Edirne tava ciğeri nasıl yapılır? En kolay tava ciğeri yapmanın püf noktaları

Edirne'nin yöresel lezzetlerinden biri olan Edirne tava ciğeri, lezzeti ve kendine has tarifi ile oldukça rağbet görüyor. Lezzeti ülke sınırlarını aşan Edirne tava ciğeri yapılışıyla da oldukça dikkat çekiyor. Peki Edirne tava ciğeri nasıl yapılır? En kolay tava ciğeri yapmanın püf noktaları nelerdir? gelin birlikte Edirne tava ciğerini adım adım yapılışına göz gezdirelim...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir. Bu lezzet Türkiye lezzet haritasına Edirne’den işaretlenmiş olup, sembolik bir kent festivaline de adını vermiştir.
Tava ciğeri hazırlamak üzere seçilecek ciğerin süt danasından alınması tavsiye edilir. Sinirleri alınan, ciğeri çevreleyen zarın etini zedelemeden çıkarılması gerekir.

Yumuşak dokulu ciğerin ince yaprak şeklinde doğranması için bıçağın çok iyi bileylenmiş olması gerekir. Aksi halde tek hamlede ince dilimler kesmek mümkün olmaz. Bu işlemi kasabınıza yaptırabileceğiniz gibi ev ortamında yapmak isteyenler için şöyle bir uygulama tavsiye edilebilir: Ciğerinizi kasabınıza sinir ve zarından ayırttıktan sonra evde soğuk su içerisinde kanını salması için 1-2 saat bekletin. Bunun için buzlu su da kullanabilirsiniz. Süzdürüp kuruladığınız ciğeri buzdolabının buzluk kısmında dondurup sertleşmesini sağlayın. Ciğer tava hazırlamazdan evvel buzluktan çıkartıp ince yaprak dilimler halinde kesin. Gelin detaylarıyla beraber tava ciğerinin yapımını öğrenelim:

Mangalda ciğer şiş nasıl yapılır? En kolay ciğer şiş tarifiİLİŞKİLİ HABERMangalda ciğer şiş nasıl yapılır? En kolay ciğer şiş tarifi

EDİRNE TAVA CİĞERİ TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram dana ciğeri
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

Sıvı yağ

YAPILIŞI

Ciğeri sinirlerini iyice temizleyerek yaprak şeklinde doğrayın.

Ciğer dilimlerini bir süzgece alıp bol suyla yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.

Una tuzu ekleyip güzelce karıştırın.

Ciğerleri una atıp her tarafını bulayın.

Sıvı yağı derin bir tavada kızdırıp ciğerleri fazla ununu silkeleyerek yağa atın.

Yapışmamaları için çatal yardımıyla ayırdığınız ciğerleri alt üst edip 1 dakika içinde yağdan alın.

Kızarmış acı biber ve kuru cacıkla servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0