Pekmez toprağının içindeki bilinmeyen gerçek! Pekmez toprağı nedir ve ne işe yarar?

Anadolu topraklarında yaşayan kadınların sırlarından biri olan pekmez toprağı pekmez yapımının adeta olmazsa olmazlarından. Herkesin bilmediği pekmez toprağı aslında büyük bir mucize. Peki pekmez toprağı nedir ve içinde hangi maddeler vardır? İşte tüm detaylar:

Pekmez toprağı, %50-90 oranında kireç içeren beyaz renkli bir toprak türüdür. Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır. Yöresel olarak ak toprak, marın veya Kilis yöresinde havara adlarıyla da bilinse de Amasra bölgesinde pekmez yapımında herhangi bir toprak türü kullanılmamaktadır. Şifa kaynağı olan pekmezi yaparken kullananlar adeta mucizevi etkilerinin olduğundan bahsetmeden edemiyor. Uzun bir uğraş sonucunda sofralara gelen pekmez, çeşitli meyvelerden yapılabiliyor. Emeğinin ve sabrın bir araya gelmesiyle meydana gelen pekmezi yaparken kullanılan toprak da adeta merak konusu oldu. Pekmez toprağı çoğunlukla Toros Dağları'nın bulunduğu bölgelerden, özellikle Antalya, Muğla, Burdur gibi şehirlerimizden elde ediliyor. Bir çeşit fosil tortusu olan pekmez toprağını hazır olarak bulmak isteyenler ise güvenilir aktarlardan veya semt pazarlarında karşımıza çıkan pekmez üreticilerinden elde edebiliyorlar.

Evde üzüm pekmezi nasıl yapılır ve üzüm pekmezinin faydaları neler? Pekmezin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde üzüm pekmezi nasıl yapılır ve üzüm pekmezinin faydaları neler? Pekmezin püf noktaları

PEKMEZ TOPRAĞI NASIL VE NEREDE KULLANILIR?

  • Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmezlerin yapımında kullanılan pekmez toprağı, pekmeze akışkanlık ve kıvam vermesi için eklenir.
  • Pekmezde bulunan şıranın duru olması için değerlendirilir.
  • Pekmez karışımındaki katı maddelerin çökmesi için eklenen pekmez toprağı, tamamen tercihe bağlı olarak pekmez yapılırken kullanılabilir. Kullanmadan da pekmez yapabilirsiniz.

Cevizli sucuk nedir ve içinde ne var? En kolay cevizli sucuk nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERCevizli sucuk nedir ve içinde ne var? En kolay cevizli sucuk nasıl yapılır?

PEKMEZ TOPRAĞI YERİNE NE KULLANILIR?

Pekmez hazırlarken illa ki pekmez toprağı eklemenize gerek yoktur. Karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

guney 3 yıl önce

havara denilen pekmez toprağıyla hatay yöresinde eski toprak köy evlerinin bakımlarında sıva olarakta kullanılır

Toplam 3 beğeni

halis topraklar 2 yıl önce

bir araştırmaya göre bazı bölgelerin kullandığı toprak kansorejen, buralar kapatılmasına rağmen halen kulanılan yerler var.

Toplam 0 Beğeni

Memet cemiloğlu 3 yıl önce

Bu toprak türü bizim köyde çok var. Küçük bir dağ ve olduğu gibi beyaz topraktan oluşuyor.

Toplam 0 Beğeni