Hodan nedir ve nasıl pişirilir? En kolay hodan kavurması tarifi

Hodan bitkisi tecrübe edenlerin tiryakisi olabileceği bir lezzet kaynağıdır. Kaldirik, hodan, tomara veya ıspıt otu yabani alanlarda yetişen yeşil yapraklı bir sebzedir.Bahar aylarında pazarda yerini alan lezzeti Hodan otu ile enfes ve şifalı bir yemek hazırlamak ister misiniz? Soğan ve yumurta ile lezzetlenen enfes hodan otunun tadını çok beğeneceksiniz.

Hodan otu, halk arasında odan, otan, ıspıt, zılbıt, tamara, kaldırık ve hatta kaldirik gibi farklı isimlerle anılabiliyor. Dünya üzerinde Suriye dışında Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da da bol bol yetişen hodan otu, içerisinde bolca kalsiyum barındırdığından kemik sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, hodan otu böbrek üstü bezlerini etkileyerek rahatlık hissi uyandırmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum, mineral tuz ve potasyum içerdiğinden dolayı tuzsuz diyetlerde tercih edilebilecek bir ottur. Hodan otu hıspıt veya kaldirik otu olarak da bilinmektedir. Bazı bölgelerde sığır dili, çoban çedenesi, ballık, turşu veya goriz gibi farklı isimlerle de adlandırılmaktadır. Ispıt otu özellikle Nisan ve Ekim ayları arasında pazarlarda satılmaktadır. Ayrıca aktarlarda yapı ve kurutulmuş hali de satılmaktadır. İdrar söktürücü özelliği bulunduğundan vücutta oluşan ödemle baş etmede önemli yardımları dokunuyor. Peki hodan otu nasıl pişirilir? 

Galdirik (Kaldirik) kavurması nasıl yapılır? Galdirik kavurması nedir ve hangi yörenin?İLİŞKİLİ HABERGaldirik (Kaldirik) kavurması nasıl yapılır? Galdirik kavurması nedir ve hangi yörenin?

HODAN TARİFİ:

MALZEMELER

Yarım kilo hodan otu
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
2 yumurta
Tuz
Karabiber

Hodan otu nerede bulunur? Hodan otunun faydaları neledir? Hodan otu nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERHodan otu nerede bulunur? Hodan otunun faydaları neledir? Hodan otu nasıl tüketilir?

hodan otu

hodan otu

YAPILIŞI

Bol suyun içerisinde hodanları yıkayın. Ardından hepsini 2-3 paçaya bölerek, bir tencereye alın ve yaklaşık 25 dakika yumuşayana kadar pişirin.

Daha sonra yaprakları da kaynar suya batırıp çıkartın. 

Bir tavaya zeytinyağını alıp, ısıtın. Piyazlık doğradığınız soğanları zeytinyağında 3-4 dakika kavurun. Hodan otunu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. 

Yumurtalar, tuz ve karabiberi karıştırıp çırpın. Tavadaki hodan karışımına ekleyip yumurtalar pişene kadar karıştırın. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0