Sodalı ekmek (Karbonatlı ekmek) nasıl yapılır? En kolay soda ekmeği tarifi

İrlanda mutfağının en önemli ekmeklerinden olan sodalı ekmek daha önce denemeyenlerin ilgisini çekiyor. Genel olarak sodalı ekmek, patatesli ekmek ve mayalı ekmek türleri olarak üçe ayrılan İrlanda usulü ekmeklerden bazılarını evde yapmanız, o duyguyu kendi mutfağınızda yaşamanız da çok kolay. Sodalı ekmek tarifi bugünkü yazımızda.

Soda ekmeği, geleneksel olarak maya yerine mayalama maddesi olarak sodyum bikarbonatın kullanıldığı çeşitli mutfaklarda geleneksel olarak yapılan çeşitli hızlı ekmeklerdir. Geleneksel soda ekmeğinin bileşenleri un, kabartma tozu, tuz ve ayrandır. Türkçe bir ifadeyle söylersek karbonatlı ekmek, İrlanda mutfağının en tanınmış ürünlerinden biri. Mayalandırma derdi olmadığından oldukça çabuk yapılabilen bir ekmek olan soda ekmeği, çıtır çıtır kabuğu ve dantel gibi iç yüzeyiyle de herkesin favorisi olacak. Sizin için Türkiye’de bulabileceğiniz malzemelerle güzel bir soda ekmeği tarifimiz var. İşte soda ekmeğinin tarifi:

Fodula nedir ve fodula nasıl yapılır? Ekmek dolmasının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERFodula nedir ve fodula nasıl yapılır? Ekmek dolmasının püf noktaları

SODA EKMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

170 gram tam buğday unu
170 gram beyaz un
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karbonat
290 mililitre süt
2 yemek kaşığı limon suyu ya da beyaz sirke

En kolay nohuttan ekmek nasıl yapılır? Pratik nohut ekmeği tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay nohuttan ekmek nasıl yapılır? Pratik nohut ekmeği tarifi

YAPILIŞI

Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.

Süte limon suyunu ya da sirkeyi ekleyip 10 dakika kadar bekleterek ekşimesini sağlayın.

Unları, tuzu ve karbonatı derin bir kasede karıştırın.

Ortasını havuz yapıp ekşittiğiniz sütü buraya dökün.

Bir çatal yardımıyla hızla karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (Hamur çok sert olursa birkaç yemek kaşığı daha süt ekleyebilirsiniz.)

Toparlanan hamuru unladığınız tezgaha alıp birkaç dakika yoğurun.

Hamuru yuvarlak hale getirip biraz bastırarak düzleştirin.

Tepsiyi unlayıp ekmeği tepsiye yerleştirin.

Üzerini bıçakla çarpı şeklinde çizip fırına verdiğiniz ekmeği 30 dakika pişirin.

Tel üzerinde soğuttuğunuz ekmeği dilimleyip servis edin.

Afiyet olsun…

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0