En kolay nohuttan ekmek nasıl yapılır? Pratik nohut ekmeği tarifi

"Nohutlu ekmek nasıl yapılır?” sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Nohutlu ekmeğin bir diğer adı ise nohut ekmeğidir. Nohutlun ekmek çok eski zamanlardan beri Orta Asya’da yapılan Türk göçleri ile Anadolu ve Rumeli’ye yayılmış bir ekmek çeşididir. En kolay nohuttan ekmek nasıl yapılır? Pratik nohut ekmeği tarifi:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Elazığ’da 1970’li yıllardan itibaren üretildiği bilinen "Nohut Ekmeği", her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da yoğun ilgi görmeye başlamıştı. İlk yapıldığı yıllarda nohut mayasının zor olmasına rağmen hemen hemen her gün üretilen Nohut Ekmeği, zamanla yerini sadece Ramazan ayına bıraktığı söyleniyor. Kentte belirli fırınlarda üretilen ekmek, bu koronavirüs dolayısıyla açıkta satılmayarak sosyal mesafe kuralına uyularak üretilerek iş yerlerinde müşterileriyle buluştu. 1991 yılında itibaren bu işi yaptığını ifade eden İşletme sahibi Burhan Batmazbağı, “Nohut ekmeği Elazığ’a özgü bir ekmektir. Ramazan ayından başka bir ayda çıkmıyor. Nohut ekmeğinin tarihi çok eskilere dayanan bir ekmektir. Bu ekmeğin içerisinde yağ, şeker var. Eskilerde nohut mayasından yapılıyordu. Nohut kırılıp 2 ye ayrılır. Bir şişenin içerisinde sıcak bir ortamda bekletilir. Orada mayalanır nohut. Eskiden bu ekmeğin mayası böyle yapılıyordu ismi de oradan gelmiş. Şimdilerde ise hazır maya kullanıyoruz. Koronavirüsü bizi bireysel olarak etkilemedi. Başka şubelerde satışlarımız devam etmektedir. Ama tezgahta satanları etkiledi. Dışarı da açıkta satmak yasak insanlar dışarı çıkmıyor. Onları haliyle etkiledi” dedi.

NOHUT EKMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

6 su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
45 gr nohut
1.5 çorba kaşığı tuz
Su

Nohut mayası nedir ve nasıl yapılır? Nohut mayası ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERNohut mayası nedir ve nasıl yapılır? Nohut mayası ne işe yarar?

YAPILIŞI

Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu,  tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın.

Nohudu ekleyip karıştırın ve 3  misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru  ekleyin ve iyice karıştırın.

nohut ekmeği hamuru

nohut ekmeği hamuru


Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte  bir yoğrulması gerekiyor).

Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında  olana kadar yoğurun.

nohut ekmeği tarifi

nohut ekmeği tarifi


Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin.

Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin.  Sıcak veya ılık olarak servis yapın. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0