En kolay lavaş ekmeği nasıl yapılır? Evde lavaş ekmeği yapmanın püf noktaları

Sadece üç malzemeden yapacağınız şahane bir lavaş hazırlamaya ne dersiniz? Oldukça kolay olan ve sizi yormayan lavaş ekmeği, mutfağınızın en lezzetli alternatiflerden biri olacak. Sadece un, tuz ve su ile hazırlanan lavaş ekmeğinin nasıl yapıldığı ise yazımızın devamında. Eğer sizde evde lavaş ekmeği hazırlamak istiyorsanız mutlaka tarifimizi göz atmalısınız.

Geçmişten günümüze uzanan bir gelenek olan ve Erzincan’da dağ köylerinde halen kullanılan tandırlar birbirinden güzel lezzetlerin pişirilmesinde kullanılıyor. Anadolu’da yüzyıllardır kullanıldığı bilinen tandırlarda, kadınlar tarafından geceden mayalanıp sabahın erken saatlerinde hazırlanan hamurlarla Türk kültüründe geniş yer tutan lavaş pişiriliyor. Her ailenin tüketimine göre üretilen lavaşlar, "çırpım" adı verilen desteler haline getirilip, stoklanarak 10 gün boyunca tüketiliyor. Kadınlar lavaş üreterek hem UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine alınan lavaşı yaşatıyor hem de ekmek ihtiyacını karşılıyor. 

Evde lavaş nasıl yapılır

Evde lavaş nasıl yapılır

  • Erzincan merkezde bir fırında çalışan 3 kadın ekmeklerini tandırdan kazanıyor. Fırında çalışarak ailelerinin geçimini sağlayan kadınlar, "Fırında çalışmak dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Sabah saat 05.00’te geliyoruz. Tandırımızı yakıyoruz. Daha sonra gün boyu tandırda lavaş yapıyoruz. Yaptığımız lavaşlar dışarıya satılıyor" dedi. Lavaş ekmeğini evde kendi ellerinizle de çok kolay bir şekilde yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte tarifi:

Evde lavaş nasıl yapılır

Evde lavaş nasıl yapılır

LAVAŞ EKMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

500 mililitre ılık su
6,5 su bardağı un
Zeytinyağı
Tuz

Evde lavaş nasıl yapılır

Evde lavaş nasıl yapılır

YAPILIŞI

Derin bir kaseye su, zeytinyağı ve tuzu alın.

Üzerine 3 su bardağı unu ilave edip bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın.

Daha sonra kalan unu da yavaş yavaş ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan orta büyüklükte bezeler alıp ve bir oklava yardımıyla ince olacak şekilde açın.

Tavayı ocağa alıp orta ateşte ısıtın.

Ekmeğinizi tavaya koyun ve göz göz olunca diğer tarafını çevirin.

Kurumaması için çok fazla pişirmemeye dikkat edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0