Meyan şerbeti nasıl yapılır? Meyan kökü şerbeti faydaları neler? Meyan kökü şerbeti tarifi

Osmanlı döneminden günümüz sofralarına kadar gelen Meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Faydaları saymakla bitmeyen meyan şerbeti, eskilerden günümüze kadar geliyor. İşte meyan şerbeti hakkında merak edilen detaylar...

Şanlıurfa'da susuzluğu giderici, serinletici ve sindirim sistemine yardımcı olma özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddiasıyla tüketilen meyan şerbeti, bu yıl da Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında ilk sırada yer alan şerbet, meyan bitkisinin kökünün işlendikten sonra buzlu suyla birlikte belli bir süre demlenmeye bırakılmasıyla meydana geliyor. Meyan şerbetinin sürekli karıştırılması için su değirmeninin doldur boşalt yapması da vatandaşların ilgisini çekiyor.

Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı nasıl yapılır? Meyan kökü ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERMeyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı nasıl yapılır? Meyan kökü ne işe yarar?R

Meyan şerbeti

Meyan şerbeti

Eski Ramazanları yad eden şerbet satıcısı Murat Aslan, "Ramazan ayının meşhur içeceği olan meyan kökü ile yapılan şerbet bizim milli içeceğimizdir. Zengini de fakiri de bunu içer. Böbreğe, mideye iyi gelen içecektir. Çocukların da içebilmesi için sütlü limonatamız vardır. Ramazan aylarında bu içecekleri her sofrada görmek mümkündür." dedi.

meyan kökü

meyan kökü

Meyan kökünden yapılan bir içecek olan meyan şerbeti Kahramanmaraş , Gaziantep ve Şanlıurfa'da özellikle yaz aylarında ve ramazanda tercih ediliyor. Meyan kökü şerbeti faydaları arasında; hazmettirici, serinletici, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi yer almaktadır. Uzmanların da önerdiği meyan şerbetini sizlerde mutlaka tüketmelisiniz. Yaz aylarında terleme, düşük tansiyon, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk belirtileri olanlar için mutlaka tüketmesi gereken meyan şerbeti, tam bir şifa ve enerji deposudur. 

Sahurdan sonra içilecek bir bardak meyan şerbeti oruçtaki susuzluğun şiddetini hafiflettiğini ifade eden uzmanlar, içilirken sabun köpüğüne benzer köpük oluşturuyor. Meyan bitkisi de göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, ateş düşürücü, öksürük kesici, nezle ve bronşit gibi hastalıklara karşı şifalı özellikleri bulunuyor. Solunum yollarındaki mukozaya koruyucu etkiye sahiptir. Peki evde meyan şerbeti nasıl yapılır?

Demirhindinin faydaları nelerdir? Düzenli demirhindi şerbeti içerseniz ne olur?İLİŞKİLİ HABERDemirhindinin faydaları nelerdir? Düzenli demirhindi şerbeti içerseniz ne olur?

kaynayan meyan kökü

kaynayan meyan kökü

MEYAN ŞERBETİ TARİFİ:

MALZEMELER

1 kök meyan kökü
3 litre su

YAPILIŞI

Eğer meyan kökü şerbetini akşamleyin hazırlıyorsanız, meyan köklerini beklemeye almak için sabaha kadar bekletmelisiniz.

Suyu tencereye alın üzerine kökleri koyun. 1,5 saat kadar suda bekletmeniz yeterli olacaktır. 1.5 saat bekledikten sonra meyan kökleri lifleri tencerenin içinden sıkılarak alın. 

meyan kökü şerbeti

meyan kökü şerbeti

Sirkengebin şerbeti nedir ve evde nasıl yapılır? Sirkengebin şerbetinin faydaları...İLİŞKİLİ HABERSirkengebin şerbeti nedir ve evde nasıl yapılır? Sirkengebin şerbetinin faydaları...

Daha sonra bir süzgeçle süzerek bir kaba boşaltın. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilerek iyi bir şekilde süzün.

Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlanarak meyan kökü şerbeti içinde tortu ve yabancı madde olmasını engellemiş oluruz.

Meyan kökü şerbeti hazırlarken buradaki püf noktası, meyan kökü şerbetinin dibinde tortu birikmemesidir.

Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır.

Afiyet olsun...

Sahurda limonlu su içilir mi? Her gün sahurda 1 bardak limonlu su içerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Sahurda limonlu su içilir mi? Her gün sahurda 1 bardak limonlu su içerseniz...
Mesir macununun faydaları nelerdir? Mesir macunu neye iyi gelir, faydaları ve zararları nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Mesir macununun faydaları nelerdir? Mesir macunu neye iyi gelir, faydaları ve zararları nedir?

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

mutlu 3 yıl önce

emeğiniz için teşekkürler. "1 kök meyan kökü" kg mı, litre mi, metre mi vs.

Toplam 4 beğeni

nokta 3 yıl önce

termometre olabil mi ?

Toplam 0 Beğeni

Kökcü 3 yıl önce

1 su bardaginin alabildigi kadar sikistirin kokleri sikisik olarak aldigi kökler 3 lt. Ye yeterlidir.

Toplam 0 Beğeni