Hünkar külahı nedir? Hünkar külahı nasıl yapılır? Enfes hünkar külahı tatlısı tarifi

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar uzanan ve Hatay’ın unutulmaya yüz tutmuş lezzeti ‘hünkar külahı’ tatlı şeflerinin elinde yeniden pastane raflarında yerini aldı. Peki Hünkar külahı nedir? Hünkar külahı nasıl yapılır? Enfes hünkar külahı tatlısı tarifi yapılışı bugünkü yazımızda.

Tatlı denildiğinde akıllara gelen Hatay'a özgü lezzetlerden biri olan ve unutulmaya yüz tutan hünkar külahı, Osmanlı saray mutfağının bir lezzeti olarak biliniyor. Kentin eşsiz lezzetlerinden olan hünkar külahı aynı zamanda son yılların tüketilen atıştırmalık tatlı türü kruvasana benzerliğiyle dikkat çekiyor. Hünkar külhanının çok eskilerden kalan bir lezzet olduğunu ve onu yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren  pastane işletmecisi Mahmut Mengüllüoğlu, “Yaptığımız ürün çok eskilerden kalma bir üründür. Biz bu ürünü uzun yıllardır tekrar canlandırıyoruz. Osmanlı Saray tatlısı olarak bilinen hünkar külahının unutulmasını istemiyoruz. Çünkü oldukça lezzetli ve hafif bir tatlıdır. Gelen müşterilerimiz çok severek tüketiyor. Biz de üretmeye ve müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Dondurma külahı neyden yapılıyor? En kolay dondurma külahı nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERDondurma külahı neyden yapılıyor? En kolay dondurma külahı nasıl yapılır?

hünkar külahı

hünkar külahı

Geleneksel tatlıyı bilmeyenlerin de oldukça fazla olduğunu ancak tadına baktıktan sonra vazgeçilmez lezzetleri arasına girdiğini belirten Mengüllüoğlu, “Bu tatlı milföy böreğinden oluşuyor. İlk önce biz hamurunu yoğuruyoruz daha sonra hamurumuzu bir süre dinlendiriyoruz. Hamurumuz paket olarak hazırda bekler ve ihtiyacımız olduğu zaman çıkarıp istiyoruz. İçindeki krema birbirinden farklı olabiliyor. İsteğe bağlı olarak frambuaz çikolata ve benzeri ürünler de kullanabiliyoruz. Ancak bu tatlının orijinali fıstıksızdır. Biz şu an da kendimiz istediğimiz için fıstıklı yapıyoruz. İsteğe göre fıstıksız da yapılabilir. Müşterinin talebine bağlı bir durum” diye konuştu. Mengüllüoğlu, hünkar külahının kilosunu 55 TL, adedini ise 3,5 TL'den sattıklarını söyledi.

HÜNKAR KÜLAHI TATLISI TARİFİ:

MALZEMELER

Hamuru için;

2 adet yumurta
1 su bardağından biraz az şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Yaklaşık 700g kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Muhallebisi için;

1 adet yumurta
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı un (3/4 (bir yarım+bir çeyrek) bardak yarım bardak ile tam bardağın ortasını ifade eder, bir bardaktan 1-2 parmak kadar eksik gibi)
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

Ceviz
Pudra Şekeri

külah tatlısı

külah tatlısı

YAPILIŞI

İlk olarak hamur malzemelerin tamamını yoğurma kabına alarak hamuru hazırlayın.

Hamuru iki eşit parçaya bölerek merdane ile un yardımı ile hamurları fotoğraftaki gibi açın.

Şeritler halinde kesin ve sıvı yağ ile yağlamış olduğunuz külahlara sarın.

Yağlanmış tepsiye dizerek 180 derecede ısıttığınız fırında pembeleşene kadar pişirin.

Önemli nokta hamuru külahlara sararken alt kısımlarında boşluk kalmamasına dikkat edin.

Pişen külahları fırından alın. Bu arada muhallebiyi pişirebilirsiniz. Tereyağı ve vanilya hariç tüm malzemeleri pişirme kabına alın ve çırpıcı ile güzelce çırpın.

En kolay dondurma nasıl yapılır? Evde dondurma yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay dondurma nasıl yapılır? Evde dondurma yapmanın püf noktaları

külah tatlısının yapımı

külah tatlısının yapımı


Muhallebi göz göz olup koyulaşıncaya kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha kısık ateşte pişirin ve ocaktan almadan önce tereyağı ile vanilyayı ilave ederek güzelce karıştırın.

Külahları derince bir kaba, ağız kısımları üstte kalacak şekilde dizin. Böylece muhallebiyi çok daha kolay dolduracaksınız. Sıcak muhallebiyi tatlıların içlerine doldurun.

Tüm külahlara aynı işlemi uyguladıktan sonra muhallebili kısımlara ceviz serperek süsleyebilirsiniz.

külah tatlısının hamuru

külah tatlısının hamuru


Mevsiminde çilek dilimleri ile süsleyebilir, dilerseniz fıstık, fındık, süsleme şekeri de kullanabilirsiniz.

Tatlı soğuduktan sonra üzerini streç film ile kapatarak buz dolabında bekletebilirsiniz. Servisten bir gün önce yaparsanız çok daha güzel olacaktır.

Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0