Akivades (kum midyesi) nedir? Akivades nasıl pişirilir? Sarımsaklı kum midyesi tarifi

Akivades (Aquadis) özellikle Kuzey Ege’de Çanakkale-Ayvalık civarlarında bulunan bir tür kum midyesidir. Ülkemizde çok bilinmeyen kum midyesi oldukça da lezzetlidir. Sizin için balık sofralarınıza çok yakışacak nefis bir sarımsaklı akivades tarifi hazırladık.

Her yıl Karadeniz'den çıkarılan, halk arasında "cik cik" olarak bilinen yaklaşık 30 bin ton beyaz kum midyesi Avrupa'ya ihraç ediliyor. Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Bilen, her yıl Karadeniz'den çıkarılan 30 bin tona yakın beyaz kum midyesinin Avrupa'ya ihraç edildiğini söyledi. Yörede "cik cik" olarak bilinen türün, Türkiye'nin bazı illerindeki fabrikalarda işlendiğini anlatan Bilen, iç piyasada tüketimi olmayan türün Avrupa'ya ihraç edilerek ülkeye döviz girdisi sağladığını ifade etti. Akdeniz mutfağının en sevilen deniz ürünlerinden olan Akivades'in (Japon midyesi / kum midyesi) neslinin yok olmaması için Yunanistan ve Türkiye, bu küçük deniz canlısına özen gösteriyor.

Midye nasıl temizlenir, midye nasıl pişirilir? Evde midye dolması tarifiİLİŞKİLİ HABERMidye nasıl temizlenir, midye nasıl pişirilir? Evde midye dolması tarifi

Bilim adamları ortak sempozyumlarda akivadeslerle ilgili ortak çalışma yaparken iki ülkenin güvenlik güçleri 4 aylık toplanmasının yasak olduğu dönemde kaçak avcılarla mücadeleyi sürdürüyor. Kumun 5 santimetre kadar altında yaşayan akivadesin lezzeti de bir başka oluyor.  Deniz mahsullerini sevenler akivadesi mutlaka denemeli...

SARMSAKLI AKİVADES TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram akivades
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 adet limonun suyu

Istakoz nasıl temizlenir? En kolay Istakoz pişirme teknikleri! Istakozun faydaları neler?İLİŞKİLİ HABERIstakoz nasıl temizlenir? En kolay Istakoz pişirme teknikleri! Istakozun faydaları neler?

Akivades

Akivades

YAPILIŞI

Akivadesleri güzelce temizlenmesi için suda bekletin.

Sarımsağı ve biberi ince ince doğrayın.

Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp sarımsak ve biberi biraz renk alana kadar çevirin.

Üzerine limon suyunu ekleyin.

Akivadesleri ve baharatları da tencereye aktarın.

Akivades

Akivades

Üzerine çok az miktar su ekleyip akivadeslerin buhar yardımıyla açılması için kapağını güzelce kapatın.

Akivadesler açılınca üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0