En kolay zerde tatlısı nasıl yapılır? Zerde tatlısı nedir ve püf noktaları nelerdir?

Osmanlı mutfağının en meşhur ve en leziz tariflerinden biri olan Zerde, rengini ve tadını iki özel baharattan alıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın Şehzadeleri Bayezid ve Cihangir'in 1539'daki sünnet düğününde ikram edilen yemeklerin kaydedildiği defterde vezirlere verilen ziyafet için yapılmıştır. Safran ve zerdeçal ile yapılan hem şifalı hem de enfes olan zerde tatlısını pişirmek istiyorsanız tarifimizi deneyin.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Osmanlı saray mutfağının özel reçetelerinden biri olan zerde, o dönemlerde özel günlerde, kutlamalarda ya da düğünlerde pişirilen bir tariftir. Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ Edirne ve Karaman yörelerine ait geleneksel bir tatlı olan zerde, pirinçle su pişirilerek ve içine kızamık şekeri ve karanfil atılarak hazırlanır. Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesidir. 15. yüzyıldan itibaren Osmanlılar döneminde kendini gösteren zerde tatlısına asıl rengini veren besin safran ve zerdeçaldır. Genellikle dışarıdakiler safran çok pahalı bir baharat olduğu için tamamı zerdeçaldan yapılır. Eski dönemlerde "Zerdesiz sünnet düğününe düğün denilmez" sözleriyle bilinen Zerde tatlısı, gerçek safran, hakiki bal, pirinç, kuş üzümü ve nar ile ikram edilmekteydi.  Peki evde zerde tatlısı nasıl yapılır?

  • Nişasta ilave edeceğimiz için nişastanın baskın tadını önlemek adına pirinci iyi yıkamak önemlidir. Zerdenin içine çok az safran eklemek gerekir.
     
  • Safran su ile birlikte kaynadığından daha iyi bir lezzet elde etmiş oluruz.
     
  • Badem ve ceviz lezzet katar. Sunum için de badem, ceviz ve taze nane kullanılabilir.

ZERDE TARİFİ:

MALZEMELER

1/2 su bardağı pirinç
6 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 tutam safran
1 çay kaşığı zerdeçal
2/3 çay bardağı gül suyu
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

zerde nasıl yapılır

zerde nasıl yapılır

YAPILIŞI

Safranı bir gece önceden gül suyunun içerisinde ağzı kapaklı bir kabın içerisinde demleyin.

Pirinçleri bütün nişastası akana kadar iyice yıkayın.

Ardından pirinci su ve şeker ile beraber bir tencereye alın ve pirinçlerin fazla pişip lapalaşmasına izin vermeden pişirin.

Nişastayı 1 çay fincanı suda çözdürün, pişen pirinçlerin üzerine dökün ve karıştırın.

En son zerdeçal ve gül sulu safranı da ekleyip karıştırın.

5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Sonrasında servis kaselerine alıp soğutun.

Soğuduktan sonra kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0