Galdirik (Kaldirik) kavurması nasıl yapılır? Galdirik kavurması nedir ve hangi yörenin?

İlkbahar ve yaz aylarında Ordu'da yetişen Kaldirik otu ülkemizde yabani alanlarda olan yeşil yapraklı bir sebzedir. Yöresel bir lezzet denemek isterseniz, galdirik kavurmasını deneyebilirsiniz. Peki galdirik (kaldirik) kavurması nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte galdirik (kaldirik) kavurması tarifi...

Doğada birbirinden farklı özelliklere sahip birçok yabani bitki/ot bulunuyor. Alternatif tıp alanında da kullanılan bu bitkiler doğru kullanıldığında birçok rahatsızlığa iyi geliyorlar. Bu bitkilerden biri de kaldırık otu bitkisidir. Yabani olarak yetişen bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Kaldırık otu, hodangiller familyasından bir bitkidir. Boyu 60 santimetreye kadar çıkan morumsu gövdeli, yeşil yapraklıdır. Bulunduğu bölgeye göre mavi, beyaz ya da pembe çiçekler açıyor. Türkiye’de en fazla Trabzon ve Düzce bölgelerinde yabani olarak yetişiyor. Genel olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde görülen bir bitkidir. Kaldırık otu, yemek olarak taze tüketildiği gibi, aktarlarda kurutulmuşu ve tohumundan çıkarılan yağı satılıyor. İsteyen aktarlardan kurutulmuşunu ve yağını satın alabilir. Kurutulmuşunu salatalara, omlete veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Galdirik (kaldirik) kavurması, Ordu mutfağına ait bir yemek. Bahar aylarında yetişen galdirik otuyla hazırlanan bu yemek yumurtalı veya yumurtasız olarak hazırlanıyor. 

Hodan nasıl pişirilir? Kaldırak kavurması tarifiİLİŞKİLİ HABERHodan nasıl pişirilir? Kaldırak kavurması tarifi

GALDİRİK(KALDİRİK) KAVURMASI TARİFİ:

MALZEMELER

1 bağ galdirik
1 adet yumurta
3-4 adet yeşil soğan ya da kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Pul biber
Tuz

YAPILIŞI

Galdiriği güzelce yıkayıp temizleyin ve ince ince doğrayın. Daha sonra tuzlu kaynar suda haşlayın. Ardından soğuk sudan geçirin.

Bir tencereye sıvı yağı ekleyin. Doğradığınız soğanları da ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Üzerine pul biber ve galdiriği ilave edip kavurun.

İnce ince doğranmış maydanoz ve yumurtayı da çırpıp tencereye ekleyip pişirin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0