten sonra uygulayın. Bu sayede sosunuz karamelize bir hal almaz. Kaburgaları çıkarmadan 30 dakika kadar önce sosu kullanabilirsiniz.
  • Kullanılan sosu buzdolabına geri koymayın.
  • Özellikle az pişmiş bir et için sos kullanacaksınız, bu etlerde mikropların olabileceğini göz önünde bulundurun. Bu nedenle barbekü sosu bir kabın içerisine boşaltın, fırça yardımı ile uygulayın ve sadece kullanmadığınız sosu saklama kabında buzdolabına geri koyun. Böylece et için sosunuzu uzun süreli kullanabilirsiniz.

EVDE BARBEKÜ SOS TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı ketçap
yarım su bardağı kahverengi şeker
2 çorba kaşığı pekmez
1 çay bardağı elma sirkesi
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı Worcestershire sosu
1 çorba kaşığı hardal
1-2 diş sarımsak
1 baş kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı çekilmiş karabiber
Yarım çay kaşığı toz kekik
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Pul biber

Evde barbekü sos tarifi

Evde barbekü sos tarifi

YAPILIŞI

Soğan ve sarımsakları blendırdan ya da robottan geçirip püre haline getirin. Ardından tencereye sıvı yağ koyup soğan ve sarımsak püresini kavurun.

Sirke dışında diğer malzemeleri ekleyerek kaynayana kadar kısık ateşte pişirin. 

Kaynamaya yakın sirke ekleyip 15-20 dakika daha pişmesini sağlayın. İşte barbekü sosunuz hazır.

Afiyet olsun...

Türk halkının çikolata tercihi yüzde 54,4 ile sütlü çikolata oldu

İLİŞKİLİ HABER

Türk halkının çikolata tercihi yüzde 54,4 ile sütlü çikolata oldu
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Ayşegül 2 yıl önce

Başarılı