Kavun dolması nasıl yapılır? Enfes kavun dolması tarif

Osmanlı Saray mutfağında sık sık pişen bir yemek tarifiyle daha karşınızdayız. Özellikle Padişahların severek yediği Ramazan sofralarından da eksik etmediği kavun dolmasının tarifini sizlerle paylaşıyoruz. İşte kavun dolması tarifi:

Kavun dolması her ne kadar günümüz Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek olmasa da pek çok meyveli yemek ve dolma gibi. 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında önemli bir yere sahip olan kavun dolması, 1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt’ın sünnet düğünündeki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir. Osmanlı mutfağında tatlı ve tuzlunun birlikte kullanıldığının da göstergesi aynı zamanda. Ortadan ikiye bölünüp, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra, içi kaşık ile boşaltılan kavun; zırhta çekilmiş, çeşitli baharatlarla lezzetlendirilmiş ve kavrulmuş kuzu eti ile bademli, kuş üzümlü, dolma fıstıklı içle dolduruluyor ve fırınlanıyor. Bu enfes lezzeti siz de evinizde pişirmek için yazımızın detaylarına bakabilirsiniz.

Hünkar külahı nedir? Hünkar külahı nasıl yapılır? Enfes hünkar külahı tatlısı tarifiİLİŞKİLİ HABERHünkar külahı nedir? Hünkar külahı nasıl yapılır? Enfes hünkar külahı tatlısı tarifi

KAVUN DOLMASI TARİFİ:

MALZEMELER

1 adet orta boy kışlık kavun 


Kavunlu sos için:

1 çorba kaşığı tereyağı
1 fiske dereotu
1 fiske maydanoz
1 kahve fincanı sıcak su  

İçi için;

2 adet küçük soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı badem, Antep fıstığı, kuş üzümü
450 gram dana kıyma
1 kahve fincanı baldo pirinç
1 fiske dereotu maydanoz
Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, toz kişniş, yenibahar 

kavun dolması malzemeler

kavun dolması malzemeler

Mutancana nedir ve mutancana yemeği nasıl yapılır? En kolay Mutancana tarifiİLİŞKİLİ HABERMutancana nedir ve mutancana yemeği nasıl yapılır? En kolay Mutancana tarifi

YAPILIŞI

Öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayabilirsiniz. Pirinçleri yıkayıp, tuzlu suda haşlayın ve kenara alın.

Bir tavanın içerisine tereyağını eritin ve piyazlık soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.

Ardından kıymalı ve kalan malzemeleri ekleyerek kavurma işlemine devam edin. 5 dakika boyuncu kavurduktan sonra pirinci karışıma katıp 2-3 dakika çevirin.

Kavununun  üst kısımlarını çıkartıp içlerini bir kaşık yardımı ile çok ince olmayacak şekilde boşaltın.

kavun dolması nasıl yapılır

kavun dolması nasıl yapılır

İç harcı kavunların orta kısmına doldurun. 200 derece fırında 15 dakika pişirin.

Ayrı bir tavanın içerisinde tereyağını koyup kavunların içinden çıkan parçaları soteleyin. Maydanoz ve pul biber ekleyin.

Hazırladığınız kavunlu karışımı dolmaların yanına koyarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Ev yapımı meşhur kaburga dolması nasıl yapılır? En kolay kaburga dolmasının püf noktası

İLİŞKİLİ HABER

Ev yapımı meşhur kaburga dolması nasıl yapılır? En kolay kaburga dolmasının püf noktası
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0